legende_oktober

Besedilo: Nika Osredkar

Pevka, plesalka, igralka – vse to in še več je legendarna Tina Turner, ki nosi tudi naziv kraljica rock’n’rolla. Znana je po svojem izjemnem glasu in energičnih nastopih v kratkih krilih, ki so kazala njene dolge noge, ter obvezni bujni pričeski. Tina je ena najuspešnejših glasbenih izvajalk vseh časov, kar kažejo tudi njene številne nagrade – v svoji karieri jih je prejela več kot 70!

Tina Turner se je rodila leta 1939 v ZDA. Oče in mama sta bila revna in po njuni ločitvi je Tino vzgajala babica. Že kot najstnica se je začela ukvarjati s petjem in spoznala je Ika Turnerja, ki je s svojo skupino nastopal v klubu, kamor je zahajala. Kmalu je začela nastopati s skupino in njen nastop je pomenil vrhunec večera. Ko je skupina snemala nove pesmi, se pevka skupine na snemanje ni prikazala in poklicali so Tino. Posnela je pesem A Fool in Love, ki  se je povzpela na različne glasbene lestvice in prispevala k prepoznavnosti skupine. Kmalu so se pod imenom Ike and Tina Turner Revue odpravili na turnejo in posneli še nekaj uspešnih singlov.

Ike in Tina sta se leta 1962 poročila, njuna popularnost pa je naraščala. Ljudem so bili še posebej všeč njuni energični nastopi in leta 1969 sta se na turneji pridružila legendarnim Rolling Stonesom. Zelo popularna je postala njuna izvedba pesmi Proud Mary, ki je bila nagrajena tudi z grammyjem. Čeprav sta bila z Ikom kot glasbeni duo zelo uspešna, pa sta se konec sedemdesetih let razšla. Tina je v svoji avtobiografiji priznala, da je bil Ike do nje večkrat fizično nasilen.

Po ločitvi je Tina ostala sama in brez denarja. Za preživetje je čistila hiše, ob tem pa nastopala v manjših dvoranah. Uspeh ni prišel zlahka, leta 1984 pa je izdala album Private Dancer, ki je nato prejel navdušene odzive poslušalcev in kritikov. Za album je prejela štiri grammyje in po svetu prodala več kot 20 milijonov izvodov. Od takrat je Tina Turner ena izmed žensk, ki so najbolj zaznamovale glasbeno industrijo.

Danes je stara 77 let in živi v Zürichu v Švici. Trenutno pripravlja muzikal, ki temelji na njeni življenjski zgodbi.

  • V mladosti ni marala svojih dolgih nog. Mislila je, da je podobna poniju.
  • Rojena je bila kot Anna Mae Bullock, ime pa si je spremenila, ko je začela nastopati z Ikom.
  • Tina Turner je igrala tudi v nekaj filmih, med drugim v filmu Pobesneli Max.
  • Njene najbolj popularne pesmi so Private Dancer, What’s Love Got to Do With It, The Best, We Don’t Need Another Hero …
  • Po njeni avtobiografiji so leta 1993 posneli tudi film.
  • Leta 2013 se je ponovno poročila.
  • Leta 2008 se je odpravila na turnejo ob 50-letnici svoje glasbene kariere. Turneja je bila ena najuspešnejših turnej tistega leta.

Objavljeno v Pilu, oktober 2017