berlin3

Pripravila: Katja Stergar v sodelovanju z Bralno značko

Založba Litera, 2016

   NLP je postal multinacionalka, ki obvladuje politiko, komunikacije in vse. Nedotakljiva. Njen je tudi skrivnostni inštitut. Govori se, da bo tisto, kar bo prišlo od tam, spremenilo svet. Čigav svet? Slutim, da je odgovor zelo preprost. Imeti vse. Vladati svetu. Biti med peščico izbrancev, ker vse drugo bo šlo v božjo mater, če bo šlo tako naprej.

Mi pa še kar sanjamo in še vedno upamo.

V kaj, se vprašam.

Ko ni več kaj upati.

Ko so naše sanje poteptane.

Samo navadni podganarji smo. Komaj da imamo pravico biti, dihati.

Preveč sem vpleten, čisto preveč. Zato je bilo toliko jeze in besa.

In kako zelo ju pogrešam! Z njima bi bilo vse mogoče. Že takrat smo sanjali, ko smo bili še mulčki, Šona, Sine in jaz … Smo verjeli. Prisegli. S tisto trmo in neustrašno predrznostjo, s katero smo bili takrat nabiti, bi res lahko reševali svet, se mi zdi.

Na njihov dobrodelni sejem grem, da vidim to, predvsem pa njo. Mogoče pa bo šla z mano nocoj na naš tihi pohod.

A veš, kaj si še želim, ji bom preprosto rekel.

Da bi te lahko gledalgledalgledal in se izgubil v tvojih očeh.

 

Olmo, Sine in Šona

 Ni lepšega kot imeti dobre prijatelje, ki so vedno nekje v bližini, ki jim lahko zaupaš, se nanje zaneseš, se z njimi krohotaš, zakuhaš kakšno neumnost, jih spraviš v zadrego ali pa oni tebe, pa se potem objameš in greš novim dogodivščinam naproti. Olmo, Šona in Sine so dobri prijatelji, pravzaprav najboljši prijatelji, neločljiva trojka – od kdaj, od nekdaj, kot da bi jih povezovala nevidna popkovina, ne znajo drug brez drugega in tudi nočejo, saj jim ni treba. Včasih ima človek pač srečo in se v sosednjem stanovanju skoraj hkrati rodi nekdo, ki potem postane tvoj najboljši prijatelj, ali pa se v ulici zaletiš v nekoga, pa skupaj pobirata raztresene smeti, vmes pa dobiš najboljšega prijatelja. Včasih je to sreča, ampak prijateljstvo ni odvisno samo od sreče, ampak tudi od tega, kaj drug drugemu dajeta. Olmo in Sine in Šona so si dajali vse. Rasli so skupaj, jedli večerje pri Olmovi noni in poslušali pranonine zgodbe. Skupaj so odraščali, si pri neumnostih krili hrbte in si vedno pomagali.

Ena punca in dva fanta

Že vidim tiste, ki se vam nad glavo postavljajo vprašaji, pa druge, ki se muzate, in tiste, ki si upate izreči – fantje in punce ne morejo biti prijatelji, vsi tako pravijo. Kakšna neumnost. Ampak res. Ko z nekom odraščaš, si skupaj v vrtcu in se učiš pisati in voziti kolo, takrat je povsem in čisto nepomembno, ali si fant ali punca, štejejo druge stvari. Zato sta dva fanta lahko prijatelja s punco in zato so vsi trije lahko povsem enakovredni, triperesna deteljica. Še zlasti ker Šona ni načičkana najstnica z lipglossom na ustih in minikrilcem pa supergami z bleščicami, ampak punca v kavbojkah in hudiju, ki se tepe bolje od večine fantov – je pač trmasto vztrajna. Čisto tako kot Olmo in Sine – tudi ta dva nimata bleščic na supergah 😉 pa ne stojita vsako jutro pol ure pred ogledalom, raje kakšno uro dlje tečeta.

Trije prijatelji

Ampak svet ni samo lep in vsi ljudje niso prijazni, ugotoviti, kakšen je kdo, pa ni preprosto. Iskanje resnice je lahko naporno in nevarno, še zlasti, ker je iskrenost redka dobrina. Še med prijatelji je včasih težko, kako šele v svetu, kjer vladata moč in denar, kjer posameznik nič ne šteje in kjer prijateljev ni. Ohraniti prijateljstvo v Coni je eno, ko pa Olmo začne spoznavati »zunanji svet« in se mora Šona preseliti med izbrance v Zeleni gaj, je vse drugače. Je NLP res Nova lepa prihodnost ali Nevarnost ljudem povsod? In kdo za vraga je beli štrped? En kup vprašanj in tudi nekaj odgovorov, pa samo ena knjiga. Ah ja, pa tudi kakšna ljubezenska zgodba ali pa dve, morda celo tri, kdo ve, bo treba prebrati knjigo. Lahko pa si pogledate tudi predstavitveni video.

Objavljeno v Pilu, december 2016