youtuberji_dec

Besedilo: Neja Bizjak

Nekateri na YouTubu služijo milijone, drugi nekaj 10 evrov. Je res tako preprosto, o kakšnih vsotah govorimo, kako to pravzaprav poteka?

Za monetizacijo videov (služenje denarja z video objavami) moraš imeti zanimiv ter širše obiskan YouTube kanal z vsaj 1000 sledilci.  Le tako se YouTube odloči, da bo na tvojih videih prikazoval oglase, s katerimi lahko služiš denar. Oglasi so lahko v obliki video oglasa pred začetkom tvojega vloga ali kot oglasna pasica, na katero uporabnik klikne. Druga možnost je, da posnameš video z izdelkom, za katerega ti podjetje, ki izdelek proizvaja, plača. Tretja možnost je zbiranje donacij tvojih sledilcev na posebnem spletnem računu. Z večjo internetno prepoznavnostjo postanejo YouTube ustvarjalci širše zanimivi ter služijo tudi z nastopi v reklamah, s snemanjem TV-oddaj, serij, z igranjem v filmih.

Zveni kar sanjsko, kajne? Vendar pa je tudi zelo zahtevno, zaslužek ni zagotovljen ter lahko močno variira iz meseca v mesec. Vseeno pa nekako velja pravilo, več sledilcev imaš, več ogledov videov imaš, več denarja lahko zaslužiš. Za to pa se moramo vrniti na začetek, k ustvarjanju dobrih, zanimivih in kakovostnih vsebin.

 

MyLifeAsEva (Eva Gutowski)

 Rojstni dan: 29. julij 1994

Kraj rojstva: Kalifornija, ZDA

Starost:  22 let

Zvezdno znamenje: lev

Sledilcev na YouTubu: 7,3 milijona

Pridružila YouTubu: julij 2011

Evo Gutowski zagotovo poznate po njenem najbolj obiskanem YouTube kanalu MyLifeAsEva. Sledilci ji pravijo lepotna gurujka ter obožujejo njene modne nasvete, DIY (do it yourself/naredi sam) videe in videe, v katerih prikaže stvari, brez katerih ne more živeti, What’s In My/Kaj je v moji … Vsemu vedno doda kanček humorja, zato se je preprosto ne naveličaš.

Eva je imela težko otroštvo. Ko je mama izgubila službo, so živeli v enosobnem stanovanju. Čeprav se je večina prijateljev po vpisu na fakulteto odselila ter uživala v študentskih norčijah, si Eva tega ni mogla privoščiti. Počutila se je osamljeno. Ker je študirala novinarstvo, jo je oče spodbudil k snemanju videov. Kmalu je opazila, da jim sledi ogromna množica ljudi. V manj kot treh letih je postala internetna zvezdnica. Njen uspeh je bil eksploziven. Njen YouTube kanal pa med 100 najhitreje rastočimi!

Njen največkrat gledani video je njena lastna satirična pesem z naslovom Literally, My Life/Dobesedno, moje življenje, ki je bil kar 14 tednov najbolj gledan video na lestvici iTunes Comedy, njeno režirano serijo How to Survive High School/Kako preživeti srednjo šolo pa si je ogledalo več kot 43 milijonov ljudi, s čimer je postala najbolj gledana režirana serija na YouTubu. To je tudi Evin najljubši projekt do sedaj! Prepoznavnost na YouTubu jo je s spleta vodila na turo »Girls Night In« po Ameriki, kjer so z najboljšimi prijateljicami, YouTube zvezdnicami Meredith Foster, AlishaMario, Sierro Furtado, Mio Stammer in Andie Case, obiskale dvajset držav. Eva pa se je pojavila tudi v revijah People, AdWeek, Fast Company, Seventeen magazine ter številnih televizijskih oddajah.

Eva se je nazadnje videvala z zvezdnikom Instagrama Alexom Hayesom, avstralskim srferjem, ki je postal prepoznaven z neresničnim selfijem z morskim psom. Razšla sta se dramatično, z objavo na Twitterju, v kateri ga je Eva obtožila, da želi biti z njo le zaradi internetne slave. – če imamo prostor, lahko damo v flash, drugače izpustimo

Kaj nam Eva pripravlja v prihodnje? Poleg drugega dela serije How to Survive High School v letu 2017 lahko pričakujemo komično serijo snemanih filmov, kjer bo nastopila s svojo več kot 60 let staro babico. Smeha ne bo manjkalo, ne zamudite!

 

Pew die Pie

Rojstni dan: 24. oktober 1989

Kraj rojstva: Švedska

Starost: 27 let

Zvezdno znamenje: škorpijon

Sledilcev na YouTubu: 49 milijonov

Pridružil YouTubu: april 2010

Obstaja nekaj splošno sprejetih dejstev o Felixu Kjellbergu, PewDiePieju. Veliko vpije. Objavlja videe, v katerih igra in komentira video igrice. Ob tem pa zasluži gromozanske vsote denarja. Celo več milijonov. Z 48 milijoni sledilcev pa se uvršča na 1. mesto po število sledilcev na YouTubu sploh! Moramo priznati, njegova slava nas šokira! Leta 2016 ga je revija Time razglasila za enega izmed 100 najvplivnejših ljudi na svetu.

Svojo slavo pa izkorišča tudi v dobrodelne namene.  Preko svojih sledilcev in z izdelavo posebnih »dobrodelnih videov«, ki jih proda podjetjem, ki izdelujejo video igrice, in oglaševalcem, je skupno podaril že več kot milijon dolarjev. V dobrodelne namene pa podari tudi del svojega zaslužka.

PewDiePie svojim oboževalcem namenja posebno pozornost. Naslavlja jih z »Bro Army«, posameznika pa z »Bro«.  Zanje je pripravil tudi posebno kolekcijo izdelkov »Bro Army« (majice, puloverji ipd.), ki jih prodaja na svoji spletni strani, obenem pa je napisal tudi zabavno knjigo This Book Loves You ter izdal dve lastni video igrici PewDiePie: Legend of the Brofist ter PewDiePie’s Tuber Simulator.

PewDiePie trenutno živi v Brightonu s svojim dekletom Marzio Bisognin, zelo popularno italijansko youtuberko, poznano kot Cutiepiemarzia. Njena strast so videi o modi, svoje sledilce pa uči tudi italijanščino.

 ZANIMIVOSTI O PEW DIE PIE

  • Rad igra tenis, golf in jadra.
  • Pred kariero na YouTube je delal na teniškem igrišču in bil kapitan.
  • Zna igrati kitaro.
  • Njegov najljubši junak iz video igric je Sho Minamimoto iz Nintendo DS, The World Ends With You.
  • Sodeloval je v »Ice Bucket Challenge« za ozaveščanje o bolezni ALS.
  • V enem od videov priznava, da več kot leto ni naložil videa iz serije Pewds Does Everything zaradi groznega paničnega napada, ki ga je imel pri snemanju. 

 

 

Objavljeno v Pilu, december 2016