Linkin Park und Kiiara

Besedilo: Matevž Sušnik

Devetnajstega maja bo izšel sedmi studijski album zasedbe, ki obstaja že od leta 1996. Linkinparkovci so ga poimenovali One More Light, izšla pa sta že dva singla z njega, Heavy in Battle Symphony. Z obema se skupina podaja v bolj pop vode, kar lahko pričakujemo tudi od prihajajočega novega glasbenega izdelka.

Ustvarjalni proces – težave in frustracije

Skupina je večino svojih pesmi napisala sama, tokrat pa so za pomoč prosili pop producente, ki so sodelovali že s Seleno Gomez in Justinom Timberlakom. Navdih za pesem Heavy je prišla med pogovori o težavah in frustracijah v njihovih življenjih, v katerih so ugotovili, da se prav vsem dogaja nekaj težkega (angl. heavy). Pevec Chester je v nedavnem intervjuju povedal, da ima recimo sam kar nekaj težav v življenju. Prvi verz pesmi se glasi: I don’t like my mind right now (sl. ni mi všeč, kako trenutno razmišljam), in kot je Chester povedal, se tako počuti večino časa.

 Sodelovanje s Kiiaro

Sodelovanje s pevko je predlagal eden od producentov. Skupina se je s predlogom strinjala, saj bi s tem pesem postala bolj dinamična. Toda kar nekaj časa so iskali primerno – Chester jo je medtem odpel celo sam, za primer, da je sploh ne bi našli. Kiiara je bila sicer od nekdaj velika oboževalka skupine Linkin Park, in ko je njena založba izvedela, da iščejo pevko, so jo povezali s priljubljeno zasedbo. Fantje so bili nad njenim petjem navdušeni in tako se jim je pridružila. Mike je povedal, da je ženski glas dal pesmi večji razpon, saj pesem ne govori le o notranjih bitkah ene osebe, ampak o vseh ljudeh. Kiiara pa je o sodelovanju povedala, da se je v sedmih urah studijskega ustvarjanja z Linkin Park naučila več kot prej v dveh letih samostojnega muziciranja.

Pomen pesmi

Pesem govori o čustveni teži problemov, ki pa so nepotrebni, saj si jih v glavnem namislimo sami. Član skupine Mike je še podrobneje razložil, kako je nastala: »Nekega dne je Chester vstopil v studio in nas vprašal, kako smo – vsi smo rekli, da okej. On pa je odgovoril: ‘Veste kaj, moram biti odkrit. Jaz pa nisem okej. Preveč se mi dogaja. Počutim se, kot da bi tonil.’« Mike je še dodal, da je zanj najpomembnejši verz: If I just let go I’d be set free (sl. Če bi se le prepustil, bi se osvobodil.) Ker se moramo ne glede na to, kaj se nam (slabega) dogaja, vedno vprašati, kako se na to odzivamo in kakšna je naša odgovornost pri vsem skupaj.

Objavljeno v Pilu, maj 2017