zdravnica (1)

Pilova zdravnica Nina v novembrski številki odgovarja na naslednja pisma:

Ojla! No, pa bom kar začela. Julija sem dobila prvo  menstruacijo in do oktobra je še vedno nimam. Je kaj narobe z mano?

Ela, 13, skoraj 14 let

**

Hej, najbrž bo tole malo dolgo, ampak upam, da boš moje pismo objavila v Pilu.

Od začetka septembra imam vsak dan glavobole, včasih hujše. Šla sem do svoje zdravnice in mi je dala napotnico za oddajo krvi in so mi testirali kri in so bili rezultati, da nimam zdravstvenih težav. Poleg glavobolov imam večkrat tudi zelo temne misli, npr. da sem manj vredna kot ostali in da nimam več smisla življenja in da bo enako, če me ne bo več, imam tudi nihanje razpoloženja (en trenutek vesela, drug trenutek žalostna itd.), pa tudi večkrat se zjokam kar tako brez razloga. Hotela sem se tudi že rezati, a me je nekaj vedno ustavilo. Na internetu sem našla kvize, kjer pač nekako določijo, če imaš depresijo, in mi je na treh različnih kvizih vedno prišlo, da sem zelo blizu depresije, in zato me zanimajo simptomi depresije. Zanima pa me tudi tvoje mnenje glede na simptome, ki sem ti jih ravnokar opisala. Ali misliš, da imam mogoče depresijo ali katero drugo motnjo?

Prosim, objavi moje pismo v Pilu, ker res nujno potrebujem pomoč!

 Obupana, 14 let in pol

**

Zdravo!

Mene pa zanima, kako je s tamponi, če še nisi imel spolnega odnosa. Slišala sem, da se jih pred prvim spolnim odnosom ne sme uporabljati. Je to res?

Mi lahko poveš malo več o deviški kožici ali karkoli to že je.

Hvala za vse odgovore in pozdrave!

 Lolipop, 13 let

Odgovore preberi v decembrski številki Pila.