skrivnezdruzbe_februar19

ILUMINATI – SOVRAŽNIKI CERKVE

Ko je ameriški pisatelj Dan Brown objavil roman Angeli in demoni, je skoraj pozabljena bavarska skrivna združba Illuminaten (Iluminati), postala priljubljena tema. Pisatelj je svojo zgodbo utemeljil na delovanju sekte, zavite v skrivnost, ki izvira iz renesanse. Krogu posvečenih ljudi naj bi bila skupna vera v znanost, ki nasprotuje katoliški cerkvi (v nadaljevanju Cerkev), saj naj bi le-ta širila škodljivo praznoverje.

 

Člani združbe naj bi se zato imenovali iluminati, kar pomeni razsvetljeni. Ime prihaja iz razsvetljencev – skupine ljudi, ki je na podlagi znanosti želela napredek. Najslavnejši iluminat naj bi bil – po Brownovi trditvi – Galileo Galilei, slavni znanstvenik, oče teleskopa in zagovornik Kopernikove heliocentrične teorije (zemlja se vrti okoli sonca in ne obratno, kot je govorila Cerkev). Galileo se je javno odpovedal svojim teorijam, pa še papež je bil njegov prijatelj, zato je ostal živ. Preostale iluminate pa je Cerkev neusmiljeno pobijala, zato naj bi jim grozilo izginotje iz uradne zgodovine.

Toda – Brown pravi, da jih je vzela pod svoje okrilje druga skrivna združba – bratovščina bavarskih kamnosekov, imenovana prostozidarji. Iluminati naj bi izkoristili prostozidarje za širjenje svoje svetovne zarote s ciljem ustvariti ureditev, temelječo na znanosti. Teorija je vsekakor zanimiva, kako pa se zgodba konča, bo, dragi pilovci, vsekakor potrebno prebrati v tej neskončno napeti knjigi, po kateri so posneli tudi odmeven film.

 

 

Nadaljevanje preberi v februarski številki Pila.