tiinjaz september

Besedilo: Matevž Sušnik

Upam, da ste se imeli lepo med počitnicami. A vsega lepega je enkrat konec. No, prvi dan najbrž ni bil preveč naporen, saj je takoj sledil vikend. Pa najbrž ste bili veseli, da ste spet v družbi svojih prijateljev. Kaj pa učitelji? Ste se jih razveselili ali se sprašujete, kateri bo najbolj strog, kateri najbolj prijazen, kateri najbolj zanimiv?

Stres

Začetek šolskega leta je definitivno stresen. Spet se je treba navaditi sedeti pri miru 45 minut, pa če vas snov zanima ali ne. Ni pa začetek šolskega leta stresen samo za vas, ampak tudi za učitelje. Govorim iz lastnih izkušenj, saj sem učitelj angleščine na osnovni šoli. Vsi se moramo navaditi na nov ritem.

Strah pred učitelji

Dragon Z. nam je pisal že med počitnicami, in čeprav ga je že takrat skrbelo glede učiteljev, upam, da je imel vseeno lepo poletje. Kaj torej narediti, če te je strah učiteljev in če ti začetek šolskega leta pomeni bolj moro kot pa navdušenje ob kramljanju s svojimi prijatelji.

Razredna in predmetna stopnja

Največja razlika pri tem, kako poteka pouk, je prestop z razredne na predmetno stopnjo. Takrat je malo strahu čisto opravičljivo, saj imate namesto nekaj zdaj množico učiteljev, na katere se je treba navaditi. A čez ta proces gre vsak, tako da se s tem ni treba preveč obremenjevati in strah bo postopoma izginil.

Takšni in drugačni

Če pa si že na predmetni stopnji in se v letu dni nisi mogel navaditi na učitelje, se je treba vprašati, zakaj je tako.

Ocene

Ocene so motivator, da se učite in da redno delate domače naloge. Če si med tistimi, ki to res počnejo, verjamem, da ti bo šlo dobro v šoli in da bo strah izginil.

Takšni in drugačni (m)učitelji

Tudi učitelji smo samo ljudje. Tako kot vi imamo dobre in slabe dneve. Povrhu pa še nismo vsi prijazni in razumevajoči, kot bi si vi želeli. A to je vse dobra popotnica za nadaljnje življenje. Z vsakim se pač ne  moreš razumeti. Starejši boš, bolj boš spoznaval, da je v življenju treba sodelovati z ljudmi, s katerimi se ne razumeš ali pa so ti celo zoprni. Nekateri učitelji so zelo strogi, spet drugi učijo bolj zaradi plače kot zaradi veselja do učenja, tretji pa se, čeprav se ne bi smeli, znašajo nad učenci in se derejo nanje.

Dobri učitelji

Prepričan pa sem, da je na vaši šoli vsaj kakšen učitelj, s katerim se razumeš. Osredotoči se na pozitivno in ne pozabi, da se z vsemi pač ne boš razumel. S tem ni nič narobe. Kaj te najbolj zanima in veseli? Si dober v angleščini ali pa te bolj vselijo naravoslovni predmeti?

Formula za uspeh

Težko ti dam formulo za uspeh in ti zagotovim, da boš premagal strah, bom pa vseeno nanizal nekaj možnosti, s pomočjo katerih bo strah izginil oziroma se vsaj omilil.

Strah je zunaj votel, notri ga pa nič ni

Pa naj najprej nekaj napišem o strahu na splošno. Si že slišal za pregovor, da je strah znotraj votel, zunaj ga pa nič ni? V pradavnini je imel strah zelo pomembno vlogo, saj je varoval ljudi pred nevarnostmi takrat težkega življenja. Ker pa zdaj živimo v varni državi, se lahko strah pojavi tudi takrat, ko nismo življenjsko ogroženi. Poleg tega velja pravilo, da bolj ko imaš bujno domišljijo, večja verjetnost je, da boš doživel strah. Pa naj bo to strah pred šolo ali pa pred ljudmi. Ni pa strah nekaj, kar lahko držiš v roki, ampak je plod prebujne domišljije.

Neosebno

Hm, težko razumem, zakaj bi vas bilo na splošno strah kar vseh učiteljev, saj imate zagotovo tudi takšne, ki so prijazni in so vam všeč. Če pa se s katerim od učiteljev res ne razumeš, poskušaj to jemati čim bolj neosebno. Verjemi mi, da nobeden od učiteljev ne razmišlja o tebi, ko je konec pouka. Te je to presenetilo? Ti se obremenjuješ z učiteljem, velika verjetnost pa je, da se učitelj ne obremenjuje s tabo – če učiš 150 učencev na teden, bi bilo nemogoče, da bi po koncu službe razmišljal o vseh.

Pomoč

Prav je, da o svojem strahu poveš staršem. Kaj pa zamenjava šole? Bi to kaj spremenilo? Pri učiteljih prav nič, saj imaš na vsaki šoli dobre in slabše, simpatične in zoprne učitelje. Drugače je v primeru, če se ne razumeš  s sošolci in v razredu nimaš najboljšega prijatelja. Poleg tega, da se ne razumeš z zoprnimi učitelji – najverjetneje se tudi drugi ne razumejo z njimi, te res ni treba biti strah šole. Vseeno si upam trditi, da je večina učiteljev v redu in da ti želijo le dobro. Če pa meniš, da te ima kakšen učitelj na piki in da zato pri njem dobivaš slabe ocene, naj se starši pogovorijo s tem učiteljem ali pa se zaupaj šolski svetovalni delavki. Lahko ti pomaga tako, da se skupaj dobite z nepriljubljenim učiteljem in najdete skupno rešitev. Pa naj te ne bo tega strah narediti. Učitelji imamo na splošno radi, če se kdo želi pogovoriti z nami. Če tega nisi pripravljen storiti, se seveda lahko zaupaš tudi razredničarki, ki bo sama govorila z učiteljem, s katerim imaš težave, in zadeve se bodo skoraj zagotovo izboljšale.

Manj strahu

Če pa tudi to ne pomaga, se boš moral pač sprijazniti, da so nekateri učitelji neprijazni. Jaz sem deset let igral kitaro in sem imel precejšnjo tremo pred nastopi, dokler mi ni učitelj rekel, naj si poslušalce predstavljam gole. In ne boš verjel, strah se je omilil, če ni že popolnoma izginil. Vsi smo namreč pod kožo krvavi in imamo podobne potrebe.

Ogledalo

Se pa je treba zavedati, da tako kot imaš pravice, imaš tudi dolžnosti. Redno delaš domače naloge? Ne motiš pouka s klepetanjem, ampak zbrano poslušaš snov, tudi če te ne zanima? Najboljši recept proti strahu je namreč pripravljenost. Če se boš redno učil in delal domače naloge, te ne bo vsakič strah in ne boš več razmišljal – kakšna groza, če me zdaj učitelj vpraša, saj se nisem nič učil. Treba se je torej dobro pogledati v ogledalo in s sabo razčistiti, koliko sam pripomoreš k temu, da te je strah učiteljev.

Objavljeno v Pilu, september 2017