justi_maj

Justi v majskem Pilu odgovarja na naslednja pisma:

 

Hojla, tetka, nekaj me že kar dosti časa mori, in ker obožujem tvojo rubriko in nasploh cel Pil, sem pisala.

 

  1. Zdi se mi, no to se bo zelo čudno slišalo, ampak zdi se mi, da se včasih kregam sama s sabo. Preprosto mi moji možgani pošiljajo slabe misli. Mogoče si boš lažje predstavljala takole:

Jaz: (se zabavam z drugimi)

Možgani: »Sploh se ne zabavajo s tabo. Tebe so povabili le zato, ker se jim smiliš.«

Jaz: »Nehaj, to ni res!«

Možgani: »Ne dramatiziraj, sej veš, da je tako!«

Jaz: »Nehaj, nehaj, nehaj, ni reeeees!«

Možgani: »Spet dramatiziraš …«

In tudi če se trudim zaustavit svoje možgane in misli, vse več razmišljam o tem. In je grozno. In se slabo počutim, ker vem, da so take misli znaki depresije. In ker sem že bila depresivna, tega nočem preživeti še enkrat, a moji možgani pravijo: JA. In zato sem grozno zmedena. Oprosti za predolgo pismo. Upam, da to objaviš v Pilu, pošlji vsem en poljubček (in še dve kosti). Hvala ti že vnaprej!

 

Milka, 12 let

 

Živjo!

Redno berem tvojo rubriko in res kul se mi zdi, kako vsem pomagaš in kako se v tvojih besedah zazna pozitivna energija. Veš, zvečer, ko grem v posteljo in se umirim, sploh, ampak res sploh, ne morem zaspat. Samo o tem razmišljam, kaj moram narediti naslednji dan, kaj sem pozabila narediti … Pa to ni bistvo, o čem razmišljam, saj včasih samo ležim s prazno glavo od utrujenosti, pa vseeno zaspim šele okoli treh zjutraj. In potem kmalu že pride čas za vstat in za v šolo. In med poukom ne morem biti zbrana, ker sem takoooo utrujena. Prosim, odgovori, ker se mi bo verjetno moja utrujenost začela kazati na ocenah. Napiši, kaj naj naredim, da bom lažje zaspala (kolikor sem brala razne članke o tem, mi tisti nasveti o meditiranju in sproščanju pred spanjem sploh ne pomagajo).

 

Prosim-odgovori-mi, 12 let

 

Živijo,

si daleč naokoli najboljša tetka in verjetno imaš res ogromno pisem. Ampak prosim, vsaj preberi moje.

Moja težava je v tem, da se mi zdi, da sem pretežka. Vse moje sošolke so suhcene. Moja bff mi je že govorila, da ni res, in da sem baje celo lažja od nje. Ampak jaz se vidim debelo. Mislim, da to sošolke govorijo samo, da bi me potolažile. Zato sem se odločila za hujšanje. Ena moja prijateljica je tako suha, da se ji kosti vidijo! Rekla je, da ne je zajtrka, pa tudi večerje ne. Ali meniš, da bi lahko tako shujšala? Sem že poskusila, ampak potem se mi zdi, da nimam energije za nič. Težava pa je tudi, da vedno, ko vidim npr. čokolado, jo nemudoma pojem. Sploh ne razmišljam, da ni zdrava. Potem pa se počutim tako krivo, da bi jo najraje izbruhala. Ampak sem slišala, da lahko tak način hujšanja privede do resnih posledic. Čeprav se meni ne zdi ravno škodljiv … Kaj pa ti meniš?

Daj Pepci in Šnofiju ljubčke in objemčke in hvala že za vnaprej!

 

Liza, 11 let