sport_december

JANJA GARNBRET

KOT OTROK SEM PLEZALA PO OMARAH

 

Slovenska športna plezalka Janja Garnbret niza naslove svetovne prvakinje.  Pri 19 letih je osvojila že tri. Letošnja sezona je bila izvrstna, odlična je bila tudi v svetovnem pokalu, saj je tretjič zapored osvojila naslov zmagovalke v težavnostnem plezanju. Vse to je zagotovo priložnost, da podrobneje spoznamo Janjo in ta šport, sestavljen iz težavnostnega, balvanskega in hitrostnega  plezanja, kar nam je pričarala simpatična vsestranska plezalka. 

Kako in kdaj ste začeli in zakaj ravno ta šport?

Plezati sem začela pri šestih, sedmih letih. Najprej sem plezala po drevesih, po omarah, po vratih in že od nekdaj mi je bilo plezanje in gibanje pri plezanju všeč. V Slovenj Gradcu je bila postavljena promocijska stena in tam sem tudi prvič poskusila plezati na umetni steni. Vsi so bilo navdušeni in kasneje so me starši vpisali v klub v Slovenj Gradcu. Takrat sem imela 15 kg in omara me je zdržala. 🙂

Kako bi ta šport opisali nekomu, ki ga ne pozna tako dobro?
Pri plezanju obstajajo tri discipline – težavnostno plezanje, balvansko plezanje in hitrostno plezanje. Pri težavnostnem so stene visoke okoli dvajset metrov in si privezan na vrv, zmaga pa tisti, ki pripleza višje. Pri balvanskem plezanju so stene visoke okoli 4 metre in padeš na blazine, zmaga tisti, ki prepleza več balvanov. Pri hitrostnem pa je smer vedno enaka, grifi so vedno enaki, naklon stene je enak, zmaga pa tisti, ki je hitrejši.

 

 

Nadaljevanje preberi v decembrski številki Pila.