beyonce-02-scaled

Piše: Dorian

Pevka meseca novembra: Beyoncé

Ste vedeli, da je 35-letna Beyoncé glasbeno aktivna že skoraj dvajset let? Najprej je zaslovela v zelo uspešni skupini Destiny’ s Child, že trinajst let pa se izvrstno predstavlja kot samostojna pevka. Z Destiny’s Child je prodala neverjetnih 60 milijonov albumov, kot samostojna glasbenica pa okoli 100 milijonov, kar jo uvršča med najuspešnejše pevke vseh časov. Pohvali se lahko tudi s tem, da je od vseh glasbenikov dobila največ glasbenih nagrad MTV – kar 24. Večkrat je bila tudi uvrščena med najbolj vplivne ljudi na svetu.

Trenutno je na lestvicah aktualen njen zadnji, šesti album Lemonade, ki se je ob izidu uvrstil naravnost na prvo mesto – Beyoncé je tako postala prva glasbenica, ki ji je to uspelo prav z vsemi izdanimi albumi. Vendar je Lemonade obenem od vseh albumov dobil tudi največje pohvale glasbenih kritikov.

Lemonade

Lemonade je drugi pevkin vizualni album. Na njem se prepletajo različni slogi, in sicer pop, blues, rock, hip hop, soul, funk, country, gospel in trap. Na njem gostujejo  James Blake, Kendrick Lamar, The Weeknd in Jack White. Že v prvem tednu po izidu ga je kupilo kar 485.000 ljudi. Album sta sicer navdihnili babici: Beyoncéjina stara mama Agnéz Deréon in Jay-Z-jeva babica Hattie White. Na koncu pesmi Freedom lahko slišite Hattiejin govor ob njenem devetdesetem rojstnem dnevu. V njem pove: »Imela sem tako vzpone kot padce, ampak vedno sem našla notranjo moč, da sem se pobrala. Ponudili so mi limone, jaz pa sem iz njih naredila limonado.« Z albumom je Beyoncé želela predstaviti življenjsko popotovanje vsake ženske, ki se konča z modrostjo in celjenjem čustvenih ran.

Z njenimi besedami:

»Če bi bilo vse popolno, se ne bi ničesar naučili in ne bi nikoli zrasli.«

»Moč pomeni veselje. Moč pomeni težko delo in žrtvovanje.«

»Vsi imamo napake, saj smo ljudje. Treba se je osredotočiti na svoje prednosti.«

»To, kar sem na odru, je zelo drugačno od tega, kar sem zasebno.«

»V nedeljo si vedno privoščim tisto hrano, ki mi prija. Po navadi je to pica.«

Objavljeno v Pilu, november 2016.