dsc_7642

Nagradni natečaj za osnovnošolce

Kaj se zgodi, ko pride pesnik v galerijo? Naslikani portreti, krajine, tihožitja … se pretopijo v iskrive rimanice in nastanejo nove mojstrovine. Tudi v letošnjem šolskem letu smo k sodelovanju povabili pesnika Andreja Rozmana Rozo, ki bo izbral enajst slik iz stalne zbirke Narodne galerije in jih prelil v verze.

Berite PIL

Vsak mesec boste lahko eno Rozino pesem prebrali v reviji PIL, v stalni zbirki in na spletu Narodne galerije. Ob pesmi boste lahko prebrali tudi nekaj zanimivosti o umetninah. Narodna galerija pripravlja skupaj s pesnikom izdajo njegovih Pesmi iz galerije. Knjiga bo izšla v šolskem letu 2016/2017.

Na obisk in po navdih v Narodno galerijo

Izvirne umetnine si oglejte v Narodni galeriji. Poiščite tudi svoje naj umetnine, raziščite jih, začutite in po svoje upesnite. Lahko se udeležite vodenih ogledov za šolske skupine ali sobotnih dejavnosti, kjer boste potešili umetnostnozgodovinsko radovednost. Čisto mogoče je, da boste v kakšni galerijski zgodbi našli navdih za vašo pesem. Učitelji lahko najavijo
razrede za galerijske oglede. Več info na www.ng-slo.si. Obiščite nas!

Sodelujte v nagradnem natečaju za osnovnošolce

Ob umetniških izbrankah sprostite domišljijo v verzih. Oblika in dolžina pesmi sta prepuščeni vaši izbiri, le vsebina pesmi naj se nanaša na umetnine, ki so razstavljene v stalni zbirki Narodne galerije.

Zapisane pesmi s pripisom Pesmi iz galerije pošljite na:

Učenci, ki boste samostojno sodelovali: zapišite svoje ime, naslov (poštni in elektronsk i), starost. Učitelji, ki boste spodbujali učence in pošiljali pesmi, zapišite razred, šolo, mentorja in kontaktni e-naslov.

Natečaj bo trajal do 15. maja 2017. Komisija bo izbrala 20 najbolj iskrivih pesmi. Pesmi bomo objavili v junijskem PIL-u in predstavili v Narodni galeriji na Poletno muzejsko noč, 17. junija 2017, ko bomo avtorje tudi nagradili.