skrivnezdruzbe_december

Svetovni terorizem Al Kaide

V torek, 11. septembra 2001, je ob 8.45 po krajevnem času boeing družbe American Airlines z 81 potniki na krovu trčil naravnost v severni stolp Svetovnega trgovinskega centra v New Yorku. Nekaj minut zatem, ob 9.03, je v južni stolp trčil še drugi boeing s 65 osebami na krovu. Twin towers – stolpa dvojčka – je zajel strahovit požar, medtem ko so preživeli bežali iz zgradbe. Med 10.05 in 10.30 sta se šokiranim prebivalcem New Yorka pred očmi sesuli najvišji zgradbi na Manhattnu.

 

Takrat se je tudi razvedelo, da se je tretje ugrabljeno letalo zrušilo na ameriško obrambno ministrstvo v Washingtonu – Pentagon. Četrto letalo, ki si je za cilj verjetno izbralo Belo hišo, pa je strmoglavilo v Pensilvaniji. O usodi tega letala je posnet tudi zanimiv film, ki razlaga, da je letalo padlo med ponesrečenim uporom potnikov proti teroristom. Bolj verjetno je, da je ameriška vojska sama sestrelila letalo, da bi preprečila direkten napad na predsednika ZDA. Kakorkoli že, resnice ne bomo nikoli izvedeli.

Predsednik George W. Bush je v govoru državljanom izjavil, da so ZDA postale žrtev najhujšega terorističnega napada v zgodovini. Na vseh televizijskih programih so se ves čas vrteli posnetki, ki so spominjali na konec sveta. Lov na teroriste se je začel takoj. Že naslednji dan je zaslone preplavila slika Osame bin Ladna, vodje skrivnostne in neznane organizacije z imenom Al Kaida.

 

 

Nadaljevanje preberi v decembrski številki Pila.