justi_februar19

Justi v februarskem Pilu odgovarja na naslednja pisma:

Živjo, sem Julija. Pišem prvič in zato še toliko bolj upam, da bo moje pismo objavljeno, ker si to res želim. Imam 4 vprašanja:

 1. Kako postati priljubljen? (Prosim ne odgovoriti »BODI TO, KAR SI«, ker to vem)
 2. Imam 11 let in (še) nimam telefona. Je to pametno?
 3. Kako se najboljše učiti?
 4. Kaj se dogaja v puberteti (kdaj, kako …)?

 

Hvala vam za odgovore:)

 

Julija,11 let

 **

Živjo, si najboljša teta na svetu in upam, da to že veš, zato o tem ne bom preveč razglabljala. Raje preidiva k mojemu problemu. V četrtem razredu je v naš razred prišla nova sošolka. Nam z mojimi prijateljicami (bile smo tri) se je zdela v redu, zato smo jo vprašale, če bi bila naša prijateljica. Strinjala se je in bila še zelo prijazna do konca leta. Na začetku petega razreda pa so se zelo videle razlike. Ena od prijateljic se je zelo spremenila. Zdaj je bila zelo podobna tisti novi sošolki. Potem sta se začeli med sabo bolj povezovati in zmeraj sta bili skupaj. Tako rekoč sta na naju pozabili. Midve sva se začeli na skrivaj dobivati (priznam da sva ju malo tudi opravljali) in sva nekako postali sami prijateljici. Nekega dne sva jima hoteli povedati, da nismo več za skupaj in da je bolje, da se razidemo. Več mesecev sva planirali, kako bi jima to povedali, da ju ne bi preveč prizadelo. Ampak ju je. Hoditi smo morale k psihologu in ne vem kaj še. Potem smo nekako spet postale dobre prijateljice, ampak ne zares. Zdaj smo v 7. razredu in jima še zdaj laževa in se dobivava na skrivaj po šoli. Spet planirava, kako bi to naredili, ampak nama ne uspeva ravno. Pa še mislim, da sem zdaj, ko se takole pretvarjava, ugotovila, da ju imam na nek način še vedno rada. Ampak bolj ne. Res ne vem, kako bi jima to povedali, zato prosim za pomoč. Upam, da bo to v Pilu.

 

Evica, 12 let

 **

Ojla! Res si najboljša. Res rabim tvojo pomoč, ker ne vem, kaj narediti.

 1. V šoli mi gre zelo slabo.
 2. Starša ne vesta za ocene, ker ne vem, kako naj jima povem.
 3. Mam ločene starše, oči se je zdaj preselil zelo daleč. Obiskujem ga vsak drug vikend, ampak moram zato vstati zeeelooo zgodaj, da pridem pravočasno v šolo.
 4. Oba starša imata svoja partnerja, ki mi res nista všeč.
 5. Všeč mi je en fant, ampak ne vem, če sem jaz tudi njemu.
 6. Ne vem, komu lahko zaupam, še svoji najboljši prjatlci ne, ni mi še dala razloga, da ji ne bi, ampak res me je strah, da me ne bi izdala.
 7. Res sem zelo pod stresom, grozno se počutim v svoji koži pač, men je zelo težko in sem že večkrat razmišljala o rezanju, samomoru … Kaj naj naredim …?

 

Nwm, 1111111

**

 

Odgovore preberi v februarski številki Pila.