legende_februar

Besedilo: Nika Osredkar

Michael Jackson si je s štirimi desetletji glasbenega ustvarjanja prislužil naziv kralj popa. Na prestol se je povzpel zasluženo, saj še danes velja za enega najuspešnejših glasbenikov vseh časov. Imel je izjemen glas, ki ga je spremljal še plesni talent. S svojimi plesnimi koraki je namreč navdihnil tudi mnoge plesalce. Njegove pesmi so še osem let po njegovi smrti stalnica radijskih valov. Gotovo jih poznate!

Michael pravzaprav sploh ni imel priložnosti izkusiti življenja brez petja, plesa in slave. Rodil se je leta 1958 in se že pri petih letih pridružil svojim bratom v skupini The Jackson 5, pri osmih letih pa postal glavni pevec skupine. Vaje skupine je nadziral njihov oče, ki je bil zelo strog in je nezadovoljstvo izražal tudi s fizičnim nasiljem. Skupina je hitro zaslovela in si kasneje prislužila celo zvezdo na hollywoodski Aleji slavnih. Čeprav se je navzven vse zdelo sanjsko, je Michael kasneje priznal, da je velikokrat hrepenel po tem, da bi imel normalno otroštvo.

Pri trinajstih letih je začel samostojno pevsko kariero in v osemdesetih letih prejšnjega stoletja postal ena najvplivnejših oseb v pop glasbi, kar ostaja še danes. Njegove največje uspešnice so pesmi Don’t Stop ‘Til You Get Enough, I Just Can’t Stop Loving You, Smooth Criminal, Bad, Heal The World, Black or White, Thriller, Billie Jean, Beat It in Wanna Be Startin’ Somethin’. Zelo popularni so bili tudi njegovi videospoti, v katere je vložil veliko truda. Spot za pesem Bad je režiral slavni režiser Martin Scorsese, snemali pa so ga šest tednov, kar je za videospot zelo veliko.

Umrl je star 50 let, tik pred začetkom razprodane turneje This Is It. O pripravah nanjo si lahko ogledate film in spoznate Michaelove največje hite in vrhunske plesne točke. V svoji karieri je prejel več kot 700 nagrad, od tega 13 grammyjev in kar 31 vpisov v Guinnessovo knjigo rekordov. Michael Jackson je tretji najbolje prodajani glasbeni izvajalec, takoj za skupino The Beatles in Elvisom Presleyjem. Še danes je vzornik mnogim glasbenikom in plesalcem, njegovo glasbo pa odkrivajo še nove generacije.

  • Michael je na posesti, kjer je živel, postavil tudi lunapark in živalski vrt.
  • Paparaci ga nikoli niso spustili izpred oči. Svojim otrokom zato ni dovolil v javnost brez mask.
  • Mediji so o njem pisali šokantne neresnične zgodbe.
  • Njegov album Thriller iz leta 1982 velja za najbolj prodajan album vseh časov. Prodal naj bi se v skoraj 50 milijonih izvodov!
  • Michael se je veliko ukvarjal z dobrodelnostjo in svojo željo po boljšem svetu izrazil tudi v pesmih, kot sta Heal the World in We Are the World.
  • Imel je redko bolezen, zaradi katere je njegova polt postajala vedno svetlejša.
  • Zelo znan je njegov plesni korak moonwalk.

Objavljeno v Pilu, februar 2018