glasba2_december

Besedilo: Matevž Sušnik

Rita Sahatçiu Ora, ki prihaja iz Prištine s Kosova, je vzbudila zanimanje poslušalcev in kritikov leta 2012 s singlom Hot Right Now. Od takrat je minilo že pet let in njeni oboževalci so bili že kar malo neučakani. Razveselila jih je z dvema novima pesmima, in sicer Your Song in Anywhere, ki napovedujeta drugi studijski album, čeprav datum izida še ni znan.

Otroštvo

Oba Ritina starša sta Albanca. Mama je psihoterapevtka, oče pa je lastnik puba. Ima še mlajšega brata Dona in starejšo sestro Eleno, ki ji pomaga pri poslih. Starši so se z otroki v Veliko Britanijo preselili leta 1991 zaradi vojnih razmer v njihovi državi.

Glasbeni začetki

Rita je začela peti že zelo zgodaj, velikokrat je nastopila v očetovem pubu. Končala je umetniško gimnazijo. Preden je objavila debitantski album, je na YouTubu objavljala posnetke s snemanj in izseke pesmi, kar se ji je zelo obrestovalo, saj jo je opazila velika glasbena založba. Konec avgusta 2012 je izdala svoj prvi studijski album, ki je postregel z več uspešnicami.

Drugi studijski album

Drugi studijski album bo mešanica popa s prvinami elektronike, o njem pa je povedala: »Kar nekaj časa sem imela ustvarjalno krizo. Veliko sem se ubadala z vprašanjem, kdo sem. Na koncu sem spoznala, da bom to ugotovila skozi glasbo. Še vedno pa sem sredi ustvarjalnega procesa, tako da vam ne morem točno povedati, kakšen bo album. Oba singla nakazujeta, v katero smer se nagibam, bodo pa na njem tudi presenečenja.«

AmeriškI napad

Do zdaj je Rita največ uspeha doživela v Veliki Britaniji in preostali Evropi, z novim albumom pa se želi prebiti na ameriški trg. Če bo nadaljevala z dobrimi pesmimi, ji bo zagotovo uspelo.

Z njenimi besedami:

»Če želiš nekaj doseči, moraš tudi nekaj žrtvovati.«

»Osamljenost je grozen občutek.«

»Ni mi pomembno, kdo si in od kod prihajaš – če si dober človek, se bova zagotovo ujela.«

»To, da delim življenje z drugimi, je postalo del mojega vsakdana.«

»Največ, česar me je Jay-z naučil, je potrpežljivost.«

Objavljeno v Pilu, december 2017