prva pomoč februar

Besedilo: Jana Zirkelbach

 

Pa se lotimo tega.  Prvi zmenek je vedno poln vprašanj in negotovosti – kje, kdaj, kam, kako, kaj naj oblečem …Prvi zmenek je vedno, pa naj bo to v vaših letih ali pa kasneje, dogodek, poln vznemirjenja.

 Ko se evforija po dogovoru za zmenek poleže, nastopi trema. Hm, joj, kaj pa zdaj?  Kako bo šlo? Kaj naj oblečem? Kje naj se dobiva? Kam naj greva? Kaj naj se pogovarjava? Kaj, če me bo skušal/a prijeti za roko ali celo poljubiti? Uhh, kaj, če bom zardeval/a?

Nihče ni v prednosti

No, pa se lotimo vprašanj, počasi, enega za drugim. Najprej pa tole: tako ti kot on/ona sta običajni človeški bitji. In tako ti kot on/ona imata precej podobne težave, tremo in strahove. Če sta si všeč, je zadrega na obeh straneh skorajda enaka. Kar je olajšanje, če prav pomisliš. Nihče nima prednosti, nihče ni večji frajer, pa če se ti to še tako zdi, da to ni res, in če simpatija v običajnih okoliščinah sicer deluje frajersko. Ampak v družbi prijateljev je vse drugače. Ena na ena pa je spet druga zgodba. In če sta si všeč, je trema pravzaprav nekaj prikupnega, nekaj, kar sodi zraven.

Ne pričakuj preveč

Prvi zmenek je lahko precej neposrečen, kar precejšnja verjetnost je, da bo tako. Ker so pričakovanja velika in ker trema naredi svoje. Ampak zato ni treba obupati. To je treba vzeti v zakup, še zlasti, če se s simpatijo poznata le bežno ali celo le s Facebooka.  Človeka je treba kar dobro poznati, da si z njim lahko sproščen, in le takrat lahko vsaj približno pričakuješ, kako bo na zmenku.

Priprave

In zdaj tisto, kar je vsaj pri dekletih najbolj vroča tema pogovorov s prijateljicami.

Kaj naj oblečem?

No, tudi tu ne gre pretiravati. Nekaj čim bolj običajnega, v čemer se dobro počutiš. Nikar ne obuj tesnih čevljev, v katerih ti bo nelagodno ali se boš v njih celo spotikala. In nikar ne pojdi na zmenek oblečena kot za ples v klubu. Smešna boš, pa še nelagodno in utesnjeno se boš počutila. In če smo že prej ugotovili, da prvič ne gre brez treme, jo bosta nelagodna obleka in obutev še povečali. (Velja tudi za fante.)

Frizura

Tudi frizura naj ne bo takšna, da se bo za tabo ozirala vsa okolica. Tvoji simpatiji bo to gotovo neprijetno. Bodi takšna, takšen, kot te je simpatija vajena. Tudi tebi bo lažje, če ne izstopaš. Jasno, da to ne pomeni, da greš na zmenek zanemarjen/a in v domači trenirki, biti urejen je lepo, s tem pokažeš, da ti tisti, s katerim greš ven, nekaj pomeni. A urejenost še ne pomeni pretiravanja.

Ličila

Z ličili bodi previdna, da ne boš delovala smešno. Fantje pretiravanja z ličili ne marajo. No, tudi z dišavami ne pretiravaj. Saj si ne želiš, da bi od nasičenega vonja simpatija začela pokašljevati in bi se ti umaknila čisto na drugi konec mize …

 Urejenost

Če povzamem, priprave na zmenek naj bodo v smeri urejenosti, ampak brez pretiravanja. Moraš se počutiti urejeno, a udobno. Kar velja za dekleta, velja seveda tudi za fante. Tudi fantje lahko pretiravajo z dišavami, frizuro, obleko in čevlji. In tudi fantje naj bodo urejeni. Dekleta res ne maramo neurejenih fantov, pa čeprav naj bi še vedno veljalo, da naj moški diši po moškem, saj je le tako pravi dedec. Danes nikakor ni več tako (če je sploh kdaj bilo?). Zato fantje, nikar se ne izogibajte zobni ščetki, prhi in šamponu, tudi če je vaš slog bolj metalski ali kako drugače malo alter. Slog je slog, urejenost pa urejenost.

Kam?

Verjetno se sprašuješ, kaj zdaj, ko sva se dogovorila, da se vidva. Kam naj greva? Kaj naj počneva? Fino je, če se spomniš kaj izvirnega, ampak ne pozabi, njo ali njega praviloma zanimaš ti, namen zmenka pa je predvsem medsebojno spoznavanje, zato ni ravno smiselno, da vso svojo energijo potrošiš za izbiro  lokacije, pripravo do pičice domišljenega poteka dogajanja, potem pa, izmučen/a kot cunja od vseh priprav nemo in apatično obsediš. Tortica ali pica in pijača je vedno dobra izbira. Ravno tako sladoled. Tudi ogled filma v kinu ni slaba odločitev. Med ogledom filma morata biti tako ali tako tiho, zato se izogneš strahu pred neprijetno tišino, po filmu pa lahko na dolgo in široko izmenjujeta mnenja o zgodbi, igralcih … Včasih so najbolj učinkovite najpreprostejše stvari. Recimo povabilo na sprehod. Jo smeš povabiti na športno tekmo? Zakaj pa ne? Pa čeprav morda ni največja hokejska navdušenka, bo ogled tekme ponudil snov za pogovor.

Neprijetna tišina ali hudournik besed?

Trema lahko povzroči, da ti zamrzne jezik. Ali pa, da začneš kvasiti bedarije, samo zato, da ne bi bilo mučne tišine. Lahko je reči, da bodi sproščen/a, takšen, takšna, kot si s sošolci v šoli. Pa kaj še. Vsi vemo, da je to zelo težko, če ti nasproti sedi nekdo, ki ti je všeč in želiš narediti kar najboljši vtis. Sproščenost pride kasneje, ko sta že par in se že dobro poznata, kaj pa prvič? Ja, prvič je res težko, ampak malo nerodna bosta pač oba. Pa kaj potem. Bolje, da je v zraku malo nerodnosti in kakšen hip tišine, kot da se ti usuje ploha besed, ki zasuje nasprotnika. Nikakor ne bo fino, če mu boš razložil/a celotno družinsko drevo, vse bolezni tvoje babice in opisal/a vse lastnosti prijateljic. Tudi opravljanje ne pride v poštev. Ne pusti ravno lepega vtisa o tebi. In pripovedovanje o bivših simpatijah  ga/jo bo prej odbilo kot pa privlačilo. Pa bahanje? Izogniti se ga je treba v loku, tudi če bi še tako rad/a naredila dober vtis. Lastna hvala je neprijetna in pomeni, da si zoprno samovšečen/na, in to ni ravno najbolj zaželena človeška lastnost. Najboljše se je držati preverjenih tem, kot so šola, starši, filmi, televizija in še kaj nevtralnega. Lahko mu/ji poveš nekaj stvari, za katere želiš, da bi jih vedel/a o tebi. Postavi mu/ji vsaj eno vprašanje o vsaki stvari, ki ti jo on/ona razkrije o sebi. Vsaj za prvič, ko si šele ustvarjata mnenje drug o drugem. Ampak ne komplicirajmo z napotki. Kot že rečeno, bolje malo nerodne tišine kot čiste neumnosti.

Všeč sta si, kaj zdaj?

Če gre vse po načrtih, je zmenek lahko uvod v to, da bosta par. In jasno je, da si oba želita, da bi se ponovno dobila. Le kdo naj zdaj reče, kako in kaj? In le kdo naj koga prime za roko? Punce to še vedno pričakujejo od fanta. Ampak ni nujno, da je tako. Danes velja enakopravnost in prav nič ne bo narobe, če boš ti predlagala, da ob koncu tedna igra krasen film, ki bi ga kazalo videti, in ga povabila v kino. Ne bo narobe tudi, če ga narahlo primeš za roko, potem boš pa že videla, kakšen bo odziv. Tudi fantje so sramežljivi in tremaški, zato mu bo verjetno prav odleglo, ko boš naredila prvi korak. Če bodo vsi signali kazali, da si mu všeč, se lahko mirno odločiš za kakšno od naštetih možnosti. Saj je jasno, kaj mislim, kajne? Iz njegovega obnašanja boš lahko razbrala, da si mu všeč in da si želi tvoje družbe, pa čeprav bo morda malo napeto in nelagodno, ampak to paše zraven, verjemi!

Prvi zmenek še ni konec sveta

Treba je imeti pred očmi, da zmenek nikakor ni usodna stvar, če ne bo uspel, ne bo konec sveta. Še veliko zmenkov bo, verjemi, in če se tale ni posrečil, nič hudega, prišel bo novi. Morda se ne bo zaiskrilo tako, kot si si predstavljal/a. Pa ne zato, ker ti ne bi bil/a dovolj vreden, vredna ali pa dovolj lep/a. Morda preprosto ni prave iskrice, morda se bo izkazalo, da sta si popolnoma različna in da se nimata skupaj prav nič fino ali se o marsičem ne strinjata. Ker – malo je zmenkov, ko človeka res dobro poznaš, pa greš potem na pravi zmenek. Ko oba vesta, da to ni več le prijateljski sok ali pica. To je redko. Po navadi si s simpatijo v večji skupini, če že si. Ali pa jo poznaš le od daleč, ti je zelo všeč in se zdaj prvič zares družita v dvoje. Morda ti sploh ne bo več všeč, kaj se ve. A to ne sme biti vzrok za razočaranje. Tudi če ti njemu ali njej ne boš tako všeč, da bi bila par, nič hudega. To ne pomeni, da ne boš všeč nekomu drugemu, ki je bolj primeren zate.

Od enega zmenka, pa naj bo še tako katastrofalen, ni odvisna usoda sveta. Niti tvoja, čeprav se ti zdi, da je prihodnost na kocki in je vse odvisno od trenutkov, ki jih boš preživel/a z njo/njim. Zato vedno pomaga, če takšnih situacij, predvsem pa samih sebe v njih, ne jemljemo preveč smrtno resno.

 

Objavljeno v Pilu, februar 2017