legende_november

Besedilo: Nika Osredkar

Rockerji, ki jih ni bilo sram povedati, da so najboljši bend na svetu. Vsaj toliko pozornosti, kot so pridobili s svojo glasbo, so dobili tudi s tem, da so mnogokrat poskrbeli za škandalozne naslove v časopisih. Brez dvoma so Oasis na glasbeni sceni v devetdesetih pustili velik pečat, saj se njihove pesmi vrtijo še danes, številni današnji bendi pa jih navajajo kot svoj navdih.

 Skupina Oasis je nastala v Manchestru leta 1991. Glavna krivca za nastanek skupine sta bila brata Liam in Noel Gallagher, ki sta že od mladih nog drug drugemu povzročala sive lase. Noel je že od nekdaj rad pisal pesmi, igral kitaro in se držal bolj zase, mlajši Liam pa je bil bolj frajerski in priljubljen. Glasba ga sprva ni zanimala. Nekega dne ga je nekdo udaril s kladivom po glavi in brata se rada šalita, da mu je s tem vcepil v glavo smisel za glasbo. Njuni mami Peggy z njima nikakor ni bilo dolgčas.

Kljub ljubezni do glasbe Noel ni razmišljal o tem, da bi se kdaj pridružil bendu, hotel pa je zaslužiti nekaj denarja in se je s skupino Inspiral Carpets odpravil na turnejo. Bil je njihov roadie, kar pomeni, da je skrbel za tehnično opremo. Ko se je vrnil s turneje, je presenečen odkril, da je Liam ustanovil bend Oasis. Tudi Noel se je pridružil bendu in prevzel vlogo kreativnega vodje.

Začetki niso bili lahki. Fantje so igrali po barih in upali, da se jim bo nekega večera nasmehnila sreča. Tako se je tudi zgodilo. Najeli so kombi in se peljali na nastop v Glasgow. Poslušalcev ni bilo veliko, eden izmed njih pa je bil lastnik glasbene založbe in ponudil jim je pogodbo. Leta 1994 so izdali prvi album Definitely Maybe, ki jih je čez noč izstrelil med zvezde. Album je postal najhitreje prodajan debitantski album v zgodovini Velike Britanije. Tudi drugi album (What’s the Story) Morning Glory? je bil odlično sprejet. Fantje so uživali svetovno slavo, ki pa jih ni pustila skromne – radi so govorili o tem, da so najboljši bend, ki mu drugi ne sežejo do kolen. Leta 1996 so dva večera zapored igrali pred 125 tisoč ljudmi, vstopnice pa je hotelo kupiti več kot dva milijona in pol oboževalcev. To je bil čas, ko so bili Oasis na vrhuncu svoje slave, kljub temu pa so si želeli več in več. Izdali so še nekaj albumov ter kot skupina vztrajali do leta 2009.

  • Na poti do svojega prvega koncerta v tujini, ki bi moral biti v Amsterdamu, so jih aretirali. Tistega dne niso nastopili.
  • Brata Liam in Noel še danes v medijih rada izpostavljata svoje spore.
  • Noel je s svojim bendom letos preživel na turneji legendarnih U2.
  • Nekateri menijo, da njihova glasba ni bila nič posebnega ter da so tako ogromno pozornost dobili zaradi svojega zvezdniškega obnašanja.
  • Največji hiti skupine so Wonderwall, Don’t Look Back In Anger, Champagne Supernova, Supersonic, Live Forever …
  • Peggy Gallagher, mama Liama in Noela, je povedala, da jo je v začetnih časih benda zelo skrbelo za svoja sinova, na njun uspeh pa je zelo ponosna.

Objavljeno v Pilu, november 2017