prva pomoč april

Besedilo: Jana Zirkelbach

Biti popularen. Le kdo si tega ne želi. Ampak zakaj je tako? Kaj je tako krasnega v tem, da si priljubljen? In zakaj to skoraj vsi postavljamo tako visoko na lestvico želja?

 V soju žarometov

Pa poglejmo. Najbrž je lep občutek sijati v soju žarometov. Občutek, da si nekaj dosegel, da si zmagal, da si in. Da si ljudem všeč, morda celo, da te imajo radi. To je logično. Vsem nam je všeč, če nas imajo drugi radi. To nam daje občutek samozavesti, ki je tako potreben, da se počutimo dobro. Da smo nekaj vredni. To potrebuje vsak človek. In ne nazadnje, če si popularen, te ima raje tudi nasprotni spol. In to nas zelo zanima.

Zadovoljni sami s sabo

Ampak je vse to res tisto, zaradi česar smo srečni in zadovoljni s sabo? Mogoče. Če temelji na zdravih temeljih. Če nas imajo ljudje radi zato, ker smo fajn in ker znamo biti prijatelji, dobri sošolci, prijazni vrstniki. Kaj pa, če smo sicer slavni (na primer na šoli), pa nas drugi v resnici ne marajo, smo jim celo zoprni in smo postali popularni zaradi svojih manj lepih lastnosti? Je potem to res sreča? Smo tega res veseli? Se imamo zato bolj radi in smo bolj zadovoljni sami s sabo? Ker, s tem se boste najbrž strinjali, zadovoljstvo s samim sabo je tisto, kar v resnici iščemo.

Skupine slavnih

Zadnjič smo govorili o prijateljstvu, tistem pravem, ki prinese lepe občutke in nam da vedeti, da nas ima nekdo iskreno rad. V svetu popularnih  je vse prevečkrat tako, da so prijateljstva le navidezna, nekako puhla, prazna, »slavni« se družijo s »slavnimi« zato, da so še bolj in, da se lahko postavljajo pred drugimi in uživajo v občutku, da so nekaj več. Skupine slavnih se oblikujejo na podlagi drugih lastnosti, kot se običajne skupine pravih prijateljev.

Lastnosti popularnih skupin

Družijo jih na primer lepe obleke dragih znamk, trendovstvo, nastopaštvo, štosiranje, čvekaštvo, močna samozavest, postavljanje, drzni podvigi (velikokrat sumljivega značaja), ki imajo skupno lastnost pod imenom upati se, včasih pa jih družijo celo grde lastnosti, kot na primer zabavljanje  čez druge, celo poniževanj drugih, opravljanje, zaničevanje drugih, navadnih osebkov in važenje. Ja, važenje, popularni na šoli so velikokrat tisti, ki se znajo važiti, se na glas hvaliti, se »metati ven«, smo rekli včasih. Sploh se popularni radi delajo, da so bolj odrasli, bolj zreli in ne kakšni pridni »piflarčki, mamini sinčki in deklice«.

Zveze popularnih

Med popularnimi je pomembno, kako se vedeš, kako si oblečen, kdo so tisti, s katerimi se družiš, in celo s kom si v zvezi. Pomembno je, da si v zvezi z nekom, ki je tudi in, bog ne daj, da bi bil v zvezi z nekim ničetom, ki ne sodi v to kategorijo, pa četudi ti je v resnici všeč. In tako so zveze popularnih včasih le navidezne zveze, ki ne prinesejo nič lepega in srečnega, so le še eno potrjevanje samega sebe. Jaz sem in in takšni morajo biti tisti, s katerimi se družim (pa tudi če ne znajo biti pravi prijatelji), takšen mora biti tudi moj fant ali moje dekle, pa četudi v resnici nisi vanjo ali vanj zaljubljen/-a.

Stop

In če vas kljub vsemu povedanemu še vedno zelo vleče v svet popularnih? Prav, a nekaj reči si vseeno zapomnite. Naj se vam v glavi postavi stop znak, ko si boste prizadevali za vstop v družno slavnih.

Ohrani svoje bistvo

Na vsak način morate ohraniti svoje bistvo. Se zavedati, kaj ste, in ne brez zavor plonkati stila oblačenja, govora in načina obnašanja popularne skupine. Če se boste spremenili v njihov klon, ne boste gradili samozavesti, vsaj na dolgi rok ne. Če se boste spremenili v nekaj, kar v resnici niste vi, se ne boste počutili dobro, pa tudi če vas bo zato zaželena skupina sprejela medse. Če se boste za vsako ceno silili nekam, kamor v resnici ne sodite, se boste kmalu počutili bedasto in slabo.

Zasmehovanje

Če je družba popularnih takšna, ki rada opravlja, žali, se spravlja  na druge in jih zasmehuje, vam ne svetujem, da silite vanjo. Ne boste se počutili dobro. Tudi če bi družba od vas zahtevala, da se prenehate družiti s svojimi prijatelji in jih ignorirate, je to nekaj, kar je nesprejemljivo. Takšna cena slave je previsoka in vas ne bo zadovoljila. Na koncu boste nesrečni in nezadovoljni, namesto da bi postali srečni.

Izzivalno vedenje

Če družba popularnih počne reči, s katerimi se postavlja, da si upa več, da izziva in da je nekaj posebnega, kot je na primer kajenje, pitje alkohola, uživanje drog, je to lahko za vas zelo tvegano, neprijetno, ni vaš slog, prevelika žrtev za to, da bi postali slavni. Ne samo, da imate potem težave doma, v šoli in pri prijateljih, predvsem imate težave s samim sabo, ker opijanje in drogiranje na koncu še nikomur nista prinesla nič dobrega. Prej veliko težav in slabo počutje.

Afnanje

Prav tako je pri popularnih puncah velikokrat značilno, da se pretirano ličijo in afnajo, se izzivalno oblačijo in se znajo spogledovati. Je to res tisto, kar si ti? Se boste počutili kot riba v vodi, če se boste pridružili takšni skupini in se enako vedli? Ker če se ne boste, vas popularna dekleta ne bodo sprejela v svoj krog. Previsoka cena za vstop?

Zanikanje svojih prepričanj

Če boste za vstop v svet slavnih morali zanikati svoje vrednote, prepričanja, vedenje, ne boste prav nič uživali. Če sicer spoštujete druge (tiste, ki so spoštovanja vredni), boste težko to zanikali. Ne poznam nobenega, ki bi se v resnici dobro počutil, če bi potlačil to, v kar verjame in v kar je prepričan, samo zato, da bi bil bolj na sceni. Če ste človek, ki zna biti dober prijatelj, je to najlepše, kar lahko imate, ne potrebujete soja žarometov, veliko več zadovoljstva in samozavesti da občutek, da te imajo prijatelji iskreno redi, kot občutek, da so ti nekateri zavistni, ker si pač popularen.

Važnost

Velikokrat se skupina popularnih vede oblastno, pomembnost jim kar šprica iz kožnih por, njihov stil je nesramen do večine drugih, delajo se norca iz »navadnih« osebkov, ki da so smešno nič vredni in ne vedo, za kaj v življenju sploh gre. Oblastnost in važnost sta zelo zoprni lastnosti, in če sam nisi tak, te takšen način vedenja kmalu ne bo prav nič veselil. Nekje v sebi boš čutil, da te je pravzaprav sram, da se tako obnašaš.

Zdrava popularnost

So pa tudi ljudje, ki so zdravo popularni. To so tisti, ki se za popularnost v resnici sploh niso trudili, ampak je prišla sama od sebe, zato ker so se trudili na svojem področju in trdo delali, da so postali to, kar so. Takšni so na primer športniki ali pa znanstveniki, v vašem primeru učenci, ki dosegajo priznanja na tekmovanjih in dobre ocene. Tega ne počnejo zato, da bi bili popularni, ampak zato, ker si želijo v športu ali v kakšnem predmetu doseči dobre rezultate. In po navadi takšni tudi niso oblastni, važni in nesramni. No, morda komu kdaj malo stopi v glavo, kot radi rečemo, ampak večina so čisto običajni smrtniki, s čisto običajnimi navadami. Se vam morda Peter Prevc ali Ilka Štuhec zdita važna? Obratno, celo zelo skromna sta glede na rezultate, ki sta jih dosegla.

Neguj tisto, kar je dragoceno

Da povzamem. Občutka sreče in zadovoljstva nam ne prinese soj žarometov. Tudi samozavest se gradi drugače.  Biti slaven brez prave podlage ni nič, nam ne prinese želenega. Za samozavest je treba negovati v sebi tisto, kar je v nas najbolj dragoceno. Zato razvijajte svoje talente, negujte prava prijateljstva, bodite to, kar ste, in verjemite vase, kajti vsak od nas ima v sebi nekaj, kar je vredno graditi in razvijati. Res pa je, da se je za to treba malce potruditi.  Instantne metode ne prinesejo zadovoljstva, po bližnjicah se ne pride daleč. Žal to velja prav za vse v življenju.

Objavljeno v Pilu, april 2017