glasba1 marec

Besedilo: Matevž Sušnik

Shawn Peter Raul Mendes je 18-letni mladenič, ki prihaja iz Kanade. Javnost ga je prvič opazila, ko je začel objavljati videospote na enem od spletnih glasbenih portalov, Vine. Sledila sta debitantski album Handwritten in singel Stitches. Tako kot prvi album pa se je tudi lanski Illuminate uvrstil na prvo mesto glasbenih lestvic. Aprila bo Shawn začel svetovno turnejo. Najbližje Sloveniji bo 6. maja, in sicer v Milanu.

Družina in začetki

Shawn se je rodil v Torontu v Kanadi. Njegova mama je nepremičninska agentka, njegov oče, ki je Portugalec, pa podjetnik. Ima sestro Aalijah. Shawn se je naučil igranja na kitaro pri trinajstih letih ob gledanju posnetkov na YouTubu. Prej kot v enem letu pa je začel posnetke na Vinu objavljati tudi sam – glede na število sledilcev je tam kmalu postal tretji najbolj priljubljeni glasbenik. Opazile so ga tudi založbe in januarja leta 2014 je podpisal prvo pogodbo z njimi.

Glasbena kariera

Shawn je postal prvi glasbenik, star manj kot 15 let, ki mu je uspelo, da se je njegov prvi singel uvrstil med 25 najbolj priljubljenih pesmi v Ameriki. Teren je bil pripravljen in njegov debitantski album Handwritten se je uvrstil na prvo mesto ameriških glasbenih lestvic. V tem času je Mendez koncertiral z Austinom Mahonejem in Taylor Swift. Septembra lani pa so sledili drugi studijski album Illuminate in singla Treat You Better in Mercy. Album so dobro sprejeli glasbeni kritiki in poslušalci.

 Z njegovimi besedami:

»Moji idoli so John Mayer, Ed Sheeran, Justin Timberlake in Bruno Mars.«

»Menim, da je primerno, da izdam pesem o seksu pri osemnajstih letih. Prej tega ne bi naredil. Pri enaindvajsetih pa bom izdal pesem o pitju alkohola.«

»Za srečo nosim s sabo plišastega levčka Lea, ki ga imam že od otroštva.«

»Všeč so mi zabavne punce.«

»Zelo trdo delam za uspeh. Če si optimističen in v tisto, kar si želiš, vlagaš veliko energije, se ti bo želja uresničila.«

»Sem zelo spontan. Če opazim nekaj zabavnega ali novega, bom to preizkusil.«

»Nisem najboljši pevec na svetu. Znam pa dobro izbrati glasbo.«

»Rad se vračam domov.«

Objavljeno v Pilu, marec 2017