youtuberji marec

Besedilo: Neja Bizjak

Zdi se, da na YouTubu kraljujejo modni in lepotni guruji ter guruji življenjskega stila. Zanemarljivo ni niti število uspešnih youtuberjev, ki igrajo ter komentirajo video igrice. Tokrat pa bomo predstavili youtuberki, ki nista zasloveli z običajnimi temami, temveč sta za to izkoristili druge talente – igranje ter risanje! Spoznajmo Heather Rooney in Lilly Singh.

Heather Rooney

Kraj rojstva: Florida

Starost: 23 let

Sledilcev na YouTubu: 1,1 milijona

Pridružila YouTubu: decembra 2011

Heather Rooney je izjemna ilustratorka. Njeni videi nas osupnejo, saj so njene ilustracije videti kot prave fotografije. Izjemno! Za snemanje risanja se je odločila zaradi naraščajočega trenda uporabe družabnih omrežij. Usmerila se je v risanje portretov znanih osebnosti, na primer zvezdnikov in športnikov. Krog njenih sledilcev je naraščal in tako si je ob študiju umetnosti zgradila YouTube kariero. Trenutno ima več kot 1 milijon sledilcev, njene videe pa si je ogledalo že 100 milijonov ljudi.

Čeprav je študirala umetnost, je v tehniki, ki jo uporablja, samouk. Le z nekaj barvicami nariše osupljivo realistične portrete. Riše tudi risane junake ter rastline. Zaradi neverjetnega dela in popularnosti na spletu je dobila vzdevek Hand Drawn Photo Maker (Izdelovalka fotografij z risanjem). Na začetku je portret risala približno sedem ur, sedaj pa več pozornosti posveča podrobnostim, zato ji vsak potret vzame približno 30 ur.

Na YouTubu objavlja celoten proces risanja. Pravi, da je bila odskočna deska v svet slave ilustracija znanega selfija hollywoodskih zvezdnikov s podelitve oskarjev 2014 z Bradom Pittom, Ellen DeGeneres, Meryl Streep in drugimi. Ste ga videli? Narisala pa je že tudi Robina Williamsa, Harryja Potterja, Taylor Swift …

Nad njenimi ilustracijami so navdušeni tako zvezdniki, ki svoje portrete delijo na družabnih omrežjih, kot drugi sledilci. V svojem e-poštnem nabiralniku ima na tisoče sporočil s prošnjami, da bi narisala njihove družine. Na toliko sporočil sploh nima časa odgovoriti! Zelo zabavna se ji je zdela prošnja neke avstralske družine, naj nariše njihovega psa, angleškega buldoga. J Sedaj na svoji spletni strani nekatere ilustracije tudi prodaja.

Torej, če je v vas vsaj malo umetniške duše, kanala Heather Rooney ne smete spregledati!

Lilly Singh (IISuperwomanII)

Rojstni dan: 26. september 1988

Kraj rojstva: Toronto, Kanada

Starost: 28 let

Zvezdno znamenje: tehtnica

Sledilcev na YouTubu: 10,8 milijona

Pridružila YouTubu: oktobra 2010

Lilly Singh je Superwoman (Super ženska) YouTuba! Dobesedno, saj objavlja pod psevdonimom IISuperwomanII, kot v prenesenem pomenu – ima namreč več kot 10 milijonov sledilcev, njen kanal pa je med 100 najhitreje rastočimi. Vzdevek Superwoman jo spremlja že od otroštva, ko si je kot majhna deklica na prsi risala nevidno črko »S«, za katero je verjela, da ji daje moč, da lahko naredi karkoli.

In kaj je njen talent? Stand up komedija ter rap glasba! Ena od tem, ki se jih dotakne v svojih vlogih, so njene korenine. Lillyjini starši namreč prihajajo iz Indije in je ena redkih youtuberk, ki pove, kako pravilno zavezati turban, razpravlja o bollywoodskih filmih in o tem, kako je odraščati v tradicionalni indijski družini … Poznana pa je tudi po govorjenju o tabu temah, na primer o menstruaciji in veliki potrebi. Njen video o različnih oblikah kakcev si je ogledalo več kot dva milijona ljudi. Ste ga videli?

Kakšen je njen stil oblačenja? Pravi, da obleče stvari, ki so ji všeč in odražajo njeno osebnost, na primer raznobarvne zanimive kape in nenavadne čevlje. Priznava, da je na turnejo A Trip to Unicorn Island (v prevodu Izlet na otok samorogov) nesla kar 60 različnih kap.

Kaj pa Lillyjina slava? Prejela je kar tri nagrade Streamy Awards, dve nagradi Teen Choice ter nagrado MTV Fandom. Lani je s podjetjem Smashbox izdelala lastno linijo rdečih šmink z imenom »Bawse« ter posnela svoj prvi film A Trip to Unicorn Island o svoji mednarodni turneji, v okviru katere je obiskala kar 27 držav. Letos pričakujemo tudi njeno prvo knjigo How to be a Bawse (Kako postati »bawse«?) – bawse je angleški slengovski izraz za samozavestno in uspešno osebo. Se že veselite?

Čeprav se ne zdi na prvi pogled, se je Lilly Singh borila z depresijo. O depresiji odprto govori tudi v svojih videih in pravi, da se depresije ni treba sramovati, saj nam življenje prinaša vzpone in padce. Meni, da je pot iz depresije le ena – najti nekaj, kar te zabava in veseli. Sama je to veselje našla v svoji YouTube karieri. Svetuje vam tudi, da stvari ne premlevate znova in znova. Počnite stvari, ob katerih se zabavate in so vam všeč.

ZANIMIVOSTI:

  • Svoj glas je posodila risanima junakoma, majhnima samorogoma po imenu Bubbles in Misty v risanki Ledena doba: Veliki trk.
  • Dnevno objavlja tudi na kanalu SuperwomanVlogs.
  • v mesecu se z njo lahko pogovarjate v živo v videu Ask Superwoman Live (»Vprašaj Superžensko v živo«).
  • Bila je prva ženska predstavnica Južne Azije na YouTubu ter je najbolje plačana youtuberka.
  • Njeni starši zelo radi gledajo njene videe in so do njih zelo kritični. Mama ji je na začetku kariere celo rekla, da mora biti bolj zabavna!
  • Turnejo A Trip to Unicorn Island je začela z besedami: »Zdravo, sem Lilly Singh in pred petimi leti sem trpela za depresijo,« saj želi, da depresija ne bi bila tabu tema.

Objavljeno v Pilu, marec 2017