legende_marec

Besedilo: Nika Osredkar

Eminem je 45-letni raper, glasbeni producent in igralec, ki je postal izjemno priljubljen v začetku tega tisočletja. Vse do današnjih dni ostaja eden najbolj kontroverznih, a tudi najbolje prodajanih in najpomembnejših raperjev vseh časov. Prav on je namreč pripomogel, da je rap postal bolj razširjen in priljubljen.

Eminem se je rodil leta 1972 v ZDA. Njegovo pravo ime je Marshall Bruce Mathers III, kasneje pa si je nadel umetniško ime M&M, ki ga je nato začel zapisovati Eminem. Njegovo otroštvo ni bilo lahko. Z mamo sta se veliko selila in le stežka je ohranil prijateljske stike. Pogosto je bil tudi žrtev vrstniškega nasilja. Čeprav ni bil odličen učenec, pa je imel zelo rad angleščino. Bral je veliko stripov in besede sestavljal v rime.

Ko je začel rapati, ga mnogi kot raperja niso spoštovali, saj je bila ta glasbena zvrst do takrat rezervirana skoraj izključno za temnopolte izvajalce. Eminem je moral trdo delati, da je dokazal, da si tudi on zasluži spoštovanje, in res so tudi drugi opazili, da mu gre prepletanje besed zares dobro.

Prvi album je izdal leta 1996, a z njim ni požel uspeha. Kmalu pa ga je opazil raper in producent Dr. Dre, član slavne hip hop skupine N.W.A., in mu pomagal pri ustvarjanju albuma The Slim Shady LP, leta 2000 pa je izdal še album The Marshall Mathers LP, ki je nato prejel nagrado grammy za najboljši rap album. Preizkusil se je tudi kot igralec – najbolj znan je po vlogi v filmu 8 milj, ki govori o raperju, ki se spopada s številnimi problemi.

Eminem je postal eden najuspešnejših raperjev na svetu, uspeh pa ga ni zavaroval pred težavami v zasebnem življenju. Boril se je z odvisnostjo od drog in alkohola, zaradi česar je moral za nekaj časa opustiti glasbeno ustvarjanjem. Leta 2009 in 2010 je izdal albuma, ki opisujeta njegove izkušnje z odvisnostjo. Eminem še vedno ostaja aktiven – najnovejši album Revival je izdal decembra lani, oboževalci po svetu pa so ga odlično sprejeli. Pri pesmi Walk On Water z albuma je sodeloval z Beyoncé.

  • Rapati je začel pri štirinajstih in se udeleževal raperskih tekmovanj v Detroitu.
  • Da bi preživel, je opravljal številne slabo plačane službe.
  • Mnogi mu pravijo kralj hip hopa.
  • Mnogi kritizirajo njegova besedila, saj obravnavajo teme, kot so droge in nasilje.
  • Njegove največje uspešnice so My Name Is, The Real Slim Shady, Stan, The Way I Am, Without Me, Cleaning Out My Closet, Sing For The Moment, Like Toy Soldiers in Mockingbird.
  • V svoji karieri je prodal več kot 150 milijonov albumov in prejel več kot 300 nagrad.
  • V pesmih se pogosto imenuje Slim Shady; ime predstavlja njegovo temnejšo plat.

Objavljeno v Pilu, marec 2018