odrascanje_september18

Grozna učiteljica

 

»Živijo, razred. Kako ste preživeli počitnice? Ime mi je Helena in letos bom vaša razredničarka.«

Ja, točno tako je začela. Kot da je najprijaznejše bitje pod soncem. Kot da bo šolsko leto z njo cel žur, kot recimo koncert Marcusa in Martinusa ali finale nogometnega prvenstva. Kot da jo je dejansko zanimalo, kako smo se imeli, preden smo izvedeli, da nam bo prav ona dajala podpise v beležke in nas pošiljala k šolski psihologinji.

Vsa šola je vedela, da je matematičarka Helena najhujše bitje v vesolju. Z njo so grozili že od tretjega razreda – »Zdaj noriš po učilnici, ampak ko te bo dobila učiteljica Helena …« ali »Če bi imela učiteljico Heleno, bi še v sanjah računala ulomke« ali »Če boš med Helenino uro samo pisnil …« ali zgolj preprosto »Heleni te bom!« – in je zmeraj učinkovalo. Učiteljica Helena je bila strah in trepet razreda, šole, ulice, ah, mogoče celo vsega kraja (zadnjič sem o njej povedala sosedi in me je totalno sočutno pogledala, pa sploh ne hodi na našo šolo). Kilometre daleč se je videlo, da je nadležna, že po tem, kako je nosila očala in tisto kratko postriženo frizuro, ki je bila nazadnje moderna pri dinozavrih.

 

Pa se spoznajmo …

 

Vse poletje sem upala, da bo usoda prijazna in jeseni Helene ne bo več na šoli. Trdno sem stiskala pesti, da bo obupala nad bedo šolskega vsakdana in trdobučnimi (m)učenci in se zaposlila, kaj vem, v zaporu ali kot krotilka levov. Še celo med nasadi ekološko pridelanega paradižnika ali v raketi za na Mars sem si jo bila pripravljena predstavljati (o prvem sanja moja mami, kadar pravi, da je zaradi »svoje bedaste službe živčna razvalina« – in Helena se mi pač zdi razvalina –, drugo pa je skoraj pravljično daleč od naše šole); vse, da mi le ne bi bilo treba vse leto trepetati pod njenim srepim izzaočalastim pogledom. Matematike me je že itak strah. Zaradi matematike pri učiteljici Heleni pa bi skoraj spet potrebovala plenice!

In zdaj bo še moja razredničarka. Včasih je življenje res kot film o apokalipsi (kar je, mimogrede, ful dobra beseda, če se greš vislice).

»Če boste pridni, se bomo dobro razumeli.«

 

 

Nadaljevanje preberi v septembrski številki Pila.