tiinjaz_oktober

Besedilo: Irena Duša

Živijo, mesec je naokrog in na uredništvu se je nabralo veliko odgovorov naši Foxici, ki dvomi o svojih prijateljicah. Ti, ti, Foxica! Prijateljem je treba zaupati, kajne? Če ne, nisi pravi prijatelj. Takele sem poslušala celo otroštvo, in najstništvo, in potem še malo, dokler nisem vseh skupaj poslala pometat pred lastnim pragom.

Pravljice

V pravljicah pravi prijatelji držijo skupaj, podpirajo se, sočutno poslušajo drug drugega težave in se pogumno postavijo drug za drugega, kadar se pojavi kakšen malopridnež/ica s slabimi nameni. Pa ne le v pravljicah, tudi v risankah in romanih in filmih. Iz vseh teh zgodb smo se naučili, da nismo pravi prijatelji, če svojim prijateljem ne zaupamo. Ampak življenje ni pravljica.

Resničnost

Dragi Foxici bi najraje rekla, seveda, zaupaj, vse bo v redu. Ali vsaj, odvisno je od situacije, odvisno je od prijateljice, odvisno je od skrivnosti. Ampak kratek in iskren odgovor je žal: Ne. Obstaja pa tudi malo daljši:

Odvisno od situacije

Najbolj varni zaupniki so po navadi starši. Pa drugi odgovorni odrasli, ki so  jim v interesu tvoj zdrav razvoj, varnost, dobro počutje in kar je še teh pozitivnih reči. Oni se zavedajo, da si v teh letih, ko sebe, druge in odnose med vami odkrivaš hitreje, kot jih lahko razumeš. Zato se po pravilu odzovejo sočutno in v skladu s tvojimi interesi, tudi če se ti morda ne zdi tako ali tudi če se najprej malo razjezijo. Brez skrbi, jeza se bo hitro polegla in skupaj boste našli pravo rešitev. Razen v primeru, ko odrasli v tvojem življenju še niso čisto odrasli. Tudi to se zgodi, redko sicer, ampak se. Če si v takšni situaciji, se je smiselno obrniti na res dobre prijateljice (in njihove odrasle, če je potreba).

Odvisno od prijateljice

Nekatere prijateljice so bolj zaupanja vredne kot druge, tu ni kaj. Ali tvoja prijateljica pogosto kritizira in opravlja druge? Ti z veseljem pove skrivnosti drugih, da se lahko skupaj zgražata nad njimi ali se jim smejita? Pri prijateljih je skoraj zagotovo, da se bodo v nekem trenutku do tebe obnašali kot do vseh drugih. Opazuj, kakšen odnos imajo do skrivnosti drugih, to ti bo povedalo, kakšen odnos bodo imeli do tvojih skrivnosti. Mogoče ne danes ali jutri, zagotovo pa, ko bodo imeli slab dan ali se boste sprli, kar se pač dogaja. Še ena rdeča luč so prijatelji, ki so lačni tvojih skrivnosti, svoje pa skrbno čuvajo. Takšni prijatelji zbirajo skrivnosti, da jih lahko v neugodnem trenutku uporabijo kot orožje.

Odvisno od skrivnosti

Skrivnosti se v grobem delijo na sladke in grenke. Sladke so, na primer, da si zaljubljena, da si se odločila postati slavna pevka, da si dobila mentruacijo. Takšne skrivnosti te lahko spravijo v zadrego, če pridejo na dan, niso pa življenjskega pomena. Pred morebitnim posmehom se vedno lahko braniš s samozavestnim: »Ja, in? Kot da se to ne dogaja vsak dan.« Grenke skrivnosti so, na primer, da te doma tepejo, da so starši zgubili službo in nimate za počitnice, da se režeš … Grenke skrivnosti se rojevajo iz težkih stvari in te so vsekakor tema za najbližjo ljubečo in/ali skrbno odraslo osebo v tvojem življenju.

To so takšna leta

Poudariti je treba, da prijateljice niso nujno slabe in zlobne, če izdajo tvojo skrivnost. Lahko so samo nerodne. Konec koncev ste v »nerodnih letih«. Lahko se spozabijo, če te imajo še tako rade. Tudi tebi se lahko to zgodi. Vsekakor se trudi, da se ti ne, če pa se ti, poskušaj popraviti škodo in ne kregaj same sebe v nedogled, ker skrivnosti lahko res varujejo šele odrasli (pa še to ne vsi, kot smo ugotovili malo prej). Poleg tega so to takšna leta, ko se stvari hitro spreminjajo. Ravno včeraj je bila na obisku pri nas doma skoraj dvanajstletna Jona, ki sem jo slišala razlagati, kako je ta in ta bila njena bff, zdaj pa ni več. Zveni znano? Razlogi za sklepanje tesnih prijateljskih zvez in njihov razpad so številni in za vsakim vogalom. Prav lahko, da bo bff skrbno varovala tvojo skrivnost. Kaj pa, ko bo nazadovala v bf ali f ali sploh nič od tega?

Test

Na srečo obstaja preizkus, ki ti bo povedal, ali je prijateljica (vsaj na kratke razdalje) zmožna obdržati tvojo skrivnost. To metodo sem v življenju že večkrat preizkusila in poleg koristne se je izkazala tudi za zelo zabavno. Trik je v tem, da si nekaj izmisliš. Če te recimo prijateljica vpraša, v koga si, lahko rečeš, v nobenega, ko bom velika, bom nuna. (Ampak nikomur ne povej.) Če jo zanima, kako to, da imaš tako dobre ocene, ji povej, da zato, ker ti vse domače naloge naredi starejša sestra. (Ampak nikomur ne povej.) Ali kaj podobnega. Če te bodo čez nekaj časa začeli zafrkavati, da si versko blazna, ali ti bodo učitelji začeli gledati pod prste, potem veš, koliko je ura. V nasprotnem primeru se lahko prijateljici opravičiš, da je bil to samo test, in ji poveš, kar ti v resnici leži na duši.

Seveda, zaupaj

Zaupanje je med prijatelji pomembna stvar. Ko nekomu zaupaš, ga spustiš v svoje srce. In če ta nekdo začne udrihati po tebi, lahko naredi veliko več škode, če to počne v tvojem srcu. Zato je za zaupanje potrebna samozavest, ki ti bo v takšnem primeru pomagala razumeti, da ni nič narobe s tabo, ampak s tvojo prijateljico. Evo, ko prideš do te točke, boš pa velika. Zelo velika.

Objavljeno v Pilu, oktober 2017