snofi
Naslednji Pil izide 5. aprila
Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

Netopirji – neverjetne živali, ki lahko živijo tudi z virusi

Značka
Tačke
Naslovnica
Fotografija: Shutterstock
Besedilo: Marina Dermastia

Smo sredi izbruha novega koronavirusa SARS-CoV-2 in bolezni COVID-19. Vsi smo v izolaciji doma. Gotovo ste že povsem usvojili učenje na daljavo, ob prebiranju tokratne številke pa boste izvedeli marsikaj zanimivega o tem grozljivem virusu. Drugim člankom se pridružujejo tudi Tačke. V njih vam bom predstavila netopirje, ki so gostitelji za desetine različnih virusov, verjetno tudi za novi koronavirus. Kljub običajno slabemu ljudskemu mnenju o netopirjih počasi začenjamo razumeti, da pri njih ne gre za nekakšno netopirsko zaroto proti nam, temveč za izjemno živalsko skupino, z izjemnim načinom življenja in z izjemno pomembno vlogo v kopenskih ekosistemih.

Edini leteči sesalci
Včasih so bili ljudje prepričani, da so netopirji ptiči brez perja. Vendar pa so sesalci, tako kot mi. In niso »kar eni« sesalci, saj sestavljajo petino vseh sesalskih vrst. So tudi edini sesalci, ki letijo in prav tako kot ptiči zamahujejo s perutmi. Netopirji so del velike skupine z znanstvenim imenom Chiroptera, kar pomeni nekaj kot »krilo-roka«.

Krila
Krila netopirjev sestavljata dve plasti kože, ki sta napeti čez prednje okončine in prste. Netopirji imajo palec in štiri prste prav tako kot mi. Prsti so v primerjavi s telesom zelo dolgi. Če bi imeli mi sorazmerno tako dolge prste, bi bili dolgi kot naše noge. Krila netopirjem segajo čez celotno telo, delno celo čez noge. Med letom netopirji ne zamahujejo s krili le navzdol in navzgor. Če jih pogledate od blizu, se zdi, kot da se porivajo skozi zrak. Tisti, ki ste že kdaj v vodi poskusili plavati metuljčka, si lahko predstavljate, kako zamahujejo netopirji skozi zrak.

Netopirji pa ne uporabljajo kril le za let, temveč jih med hranjenjem lahko ovijejo tudi okrog svojega obroka – žuželk ali sadežev – ali pa se vanje udobno zavijejo med spanjem.

Netopirska miza je zelo raznolika
Veliko ljudi netopirje povezuje z vampirji in sesanjem krvi. Res se nekatere vrste hranijo s krvjo, a svojega plena običajno ne ubijejo. Vampirji kri sesajo običajno s krav, konj, prašičev in drugih velikih sesalcev. Z zobmi, ki so ostri kot britev, naredijo plitvo rano in z nje ližejo kri.

Netopirji vampirji pa so le ena skupina od skoraj 1000 vrst teh živali, ki živijo v gozdovih, puščavah in mestih povsod, razen na Antarktiki. V tako različnih življenjskih okoljih se seveda ne hranijo z enako hrano. Veliko netopirjev se hrani s plodovi rastlin. Pri tem v naravi opravljajo izjemno pomembno nalogo – raznašajo semena teh rastlin. V tropskih deževnih gozdovih raznesejo kar 95 odstotkov semen tamkajšnjih dreves. Če ste mislili, da so opraševalke le čebele, se motite. Poleg tega, da netopirji raznašajo semena rastlin, veliko rastlin tudi oprašujejo,  medtem ko se hranijo s sladko medičino. Številni netopirji jedo žuželke in so izjemno pomemben nadzornik njihovega števila v naravi. Drugi se hranijo tudi z ribami, žabami in drugimi majhnimi živalmi.

Izjemno stara skupina živali
Znanstveniki so s proučevanjem fosilnih kosti netopirjev ugotovili, da so živeli na planetu že pred 50 milijoni let. In še bolj zanimivo – v tej dolgi zgodovini se niso zelo spremenili.

Netopirji se hranijo ponoči, podnevi pa spijo v jamah ali na naših podstrehah in kleteh. Med spanjem visijo z glavo navzdol. Na nekaterih prenočiščih je lahko več tisoč netopirjev.

Netopirski otroci
Nekatere vrste netopirjev zimo prespijo, druge pa se selijo. Ko se spomladi vrnejo oziroma prebudijo, je čas za mladiče. Običajno samica skoti enega golega in izjemno majhnega mladiča, ki pa zelo hitro raste. Pri številnih vrstah že po enem mesecu letijo in si sami lovijo hrano.

Nočno premikanje z eholokacijo ali ugotavljanjem položaja z zvokom
Čeprav netopirji dobro vidijo podnevi, pa jim to ne pomaga veliko pri nočnem lovu. Ponoči oddajajo zelo visoke ultrazvoke, ki jih naš sluh ne zazna. Če se ta zvok (latinsko echo) dotakne česarkoli, se odbije nazaj podobno, kot ti slišiš svoj odmev, če zakričiš v gorski dolini. Netopir sliši odmev in tako ugotovi, kje je predmet, ki ga je zvok zadel. Netopirji imajo najboljši sluh med kopenskimi sesalci. Pri tem jim pomagajo uhlji, ki so ogromni v primerjavi s preostalim telesom.

In kje so tukaj virusi?
Netopirji so gostitelji za zelo veliko virusov. Čeprav so z virusi okuženi, pa se bolezenska znamenja pri njih ne razvijejo. Skrivnost je v njihovem imunskem sistemu, s katerim se vsi sesalci borimo proti povzročiteljem bolezni. Te običajno ubije vnetna reakcija, ki je sestavni del sesalskega imunskega odgovora. Pri netopirjih do vnetja ne pride. Zaradi tega virusi ostanejo v njihovih telesih, vendar pa je koncentracija virusov v normalnih razmerah zelo majhna.

V razmerah, ki so za netopirje stresne, pa se virus zelo hitro namnoži, izstopi iz gostitelja in celo preskoči na drugega. Drug gostitelj smo lahko tudi mi ljudje. Pogosto tak preskok na nas ni neposreden, temveč se zgodi prek druge živali, ki ji rečemo vmesni gostitelj. Nekatere stresne razmere, kot je spomladansko prebujanje iz zimskega spanja, so za netopirje običajne. Vedno bolj pa netopirjem stresne razmere povzročamo ljudje z uničevanjem netopirskih življenjskih prostorov, s podnebnimi spremembami ali celo s tem, ko jih v nekaterih azijskih deželah lovijo za hrano.

Vprašanje

Kako ti je všeč rubrika Šport?
Športa ne gledam in me zato ta rubrika ne zanima.
(224)
Zelo mi je všeč.
(133)
Všeč mi je srednje.
(141)
Bolje bi bilo, če ne bi bile novičke, ampak bi predstavili samo en športni dogodek.
(70)

AKTUALNO

Mali šef Slovenije: še bolj zabaven in še bolj trajnosten

Na POP TV je prišla že šesta izvedba priljubljenega kuharskega tekmovanja Mali šef ... več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

ZADNJA ŠTEVILKA

Marec 2024

gumb

Revija
Izid: 1. 3. 2024

POSVOJI ŠNOFIJA!

PILOVA LESTVICA

Domača
1. Nina Pušlar - Malo, malo
2. Joker Out - Carpe Diem
3. Maraaya - Nebesa
4. Joker Out - Sunny Side of London
5. Joker Out - Barve oceana

Tuja
1. Käärijä - Cha Cha Cha
2. Dua Lipa - Dance The Night
3. Nicki Minaj & Ice Spice With Aqua - Barbie World
4. Taylor Swift - Is It Over Now? (Taylor's Version) (From The Vault)
5. Olivia Rodrigo - Vampire

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Bepop: Dlan v dlan
2. Eva Boto: Kjer najbolj gori
3. Fehtarji: Štorklje
4. Joker Out: Sunny Side of London
5. Joker Out: Carpe Diem
6. Joker Out: Barve oceana
7. Maraaya: Nebesa
8. Nina Pušlar: Malo, malo
9. Raiven: Veronika
10. Siddharta: Prepovedana

Tuja

1. Doja Cat: Paint The Town Red
2. Dua Lipa: Dance The Night
3. Käärijä: Cha Cha Cha
4. Miley Cyrus: Flowers
5. Nicki Minaj & Ice Spice With Aqua: Barbie World
6. Olivia Rodrigo: Vampire
7. Robin Schulz & Rita Ora & Tiago PZK: I'll Be There
8. Sia: Gimme Love
9. Tate McRae: Greedy
10. Taylor Swift: Is It Over Now? (Taylor's Version) (From The Vault)

Pogosta vprašanja

Iščeš odgovore na vprašanja, kot so "Kako se naročim na revijo Pil?", "Kako se registrirati?", Kakšna so pravila obnašanja na Pilovi spletni strani?" in "Kam vnesem naročniško številko?" Klikni na spodnji gumb in najdi odgovore!

Oglas

KNJIŽNA LESTVICA

Knjižna
1. J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti
2. Enid Blyton - Pet prijateljev: Znova na Kirrinovem otoku
3. Karen M. McManus - Eden od nas laže
4. Sebastijan Pregelj - Deček Brin na domačem kolišču
5. Nejka Omahen Šikonja - Vihar v meni

NAKLJUČNI VIC

Merry Christmas

Kaj dela Božiček z metrom? Meri christmas!

Saksofonistka, 12