justi julij

Justi v julijskem Pilu odgovarja na naslednja pisma:

Hej! Si najboljša in najprijaznejša ter najbolj kul tetka na SVETU, ampak imam en gromozanski problem. Imam najboljšo frendico, ki je zaljubljena v Jaka, mojega sošolca. Jaz pač ne morem reči NE, zato sem sprejela, ko me je vprašala, če ji lahko pomagam, da ona osvoji Jaka. Ampak če bi bilo tako, bi bilo vse čisto OK, ampak ni. Meni je Jaka zelo všeč, ampak Kaja (moja Bff ) tega ne ve, saj bi bila super jezna. In jaz zdaj ne vem, ali sem všeč Jaku ali ne, sicer pa mi je za rojstni dan prinesel v šolo 20 € , ker je zamudil moj Birthday. Ali to kaj pomeni? Aja in še rekel je, da sem mu jaz najbolj prijazna punca v razredu in do mene se obnaša ful prijazno. Ampak to tudi še ni vse. Kaja in Jaka sta si bila v 5em razredu všeč in ne vem, če Jaka še kaj čuti do Kaje.

Upam, da mi odgovoriš, saj sem res zaljubljena v Jaka in res, res si želim odgovor na moje težave. Upam, da pismo ni predolgo in že vnaprej oprosti za vso nepravilno slovnico, sicer pa pozdravi vse in Pepci ter Šnofiju vrži kakšno kost v mojem imenu.

Lana,12 let

Živijo, naj teta na svetu!

Imam en velik problem in upam, da bo objavljen v Pilu. Imam dve prijateljici.

Prva je moja BFF in druga je samo prijateljica. S prvo se zelo dobro razumeva oz. malo se smejiva, malo si nagajava itd. kot pravi prijateljici, druga je pa moj velik problem. Kadar sva sami z drugo prijateljico, mi stalno nagaja. Ko smo vse tri skupaj, se mi obe dve smejita in me zafrkavata. Druga se zelo hitro razjezi  in po navadi je nepravična. Zato sta se z mojo BFF skregali. Obljubili sta si, da se ne bosta več pogovarjali ali družili. Zdaj sem pa jaz v težavah, ker se nisem z nobeno skregala in vem, da bi se morala več družiti s svojo pravo prijateljico, čeprav se mi druga vedno opravičuje in potem je spet prijazna do mene (na določene trenutke deluje prav prijazno) in temu se ne morem upreti. Če bi se začela družiti s to drugo, bi me BFF zasovražila in se ne bi več družila z mano.

KAJ NAJ STORIM!!! Prosim, odpiši mi!

Oprosti za napake.

Klara, skoraj 12 let

Draga teta Justi! Imam nekaj problemov in upam da mi bos pomagala.

  1. Torej stara sem 13 let in se na vsake toliko časa družim s 16-letniki, prijatelji moje starejše sestre. Velikokrat naletijo na tisto temo, kjer mi postane malce nerodno. Pogovarjajo se, kaj se naj naredi, če postaneš noseč po seksu in če poči kondom, pa take stvari … Čeprav dvomim, da so sploh vsi imeli že spolne odnose.
  2. Sošolci so prišli v puberteto in to se jim dobro pozna. Sicer so tudi oni malce neprimerni, ampak na čisto drugačen način kot 16-letniki. Puncam ves čas gledajo v riti in izkoristijo vsako priložnost, ki jo dobijo, da riti vidijo bliže ali bolje in včasih se jih celo dotaknejo!

Počutim se ogroženo in neprijetno, kadar sem okoli njih, saj meni to niti približno ni všeč …

  1. Ta problem tudi vključuje moje sošolce, in sicer se mi zdi, da so rasistični. Meni niti približno ni všeč, če nekdo zmerja drugo raso. Velikokrat pride do tega, da rečejo besedo na N, ki so jo včasih uporabljali belci, da bi zmerjali črnce. In ne rečejo jo le enkrat, ampak večkrat in glasno. Videla sem, kako si v zvezke pišejo: Hello, n….! In ne samo to, velikokrat naleti tema na muslimane ali pa Azijce, kot na primer, da so vsi ljudje z drugačnimi očmi Kitajci in potem jih zmerjajo in to hudo. Kot da rasizem do Azijcev ne obstaja! Nimam pojma, kako to ustaviti.
  2. Torej lani sem spoznala Kpop (Korean pop, korejski pop), ki mi je postal NORO všeč in sem obsedena z njim. Pevci so mi TAKOOOO ZELOOO LEPI in zdi se mi, da sem obsedena z njimi od lanskega leta. In glede na to, da jih poslušam od lani, že eno leto non-stop vsak dan gledam njihove videe in tudi videe, kjer ne pojejo, ampak se obnašajo kot normalni ljudje. GLEDE NA TO, DA SEM ZALJUBLJENA V NJIH (saj vem, da nisem, samo hočem, da razumeš), se mi zdi, da me beli tipi več ne privlačijo. Ampak resno mislim! Vem, da ko to bereš, se najverjetneje režiš in zmajuješ z glavo »Oh ta današnja mladina«, ampak so mi belci preprosto dolgočasni in potrata časa. Vendar, ko vidim Korejce, se počutim drugače in v trebuhu začutim metuljčke. Prosim, teta Justi, razumi, saj že vsak dan poslušam slabe stvari, kot recimo zmerjanje mojih rasističnih sošolcev, in res sem na tleh. Preprosto ne pričakujem tvoje normalne reakcije, saj človeka, ki na to ne bi reagiral z začudenim ali posmehljivim obrazom in z zavijanjem z očmi, ni. Ja, takšen je ta svet, ki sprejema samo bele ljudi.

Upam, da mi boš pomagala in lep pozdrav!

Kara, 13 let

Odgovore preberi v julijski številki Pila.