PP junij

 

Besedilo: Jana Zirkelbach

Vsak izmed vas je že kdaj doživel, da ga starši niso razumeli, da so mu postavljali neumna vprašanja in zahtevali nesmiselne stvari. Večina sporov temelji na tem, da starši mislijo, da ste še nebogljeni otroci, ki ne znajo poskrbeti sami zase, vi pa ste že dovolj samostojni in vam ni jasno, kako to, da starši tega ne opazijo. Le kaj se da storiti, da bi bilo drugače?

Šola

Največkrat je vzrok za spore šola. Starši kar naprej tečnarijo, da se morate učiti, da morate delati naloge in tako dalje. Res je! Starše skrbi šola, saj se zavedajo, da je za življenje izobrazba pomembna. Želijo si, da bi imeli dobro izobrazbo, saj vejo, da je to pomembno za delo, ki ga boste opravljali. In šola je pravzaprav vaše delo. Če starši hodijo v službo in skrbijo za normalno življenje, je vaša naloga, da skrbite za šolo. Tako nekako gre po glavi staršem. In kaj lahko naredite vi? Če vsak dan ob določenem času (lahko si ga sami izberete, le da je to vsak dan ob isti uri, če se le da, seveda) naredite domače naloge in ponovite snov, boste tudi v šoli imeli zadovoljive ocene in starši vam bodo dali mir. Pa ne le to. Zdelo se jim bo, da ste že dovolj odgovorni, da vam bodo zaupali.

Pospravljanje in domača opravila

Splača se potruditi tudi okoli zoprne reči, ki se ji reče pospravljanje.  Če želite biti samostojni in zaupanja vredni tudi za tiste stvari, ki si jih želite, morate najprej doseči, da vas starši jemljejo resno. In kako naj vas mama jemlje resno, če mora vsak dan petkrat zahtevati, da pospravite sobo in odnesete smeti. Za začetek je že to sitno, da se je treba vsaj petkrat na dan prerekati in poslušati mamino pritoževanje, v nadaljevanju pa bo nastal problem, ko boste hoteli s prijatelji ven, pa vas zaradi nedokončanih obveznosti starši ne bodo pustili.

Prevzemanje odgovornosti

Svojo zrelost boste pokazali tudi tako, da boste  prevzeli odgovornost za svoja dejanja. Na primer – če test pišeš bolj slabo, je treba to pripisati sebi. Vsaj v večini primerov je to tako. Če je za slabe ocene vedno kriva učiteljica, ki je krivična, prestroga ali pa daje neumne teste, to ravno ni znak tvoje zrelosti. Če ste ga polomili, bodisi pri testu ali pa zaradi kakšne druge stvari, si morate to priznati in sprejeti posledice. Narediti morate načrt, kako boste to popravili. Le tako boste pokazali, da ste dovolj zreli.

Žepnina

Ena od reči, ki se jih je treba v življenju naučiti, je tudi ravnanje z denarjem. Ne boste verjeli, ampak še v zakonu je tako, da je največ sporov ravno zaradi porabe denarja. In tudi sporov med otroki in starši je veliko zaradi žicanja za denar. Če vam starši še ne dajejo žepnine, jih prepričajte, da je to najboljše za vas, saj se boste le tako naučili ravnati z denarjem. Vsota, ki vam jo bodo namenili, je lahko različna. Najboljše je, da prepričate starše, da si boste sami razporedili denar za kino, druženje s prijatelji, pa tudi za oblačila.  Morda se vam bo to na začetku zdelo težko in vsota premajhna, a sčasoma se boste naučili, kako priti z vsoto skozi mesec. Staršem boste dokazali, da ste že dovolj odrasli, da lahko sami skrbite za svoje potrebe. Seveda bo za kakšne izredne priložnosti, kot je na primer valeta, staršem še vedno treba primakniti dodatno vsoto, ampak za običajne stvari vam bodo počasi začeli zaupati, da ste dovolj samostojni za razpolaganje z denarjem.

Kuhanje        

Kuhanje ni nobena posebna umetnost, ki bi zahtevala, da ste stari 20 let, preden se je lotite. Če mora mama vsak pameten obrok, ki niso ravno ocvrta jajca, narediti namesto vas, ji s tem ne boste ravno vlili zaupanja, da ste že zrelo in samostojno bitje. Pripravljanje vsaj približno zdrave hrane ni noben bau bau, še celo zabavno je. Na internetu je polno receptov, s katerimi se boste lahko pozabavali in presenetili starše. Mami ali očetu bo všeč, da jima ni treba več skrbeti za vašo prehrano, da ste tega sposobni sami.

Prevoz

Vas je treba kar naprej prevažati na različne dejavnosti? Poslušate vzdihe staršev, kako naporno je biti ves čas šofer? Potem vzemite stvar v svoje roke. V vsakem večjem mestu ali pa tudi v bližini vašega kraja obstaja avtobus. Torej javni prevoz. Treba je samo naštudirati vozni red, se potruditi z malo pešačenja do postaje in stvar je rešena. Če ni preveč daleč in huda zima, je primerno tudi kolo. S tem, ko boste nehali obremenjevati starše z vožnjo, boste pridobili kar nekaj točk, ki vam bodo kasneje prišle zelo prav. Dokazali boste, da niste več majhen otrok, ki ga je treba za roko peljati v glasbeno šolo ali na plesne vaje.

Opravki

Odvadite starše, da bodo namesto vas opravljali reči, za katere ste že dovolj zreli in sposobni tudi sami. Treba se je na primer naročiti pri zobozdravniku. Nič težkega. Telefon znate najbrž bolje uporabljati kot mama. Vsaj kar se tiče sporočil. In kaj je potem tako težkega, da pokličete svojega zobozdravnika in se naročite na pregled? In potem se še z avtobusom odpeljete tja in opravite pregled sami? Nič težkega. Ampak zelo pomembna odločitev, ko gre za zaupanje staršev. S takšnimi rečmi pokažete, da niste več nebogljen otrok, ki ne zna skrbeti zase.

Pogajanja

In če se držite vsega zgoraj napisanega, potem lahko pridejo na vrsto pogajanja. Kje se po navadi zaplete s starši? Okoli izhodov. Starše skrbi za svojega otroka, kar je v današnjem času vse bolj razumljivo. Če ste z vsem prej naštetim dokazali, da ste zreli in vredni zaupanja, vas bodo starši tudi lažje spustili iz rok. A vseeno se bo treba še malo pogajati. Ura, do katere naj boste doma, je običajno stvar nesoglasja. Za začetek sprejmite to, kar vam odobrijo starši, in bodite točni. Držite se dogovorjene ure, pa tudi, če je to ravno sredi spogledovanja s simpatijo. Obrestovalo se bo. Če bodo starši videli, da se dogovora držite, bo naslednjič lažje. Vsakič si tako lahko izpogajate kakšno minuto več. Če pa boste zamujali, bo starše skrbelo, bo ogenj v strehi, pa še naslednjič se boste težje dogovorili za izhod.

Bratje in sestre

Velik vir domačih nesporazumov so vaši bratje in sestre. Še posebej, če so mlajši in se je z njimi težko pogajati. In težijo, kot radi poveste. Ja, res je. Včasih je težko. Ampak  ni treba prehitro obupati in takoj teči k staršem po razsodbo in pomoč. Tudi sorojence se da ukrotiti. Kako? Z dogovorom. Če se boste mirno dogovorili, kaj od domačih opravil bodo naredili oni in kaj vi, in jim boste še obljubili pomoč pri domači nalogi, vam bodo tudi sorojenci jedli z roke. Nekakšen pakt zavezništva vedno pride prav. In prepiri kar sami od sebe izginejo. Tako nekako: če jaz pomagam tebi, boš naslednjič ti meni. In nikar ne podcenjujte mlajših, tudi oni ne marajo, da jih podcenjujete, tako kot vi ne. Upoštevajte njihove potrebe in želje, dajte jim pozornost, ki si jo želijo, pa bo mir v hiši. In kaj imajo pri tem starši? O, veliko. Če ne hodite vsak dan k njim s pritožbami čez brate in sestre, vas bodo imeli za zrele in odgovorne in vzrokov za nezaupanje ne bo. Za starše je najbolj zoprno, če se njihovi otroci kar naprej prepirajo. In zadovoljni starši so tudi prijazni starši, s katerimi se da dogovoriti veliko več kot s sitnimi.

Pogovor

Če vse to, kar smo zapisali, ne pomaga in so spori s starši še vedno pogosti (sem ter tja so kljub vsem taktikam neizogibni, ker smo samo ljudje!), se je dobro usesti za mizo, razgrniti karte in se pogovoriti. Če so starševske prepovedi neutemeljene in pretirane, se splača za pomoč prositi kakšno odraslo osebo, vredno zaupanja, da se pogovori s starši. Gotovo imate kakšno teto, mamino prijateljico ali mamo kakšnega dobrega prijatelja, ki dobro razume težave mladih in se ji lahko zaupate. Včasih je pri nekaterih starših takšna pomoč potrebna. Tudi starši so negotovi, saj niso hodili v šolo za starše (razen tiste za novorojenčke) in se morda ne znajdejo najboljše. Za njih ste še vedno majhni otroci, ki morajo biti ves čas nadzorovani. Tudi če se trudite, da dokažete svojo zrelost in samostojnost, tega ne opazijo. No, in takrat je znak za alarm in pomoč.  Ampak brez skrbi, tudi še tako »trdi« starši se počasi omehčajo. Le vztrajni morate biti!

Objavljeno v Pilu, junij 2017