glasba2_oktober

Besedilo: Matevž Sušnik

Dua Lipa je britanska glasbenica, ki je osvojila Evropo. Kariero je začela že pri rosnih štirinajstih letih, ko je na YouTubu začela objavljati priredbe pesmi drugih glasbenikov. Leta 2015 pa so jo opazile tudi glasbene založbe – z eno od njih je podpisala pogodbo in izdala prvi singel. Drugega junija je izšel njen debitanski album. Z njega je izdala kar sedem singlov, najuspešnejši pesmi pa sta bili Be the One in New Rules.

Otroštvo

Dua Lipa se je rodila 22. avgusta 1995 v Londonu albanskim staršem, ki sta v devetdesetih letih zapustila Prištino na Kosovu. Leta 2008 so se preselili nazaj na Kosovo, Lipa pa se je na koncu le vrnila v London, saj je želela postati uspešna pevka.

 Singli

Njen prvi singel je bila pesem New Love, ki pa ni bila prav posebno uspešna. Je pa zato »zažgala« s komadoma Be the One in New Rules. Lipa je opisala svoj zvok kot temačni pop. Poleg tega je izdala še dva uspešna komada z gostoma, in sicer No Lie, ki ga je zapela s trenutno zelo priljubljenim Seanom Paulom, in Scared to be Lonely z Martinom Garrixom. Dua pravi, da je vesela, da je bil njen prvi album tako zelo dobro sprejet. Pesmi zanj je pisala leto in pol.

Turneja

Dua Lipa je že skoraj eno leto na turneji. Najbolj navdušena je nad tem, da poslušalci pojejo njene pesmi in da se lahko z njimi spozna. »Noro je, ko prepevaš na koncertu pred množico ljudi ali ko slišiš svojo pesem na radiu,« je povedala. Žal ne bo nastopala ravno v naši bližini. Najbliže bo prepevala v Münchnu, in sicer devetnajstega oktobra.

Pisanje pesmi

Dua Lipa je največ pesmi napiše ob klavirju in v samoti. Šele ko ima osnovo pesmi, se dobi z drugimi glasbeniki, ki dodajo svoje ideje, in tako nastane pesem, ki lahko postane hit.

Zanimivosti:

  • Poleg glasbenice je tudi manekenka.
  • Njen oče je bil na Kosovu znan pevec.
  • Dua Lipa najbolj sovraži jet lag, ko potuje.
  • Za zdaj še nima svojega stanovanja, ampak v Londonu plačuje najemnino.

Objavljeno v Pilu, oktober 2017