legende marec

Besedilo: Nika Osredkar

Mick Jagger je legenda glasbene scene. Njegova kariera traja že več kot pol stoletja, opisujejo pa ga kot enega najbolj popularnih in vplivnih glasbenikov v zgodovini rock&rolla. Je član svetovno znane skupine The Rolling Stones, uveljavil pa se je tudi kot solo izvajalec. Znan je po svojem drznem stilu in neverjetni karizmi, s katero očara poslušalce z vsega sveta.

Mick Jagger se je rodil leta 1943 v Angliji. V šoli je bil dober učenec in zelo priljubljen med vrstniki. Od nekdaj ga je zanimala glasba. Poslušal je predvsem blues in R&B glasbo in že kot najstnik zbiral blues plošče izvajalcev, kot sta Muddy Waters in Howlin’ Wolf. Svojo prvo kitaro je dobil pri štirinajstih letih in s prijateljem Dickom Taylorjem ustanovil bend. Po srednji šoli se je vpisal na znano ekonomsko šolo London School of Economics. V tistem času se je bendu pridružil tudi Keith Richards, Mickov prijatelj iz otroštva, ki danes velja za enega najboljših kitaristov vseh časov. Kmalu so nastali Rolling Stonesi, Mick pa je opustil šolanje in se posvetil glasbi.

Skupina Rolling Stones je kmalu postala znana po svojem divjem stilu in njihova priljubljenost je vse bolj rasla. Njihovi najbolj znani hiti so bili (I Can’t Get No) Satisfaction, Angie in Miss You. Skupina je izdala več zelo uspešnih albumov. Mick je nekoč izjavil, da bi raje umrl, kot da bi moral pri petinštiridesetih letih še vedno peti hit (I Can’t Get No) Satisfaction, vendar pa je to še danes pesem, ob kateri na koncertih občinstvo povsem ponori in uživa. Mick je cenjen tudi kot solo izvajalec, čeprav samostojno ne dosega uspehov skupine Rolling Stones. Izdal je štiri samostojne albume ter sodeloval s številnimi znanimi glasbeniki – nastopil je na primer tudi s Taylor Swift.

Rolling Stones so decembra lani po več kot desetletju izdali nov studijski album Blue & Lonesome, s katerim so se vrnili k svojim koreninam – blues glasbi. Album je bil dobro sprejet in o legendarnih rockerjih z Mickom na čelu bomo gotovo še veliko slišali.

  • Preizkusil se je tudi kot filmski igralec in producent.
  • Nekajkrat je imel zaradi uporabe drog težave s policijo.
  • Leta 2003 mu je britanska kraljica podelila viteški naziv za neprecenljivo delo na področju popularne glasbe.
  • O njem govori tudi znani hit skupine Maroon 5 iz leta 2011 »Moves Like Jagger«. Pesem govori o tem, kako zlahka osvojiš simpatijo, če znaš uporabiti Mickove trike. Mick je o pesmi povedal, da mu laska.
  • Je strasten oboževalec nogometa. Udeležil se je že več tekem svetovnega prvenstva.
  • V šoli je bil dober športnik in je postavil šolski rekord v teku na 800 metrov.
  • Mnogi menijo, da je Harry Styles mlajša različica Micka Jaggerja.

Objavljeno v Pilu, marec 2017