justi_marec

Justi v marčnem Pilu odgovarja na naslednja pisma:

Živjooo!! Pišem ti, ker imam resno težavo. Vse se je začelo, ko sta se leto dni nazaj moja starša ločila. Moj oče si je nekaj mesecev nazaj našel punco. Vendar ko sem ju prvič obiskala in je oče moral nekam oditi, me je začela njegova punca nadirati ter pretepati. Ko sem to povedala moji mami, mi je rekla le, naj se pogovorim z očetom. In ko sem to res storila, mi ni verjel ter me je udaril, saj je trdil, da lažem in si izmišljujem. To se zdaj ves čas ponavlja, vsakič ko sem pri njima, je ista zgodba, zato te prosim, da mi vsaj ti prisluhneš in odgovoriš. In ja, res si zakon, tetka.

 

Pikica12345, 13,5 let

**

 

Hej!

 

Ok, bom kar začela.

  1. Stara sem 10 in hodim v 5. razred. Ker dekleta pridejo v puberteto malo prej kot fantje, smo dekleta iz našega razreda nekako že v puberteti, fantje pa samo na pol (ok, ni točno tako, ampak verjetno veš, kaj mislim). Torej postajajo zelo nori. Pretirano razmišljajo o spolnosti in meni se to zdi ogabno. Tudi drug izraz za to je zame ogaben. Fantje nekatere moje sošolke otipavajo in jih grabijo za zadnjice. Strah me je, da se to zgodi meni. Fantje radi »odigrajo« prizore spolnosti. Včasih to počnejo z bananami in z vrati, kar se meni zdi noro. Sploh ne morem verjeti, kako lahko to delajo.
  2. Moji starši mislijo, da me zanima spolnost, kar definitivno ni res. Kot sem že povedala, mi je to ogabno. Ne vem, kako jim naj to dopovem.
  3. Začele so mi rasti prsi. Večkrat me pri športni kdo malo butne vanje. To me zelo boli. Ne znam mu povedati, da me je to zelo bolelo. Saj ne, da bi mu morala, ampak včasih izgleda, kot da me zelo boli (saj me). Nočem, da bi mislili, da sem jokica.
  4. Večkrat na spodnjih hlačkah opazim bele lise. Mojo mami sem že vprašala o tem in pravi, da je to izcedek iz nožnice. Pravi, da je to zato, ker se ne oblečem dovolj toplo. Ko pa sem o tem iskala na internetu, vsepovsod piše, da so to znaki menstruacije oz. belega toka, nekaj takega. Ne vem, čemu naj verjamem.
  5. Zelo me je strah, da bi me ugrabili. Ne upam si hoditi domov z avtobusom (saj če grem na avtobus, moram do doma hoditi pribl. 15 min). Ne vem, kako naj preženem strah.

 

Upam, da mi boš pomagala, saj si res najboljša, in oprosti za predolgo pismo!

 

Imamproblem, 10 let, skoraj 11

 **

 

Živijo Justi!

Pišem ti približno 8., tako da upam, da bo vsaj tokrat moje pismo v Pilu, saj nujno potrebujem pomoč.

Torej, imam anoreksijo. V bistvu nisem čisto prepričana, če jo res imam, ampak vsaj tako izgleda. Treniram umetnostno drsanje, plezanje in pa jahanje. Tečem skoraj vsak dan pred in po pouku in delam sklece … Tehtam se večkrat na dan in vsakič mi pokaže drugo težo. Misliš, da je to kaj narobe?! Tudi moje sošolke so opazile to težavo in so odšle do šolske svetovalne delavke in ji povedale za to in ona je klicala moje starše in nastala je cela »zmešnjava«. Obljubila sem ji, da se bo to nehalo, vendar nisem kaj prida uspešna. Šport je namreč kot delček mene. Ne bi mogla živeti brez njega, zato še vedno telovadim. Ko pojem hrano, mi postane slabo, zato je raje ne jem. Prosim! Nujno rabim tvojo pomoč, saj lahko pride do resnih težav (vsaj tako pravijo moje sošolke).

Res ti ogromna hvala za odgovor in pomoč! Lep pozdrav

 

Suhica, 13 let

 

**