glasba1_januar

Besedilo: Matevž Sušnik

BTS pomeni Bangtan Boys (fantje Bangtan) ali pa Beyond the scene (za sceno). V tem fantovskem bendu je kar sedem članov, ki prihajajo iz Južne Koreje. Prvo pesem so posneli že leta 2013 in se je imenovala No More Dream. Za nameček je dobila  več nagrad in bila zelo uspešna pri poslušalcih …

Nadaljevanje

Dobro pa je bil sprejet tudi njihov drugi album Wings, ki so ga izdali v letu 2016, saj so prodali že 1,5 milijona izvodov. Leta 2016 so prejeli še nagrado za najbolj »tvitano« skupino na Twitterju in se s tem zapisali v Guinnessovo knjigo rekordov. Leta 2017 jih je ugledna revija Time razglasila za ene od petindvajset najvplivnejših glasbenikov na internetu.

Novi stari album

Lani februarja so izdali »nadaljevanje« albuma Wings in ga naslovili You Never Walk Alone. V prednaročilu ga je naročilo kar 700.000 poslušalcev. Nosilna pesem z albuma Spring Day je dosegla 15. mesto na Billboardovi lestvici, in to brez oglaševanja, na kar so bili fantje zelo ponosni.

Novi album

Najnovejši album Love Yourself ‘Her je izšel 18. septembra. V štiriindvajsetih urah si je videospot DNA ogledalo kar 20 milijonov ljudi. BTS so povabili, da nastopijo na podelitvi ameriških glasbenih nagrad, kar je prav posebna čast, saj na tej prireditvi ni nastopil še noben korejski bend. Obenem BTS ostaja »najbolj tvitana« skupina.

 Slog in teme pesmi

Najprej so bili fantje pod vplivom hip hopa, zatem pa so se našli v r’n’b-ju. Oboževalci pravijo, da jih spoštujejo tudi zato, ker so njihova besedila zelo neposredna. Med drugim pojejo o trpinčenju v šoli, neprilagodljivosti družbenim pravilom, duševnem zdravju, samomoru in enakopravnosti žensk in moških.

 Z njihovimi besedami:

»Nazaj pogledamo samo zato, da vidimo, kako daleč smo prišli.«

»Živeti brez strasti je tako, kot bi bil mrtev.«

»Živi svoje življenje. Nič ni hudega, če kdaj izgubiš.«

»Ne ujemi se v sanje nekoga drugega.«

Objavljeno v Pilu, januar 2018