legende_januar

Besedilo: Nika Osredkar

Malokdo je v svetu rock glasbe pustil takšen pečat kot Jim Morrison, pevec skupine The Doors. S svojo karizmo je začaral poslušalce, s svojim videzom navdušil dekleta in z divjimi nastopi poskrbel, da se ga oboževalci nikakor niso naveličali. Spoznajmo Jima Morrisona, še eno glasbeno legendo, ki nas je zapustila prehitro, a nikakor ni utonila v pozabo.

Jim Morrison se je rodil leta 1943 na Floridi. Bil je ubogljiv, pameten in sramežljiv otrok, ki ni imel težav v šoli. Zelo rad je bral, pisal in risal. Z družino so se veliko selili, saj je oče delal v vojski. Kot najstnik se je Jim začel upirati očetovi strogi disciplini, nikoli pa ni izgubil ljubezni do knjig. Odločil se je za študij filma v Los Angelesu, kjer je spoznal fante, s katerimi so se združili v bend The Doors.

Skupina The Doors je nastala leta 1965, ko sta se na plaži srečala Jim Morrison in Ray Manzarek.  Jim je Rayu zapel eno izmed pesmi, ki jo je napisal. Ray je bil navdušen. Pridružila sta se jima še bobnar John Densomre in kitarist Robby Krieger in nastala je skupina The Doors. Sprva so nastopali po klubih v Los Angelesu in hitro se je razširil glas o tem, kako spektakularni so njihovi koncerti. Za to je seveda poskrbel Jim, ki je rad prestopal meje dovoljenega. V zgodovino se je zapisal kot prvi rock zvezdnik, ki so ga med koncertom aretirali, saj je občinstvu povedal, kako ga je policist pred koncertom našel z neko punco in ga ni želel pustiti pri miru. Pripoved je bila zelo strastna in začinjena, zato so na oder prišli trije policisti in Jima aretirali. Dve leti kasneje je s koncerta ponovno odpotoval na policijsko postajo, ker naj bi se na odru razgalil. Meje je preizkušal tudi na televiziji – čeprav so se pred oddajo dogovorili, da bo del besedila pesmi Light My Fire nekoliko cenzuriral, tega ni storil.

Na odru je bil Jim druga oseba – divji, glasen in škandalozen, v zasebnem življenju pa je bil bolj umirjen in razmišljujoč. Rad je pisal pesmi in izdal je tudi zbirko poezij. Zatekati se je začel k drogam in alkoholu in leta 1971 se je odločil, da se umakne iz divjega sveta slave. S punco Pamelo sta se preselila v Pariz, saj se je Jim želel posvetiti pisanju poezije. V Parizu je imel rad dolge sprehode, in čeprav mu je umik od slave koristil, naj bi bil tam vseeno nesrečen. Kmalu po selitvi je umrl. 3. julija 1971 so ga našli mrtvega. Vzrok za smrt ostaja nepojasnjen, govorice pa pravijo marsikaj. Nekateri so celo prepričani, da je Jim svojo smrt zaigral in da še vedno živi. O tej teoriji so povprašali tudi druge člane benda, ki so jo seveda zanikali.

  • Njegov vzdevek je bil The Lizard King – Kralj kuščarjev. Leta 2013 so odkrili fosil enega največjih kuščarjev in ga v Jimovo čast poimenovali Barbaturex morrisoni.
  • Največji hiti skupine The Doors so Light My Fire, Hello, I Love You, Riders on the Storm, People Are Strange, The End in Break On Through.
  • Jim je dokončal študij na fakulteti, kar je bilo za rock zvezdnike tistega časa precej neobičajno.
  • Njegov grob v Parizu je ena tamkajšnjih najbolj obiskanih turističnih znamenitosti.
  • Bil je tudi modna ikona: rad se je oblačil v usnjene oprijete hlače.
  • Čeprav se je družil s številnimi ženskami, se je vedno znova vračal k punci Pameli, ki naj bi bila njegova druga polovica.
  • Jim je bil ob smrti star komaj 27 let.

Objavljeno v Pilu, januar 2018