PP januar

Besedilo: Jana Zirkelbach

Hm, težko vprašanje. In zelo pogosto. Zlasti v vaših letih. In ne da se odgovoriti nanj tako preprosto in z gotovostjo. A ni hecno, da je mnogo lažje rešiti še tako zapleteno enačbo pri matematiki (če si se seveda učil in pridno vadil) kot pa izstreliti odgovor na tole. Razen …

 RAZEN ČE …

No, reč je lahko tudi preprosta, če spadate med bolj pogumne in samozavestne osebke in osebo, ki vam je všeč, lepo naravnost vprašate. Ampak le koliko je takšnih med nami? Bolj malo, bi rekla. Na žalost tu tudi izkušnje in zrelost ne pomagajo kaj prida. Vprašanje ostaja enako zagonetno najbrž kar vse življenje. Pa še nekaj. V bolj rosnih letih se lahko tudi zgodi, da osebku, ki vam je všeč, ob pogumnem, direktnem vprašanju postane nerodno, in tudi če ste mu všeč, odgovori nekaj povsem trapastega. In potem je obema nerodno in se na daleč izogibata drug drugemu. Kakorkoli že, jaz se nagibam k malce bolj previdnim korakom in počasnemu testiranju »terena«.

PISMO, SMS, FB, E-PISMO …

Vprašanje se seveda lahko tudi napiše. Včasih smo si pisali pisemca, danes pa je načinov veliko. Tudi takšna reč terja veliko poguma, je pa vseeno malo manj nadležna, saj ob pisanju lahko po mili volji zardevaš, se potiš, drhtiš in vse pač, kar sodi zraven ob pomembnih trenutkih v življenju (in to so vsakič zelo pomembni trenutki). Je pa pri tem  kar precej mogoče, da ne boš dobil/a odgovora in potem boš še naprej tuhtal/a različne možnosti: a/oseba ni dobila tvojega pisma, b/itak ji ni zame in ni odgovorila, ker je tako najlažje, c/ne ve, kaj in kako odgovoriti … V glavnem, zadeva ostaja brez odgovora in ni dokončno dorečena.

PRIJATELJI

Uf, tole pa takoj odsvetujem. Vse moje pretekle izkušnje vpijejo NE. Namreč to, da posredovanje zaupate prijateljem, pa če so sicer še tako zaupanja vredni. Prijatelji lahko sicer v dobri veri, da bodo storili dobro delo, zelo nerodno posredujejo in kaj trapastega vprašajo, odgovor osebe, ki ti je všeč, si lahko zelo po svoje predstavljajo (saj smo že rekli, da so to reči, ob katerih nam je vsem malce nerodno, in zato se tudi iz sramu po navadi malo trapasto obnašamo) in tako v čisto preprosto vprašanje vnesejo veliko zmede. Še bolj pomembno od prej naštetega pa je, da ti »izpadeš« nekakšna reva, nekdo, ki daje svojo usodo v tuje roke … no, nič kaj fino.

POČASI SE DALEČ PRIDE

In kaj zdaj? Saj ni rešitve, boste rekli. Že na začetku smo ugotavljali, da je to težko vprašanje. Na težka vprašanja pa si odgovarjamo počasi. To seveda ne pomeni, da zaželeno osebo na daleč opazuješ in ugotavljaš, kolikokrat je pomežiknila v tvoji smeri ali kolikokrat je prečkala cesto prav pred tabo in podobne neumne reči, ampak da počasi in previdno pristopiš k stvari oz. k osebi, ki ti je všeč. Tu je mnogo poti in načinov in tule se ne da vseh našteti, ker bi zmanjkalo prostora. Ampak na primer: začneš se gibati v njegovi ali njeni družbi, vpišeš se v krožek, ki ga obiskuje, hodiš po isti poti domov … kar sem hotela povedati, je, da svojo simpatijo najprej spoznaš. Če ga/jo že poznaš, se ji večkrat približaš s pogovorom, kaj vprašaš, prosiš za nasvet, v glavnem delaš na tem, da najprej postaneta dobra znanca in prijatelja. Ker to je pogoj. Če ne zmoreta biti prijatelja, potem tudi par ne bosta postala, vsaj ne takšen, ki ne bi bil muha enodnevnica. Lahko sta si sicer na videz zelo všeč, ampak če se nimata kaj pogovarjati, ali če sta si čisto različna, potem je to že v začetku obsojeno na hiter konec.

PRIJATELJSTVO ALI LJUBEZEN

Pri prijateljevanju pa obstaja ena majhna nevarnost. Tvoja simpatija nič hudega sluteč v tebi najde svojega novega zaupnika in ne svoje nove simpatije. Lahko se zgodi, da ti zaupa, kdo mu/ji je všeč, in ti z žalostjo ugotoviš, da to nisi ti! Tudi to so žal trpke izkušnje iskanja poti v ljubezni. Ampak vse je za kaj dobro in gotovo te nekje čaka nekdo, ki bo kmalu postal tvoja nova simpatija.

IN POTEM

No, potem, ko se dva že kar dobro poznata, lahko začneta malce bolj pogumno oddajati signale, da sta si všeč. To pa tudi še tako nesamozavestnemu očesu ne uide. Kajti če ti nekdo reče, da imaš lepe lase ali pa lepe oči, pa tudi, če tega ne zmore reči, ampak te prijazno gleda in je zelo rad v tvoji družbi – no, potem pa ga brez težav lahko povabiš na sok ali v kino. In to je čisto vseeno, če to najprej naredi punca ali pa fant. Hvala bogu za enakopravne čase!

RECEPTA NI

Kot ste najbrž že sami ugotovili, preprostega recepta v ljubezni (tako kot v življenju) ni. Vsak od nas bo ubral svojo pot, takšno, ki bo njemu najbolj ustrezala, in prav je tako. Moja razmišljanja naj vam le pomagajo pri tem, za kakšno pot se boste odločili!

Objavljeno v Pilu, januar 2016