legende_december

Besedilo: Nika Osredkar

Hazard je slovenska glasbena skupina, ki je delovala v začetku osemdesetih. Takrat je bila glasbena industrija pri nas še zelo drugačna kot danes – ni bilo YouTuba, glasba pa je bila zapisana na kasetah. Ker ni bilo družabnih omrežij, uspeha skupine tudi ni bilo mogoče meriti s številom sledilcev. Kdo so bili Hazard in kakšni so bili torej njihovi uspehi?

 Skupino Hazard je sestavljalo 5 članov – Dominik Trobentar (bas kitara, vokal), Braco Doblekar (saksofon, tolkala, vokal), Dani Gančev (klaviature, vokal), Dare Petrič (kitara) in Miro Čekeliš (bobni). Glasbene zvrsti, ki so jih izvajali, sta bila pop in rock. Prvo pesem Vsak je sam so predstavili leta 1980 na Slovenski popevki, najbolj odmevnem slovenskem glasbenem festivalu. Zasedli so odlično tretje mesto. Njihova tretja pesem z naslovom Marie, ne piši pesmi več pa je na Jugoviziji, jugoslovanskem izboru za pesem Evrovizije, zasedla peto mesto. Jugovizije so se Hazard udeležili štirikrat, vendar so najboljšo uvrstitev dosegli prvič.

Skupina je bila zelo uspešna in v svojih najboljših časih so imeli tudi po tri koncerte na dan! Njihov recept za uspeh je bila dobra glasba in močna besedila. Zaradi izjemnega uspeha so morali veliko vaditi in potovati, zato so povedali, da časa za oboževalke niso imeli veliko. Skupina je razpadla leta 1983, ko so Danila Gančeva, ki prihaja iz Bolgarije, izgnali iz Slovenije pod obtožbo, da je vohun. V Bolgariji je ustanovil novo skupino Tangra. Hazard so se ponovno združili ob 30. obletnici nastanka skupine. Pripravili so nastop v Hali Tivoli, ki je bil razprodan. Po tem koncertu so skupaj nastopali še nekajkrat, njihovo glasbo pa še danes občasno slišimo na radijskih valovih.

  • Hazard je prva slovenska skupina v nekdanji Jugoslaviji, ki je prejela zlato ploščo –nagrado za naklado 200.000 izvodov prvenca.
  • Pesem Marie, ne piši pesmi več sta v skeču priredila tudi Jurij Zrnec in Lado Bizovičar.
  • Skupino je leta 2014 pretresla novica, da je umrl pevec in basist Dominik Trobentar.
  • Njihove najbolj znane pesmi so Marie, ne piši pesmi več, Vsak je sam, Najlepše pesmi, Kopalnico ima, Zgoraj brez, Nena, Papige in
  • Miro Čekeliš je povedal, da so bili člani skupine kot družina.
  • Hazard pomeni igra na srečo.
  • V pesmi Najlepše pesmi se sprašujejo, ali so najlepše pesmi že napisane. Kaj pa vi menite?

Objavljeno v Pilu, december 2017