skrivnezdruzbe_april19

HELLS ANGELS – TOLPA IZ HIPIJEVSKIH ČASOV

 

Ljudje ljubimo svoje odpadnike, pa naj si bodo to revolveraši Divjega zahoda, kot so bili  Jesse James, Billy the Kid, Doc Holliday, ali mnogi televizijski antijunaki kot Tony Soprano. Izobčenci – outlaws, kot jim rečejo v Ameriki, imajo za vedno posebno mesto v popkulturi in ljudski domišljiji. Ljudje se radi istovetimo z njimi. Na eni strani nam njihova želja po nasilju vzbuja strah, po drugi strani skrivaj hrepenimo po njihovi svobodi. Vsi si kdaj zaželimo takšne svobode, le malokdo od nas pa si dejansko upa živeti takšen življenjski slog.

 

Hudičevi angeli

Ena takšnih skrivnih združb je danes, kljub temu da še vedno obstaja, že postala mit. Hells Angels – ameriška motociklistična tolpa s svojimi podružnicami po številnih državah sveta, je dejansko prava združba organiziranega kriminala, njeni člani pa so prepoznavni po vožnji z motorji Harley-Davidson.

Sami sebe nikakor ne označujejo za zločince, ampak vztrajno razlagajo, da so le skupina motorističnih navdušencev, ki so se povezali, da bi skupaj vozili motorje, se zabavali in organizirali družabne prireditve. Vendar jih tako FBI kot kanadska obveščevalna služba uvrščata med tolpe, ki sejejo nasilje, trgujejo z mamili, prekupčujejo z ukradenimi predmeti in izsiljujejo.

Kje je resnica? Verjetno nekje vmes. Kakršna koli je že definicija združbe, vseeno težko spregledamo emblem mrtvaške glave, ki krasi njihove znamenite usnjene motociklistične jopiče.

 

Nadaljevanje preberi v aprilski številki Pila.