bralni2

Pripravila: Katja Stergar v sodelovanju z Bralno značko

 

Siobhan Dowd: Čisti krik

Prevod: Jaka Andrej Vojevec

Založba Zala, 2015

 

Naslednjih nekaj dni je Shell precej časa prebila v gozdiču, kjer je prebirala Doylov vodič po človeškem telesu od A do Ž. Knjigo je spravila v polivinilno vrečko in jo skrila pod kamne na robu gomile. Ob mirnih uricah dneva jo je privlekla na plan in prebirala na podrtem deblu, blizu kupa žagovine, ki je ostal po sečnji. Tako bi jo lahko hitro zbasala v žagovino kot začasno skrivališče, če bi kdo nenadejano prišel mimo. Vendar nikoli ni nihče prišel. Prebrala je vsa gesla, povezana z rojevanjem otrok, kar jih je našla. Ogledala si je slike zarodkov, ki so bili kot mlade morske postrvi v nabreklih trebuhih. Potem so jim zrasli nosovi in oči in pesti in prsti in so se usločili nazaj kot zemljevid Irske. Gledala je slike in potem opazovala svoj trebuh. Kar ni mogla verjeti, da bi lahko v njej raslo kaj takega. Trebuh je sicer res imela bolj čvrst kot po navadi, manj spužvast. Vendar ji ni tako štrlel ven, kot so prikazovale slike. Še enkrat je poiskala geslo o amenoreji in se poučila, da uroka včasih ni bilo tudi iz drugih razlogov. To imam jaz, se je odločila. Samo malo amenoreje imam.

Shell in njena družina

Šestnajstletna Shell po mamini smrti skrbi za družino, za mlajšega brata Jimmyja in sestrico Trix, pravzaprav pa tudi za očeta, ki se je namesto otrokom raje posvetil veri in alkoholu. Ampak v majhnem kraju to nekako gre, zlasti še, ker pravzaprav nikogar ne zanima, kaj se v družini zares dogaja, dokler vlada zmeren mir in vsi hodijo v cerkev. Šola je pri vseh otrocih, še zlasti pa pri Shell, na vrsti občasno, za očeta je prenašanje kamenja, nekakšna pokora, pomembnejše od drugega. Irska je pač katoliška dežela in dokler oče zbira prispevke za misijone,marsikdo zamiži na eno oko, kdo pa tudi na obe.

Shell, Bridie in Declan

Ne glede na to, kje živimo, vedno nekdo postane naš najboljši prijatelj. Včasih je pač tako, da ni mnogo izbire in sta to edina človeka iste starosti – Bridie in Declan. Hudo pa je, ko se najboljši prijateljici nehata pogovarjati, ker skupni prijatelj obema postane nekaj več. Vseeno je, če se je zgodilo nehote, pa če se je zgodilo, ne da bi ena vedela za drugo, a zgodilo se je in dogajalo se je, dokler je Declan ni pobrisal v Ameriko. Takrat je Shell ostala povsem sama, z Doylovim vodičem po človeškem telesu od A do Ž in rastočim trebuhom.

Isabelle Pandazopoulos: Odločitev

Prevod: Iztok Ilc

Mladinska knjiga, 2015

Tudi Louise je imela najboljšo prijateljico Mélino, in kot je navadno, sta si delili mnoge, a ne vseh skrivnosti. Ko je Louise med poukom rodila, so se pred njo zvrstila vprašanja, na katera ni imela odgovora. Želela si je, da bi kak odgovor dobila pri Mélini in drugih sošolcih, ampak kaj, ko ji nihče, tudi mama in oče ne, ni verjel, da ni vedela, da je noseča. Le sošolec Samuel si je podobno kot ona želel razkriti skrivnostnega očeta.

Louise in Shell

Dekleti razen najstniške nosečnosti nimata pravzaprav dosti skupnega. Parižanka Louise je lepa, pametna, sprejeta, zanimiva, zaželena, njena družina je bogata in uveljavljena. Shell je revna, nič kaj posebej brihtna, in razen sestri in bratu je vsem vseeno zanjo. Louise živi v velemestu, kjer je vse mogoče, Shell pa na vasi, kjer ni možnosti za nič. Obe nosečnost zanikata, a zaradi povsem različnih razlogov. Louise je prepričana, da ni nikoli z nikomer imela spolnih odnosov, zato telesnih sprememb ne povezuje z nosečnostjo, prav tako se še dolgo po porodu ne more sprijazniti s tem, da je mama. Shell pa si nosečnosti samo zelo dolgo ne želi priznati, preprosto zaradi nevednosti in težav, ki jih nosečnost prinaša. Zaradi skrbi za brata in sestro in zaradi številnih majhnih otrok v njeni bližini pa ji je materinstvo blizu.

Skrivnosti

Skrivnosti vedno pridejo na plan. To bi odrasli že lahko vedeli, pa še vseeno upamo, da bo kaj ostalo skrito. Louisini starši bi na dojenčka Noeta najraje pozabili, če bi bilo po njihovo, bi vse dogodke izbrisali in jih zavili v še več skrivnosti, da le ne bi bilo kakšnega škandala. Shellin oče pa po dolgem zanikanju, ko je s svojo odsotnostjo in ravnodušnostjo dal Shell misliti, da je njena skrivnost le njena, misli, da pozna največjo vaško skrivnost. Ta je enaka v mestu kot na vasi – kdo je oče otroka? A družinske skrivnosti in skrivnosti prijateljev so včasih tako skrite, da jih lahko razkrije le detektivsko delo.

Zahtevno branje

Nobena od knjig ni prav preprosta, ampak včasih moramo brati tudi o takšnih temah. Najstniška nosečnost v Sloveniji sicer ni posebej pogosta, a to ne pomeni, da smo ljudje v Sloveniji kaj drugačni kot na Irskem in v Franciji. Osnove biologije so povsod enake. Podobni primeri so mogoči povsod in povsod obstajajo ljudje, ki lahko pomagajo, le zavedati se je treba dejanske situacije.

Objavljeno v Pilu, november 2016