justi_november

TETA JUSTI

Justi v novembrskem Pilu odgovarja na naslednja pisma:

Helooooo tetika!

Imam en čuden problem. V eni aplikaciji za fene enega filma imam tud jaz profil. No pač tam imam eno frendico, s katero se dopisujeva in je fuullll ok. No, je pa še en fant, ki ima ime lika iz filma, v katerega sm jst nenormalo zatreskana. No, čeprau tega fanta sploh ne poznam in ne vem, kakšen je in nič, je zelo prijazen do mene. In nekaj časa me je bilo najbolj sram, da mi kdaj pa kdaj napiše, da sem tako perfektna kot lik v filmu, katerega ime imam. Kdaj mi pošlje tudi srčke in po malem sem zatreskana tud v njega. In ja, jaz sem ga enkrat vprašala, koliko je star in on je pač 14 in sm mu rekla, da sem jaz 10 in je reku, o, škoda da nisva isti letnik. No, najhuje je pa, da moja mami sploh ne ve, da se s komer koli dopisujem na tej aplikaciji. PROSIMMM, POMAGAJ MII… KAJ NAJ NAREDIM?!?!

P.S.: Ne reci mi, da enostavno povem staršem in se z njimi pogovorim, ker tega ne bom niti poskušala.

Muma, 10 let

 **

Hej!

Imam nekaj težavic:

  1. Sem biseksualna (rada imam fante in dekleta) in trenutno sta mi všeč 2 osebi. Poznam ju že kakšno leto in sta moja najboljša prijatelja iz Instagrama/Snapchata. Ena je punca, en pa fant; punci je ime Lucy in je za kakšen mesec starejša od mene, fantu pa Jamie in je 2 leti starejši od mene. Oba živita v Angliji in vemo, kako se kdo počuti in kako ga razveseliti. No, všeč sta mi oba; lažje bi bilo povedati Lucy, da mi je všeč kot pa Jamieju, saj je imel zdaj že kakšnih 5 punc. Imaš kakšen nasvet zame?

 

  1. Od takrat ko sem spoznala Lucy, me je spraševala, če imam Pokémon igrice. Rekla sem ji, da imam samo Pokémon GO, ona pa je rekla: »Aha, mislila sem, da imaš Nintendo, da bi lahko skupaj igrali.« Malo sem raziskovala po spletu in odkrila, da prodajajo to konzolo, ki si jo želim, v Milerju ali v Big Bang-u. Mami sem vprašala, če si lahko kupim Nintendo. Malo se je pozanimala in mi rekla: »Ne, ne boš si kupila tega, to je najbolj neumna stvar, ki jo lahko človek kadarkoli kupi! Zato bolje zate, da sploh ne razmišljaš, da bi si to kupila!« Nekaj dni sem bila zelo žalostna zaradi tega, potem sem pa gledala »kako prepričati svoje starše« videe, ampak nič ni delovalo…(oprosti za to, to ni tako resno, ampak prosim, daj mi kakšen nasvet~)

 

  1. Včasih sem zelo hiperaktivna, včasih pa zelo žalostna, nezainteresirana, jokam se pogosto ITD … prijatelji mi pravijo, da sem občutljiva, včasih pa tudi razmišljam o rezanju ali celo samomoru. Zato ne vem, če je to depresija ali ne …

 

  1. Moje noge so precej debele. Moja BFF se zato norčuje iz mene in me po navadi udari po stegnih in mi govori, da moram shujšat, mami mi pa pravi, da ni nič hudega, ampak bi bilo dobro, če bi se malo več gibala. Poskušam delati, kar mi je mami rekla, ampak imam se vedno debele noge … nasvet??

 

  1. Sedmi razred mi je šel slabo zaradi moje treme in stresa. Sploh ne morem biti normalno ocenjena, brez da se tresem in skoraj na bruhanje mi gre od strahu. Imela sem že inštruktorja za to, ampak nič ni pomagalo …

 

Rozukii, 13 let

**

 

Pomagaj, prosim!

Moja družina me sovraži, brat me pretepa, se norčuje iz mene, mami se mi posmehuje (redko), dere se name, me včasih tudi udari, govori, kako si drznem govoriti grdo z njo, za najmanjše malenkosti mi vzame telefon.

Očim nima besede pri ničemer, niti pri malenkostih (mami mu je prepovedala), nimam prijatlov, bil sem že na drugi šoli, tam sem imel prijatle, imam samo 4 prave, ampak ti so na prejšnji šoli, z njimi pa se ne morem dobivat, ker živijo zelo daleč stran.

Večkrat sem pomislil na samomor. Hodim k psihologu, težave smo poskusili reševati doma, v šoli in prav tako pri psihologu, pa nič ne pomaga. Prosim, pomagaj, ker ne vem, zakaj bi živel. 😞

 

Črna ovca, 14 let

 **

 

Odgovore preberi v novembrski številki Pila.