tacke_marec

Besedilo: Marina Dermastia

Za tiste, ki redno berete Tačke, sporočam, da se po dveh letih ponovno oglašam s Kostarike. Kar nekaj živali iz te živalsko izjemno pestre države ste že spoznali. Danes pa vas odpeljem na naš letošnji lov na strupene žabe.

Žabe s strupom za zastrupljanje puščic opozarjajo plenilce na svojo strupenost

Ime »žaba s strupom za zastrupljanje puščic« se sliši kar grozeče, kajne? Njihovo slovensko ime podrevnice je precej bolj ljubeznivo. A v resnici so to izjemno ljubke živalce, ki smo se jih po dolgem vzponu po rečici Rio Bolsa, ki teče skozi tropski deževni pragozd, blizu meje Kostarike s Panamo, res od srca razveselili. Vse žabe iz te skupine so dejavne podnevi in večinoma so izjemno pisano obarvane. Žive barve od rumene, oranžne, rdeče, zelene in modre  opozarjajo možne plenilce, naj se jim ne približujejo, saj so zelo strupene. Na primer zlata podrevnica ima dovolj strupa, da ubije 20 000 miši!

Našli smo dve vrsti podrevnic. Že zelo majhna količina strupa zeleno-črne podrevnice je dovolj, da ustavi bitje človeškega srca. Seveda pa ta majhna žabica izloči strup le takrat, ko je prestrašena. Ker smo to vedeli, smo z njo ravnali zelo previdno in je bila v naši družbi povsem sproščena. Druga žabica z  našega ulova je bila čudovito rdeče barve.

Podrevnice živijo na drevesih

Kot pove že slovensko ime teh žab, živijo na drevesih. Večinoma živijo nizko nad tlemi, a lahko tudi višje kot 10 metrov od tal.

Podrevnice strupa ne izdelujejo same

Podrevnice so zelo priljubljene živali v terarijih, vendar če jih gojimo doma, niso strupene, saj strupa nikoli ne izdelujejo same. Prostoživeče podrevnice v domačem okolju tropskega deževnega gozda v Srednji in Južni Ameriki ves strup dobijo iz hrane: jedo strupene mravlje, pršice in termite.

Nekatere vrste podrevnic sploh niso strupene, a s svojimi živimi barvami le opozarjajo plenilce, naj se jim ne približujejo, saj bi jih morda lahko zastrupile. S takim oponašanjem strupenih žab si nestrupene predstavnice skupine povečujejo možnost za preživetje in uspešen lov.

Indijanci so s strupom podrevnic zastrupljali puščice

Ime žaba s strupom za zastrupljanje puščic prihaja od indijanske uporabe strupa. V resnici ima le nekaj vrst v veliki družini podrevnic dovolj učinkovit strup, da lahko Indijanci z njim zastrupijo konice puščic. Med njimi so predvsem predstavnice večjih vrst podrevnic, ki imajo tudi več strupa.

Žabe s strupom za zastrupljanje puščic so skrbni starši

Odrasle zeleno-črne podrevnice odložijo jajca  na vlažna mesta, kot so listi ali izpostavljene korenine. Ko se izležejo paglavci, jih mama štuporamo vsakega posebej odnese v primerno vodo – lužo ali v bazenčke znotraj rastlin ananasovk. Na maminem hrbtu jih zadržuje sluz, ki jo izloča njena koža.

Rdeča žaba s strupom za zastrupljanje puščic se razmnožuje v deževni dobi. Samica odloži do štiri jajca v zavite odmrle liste, pod kamne ali na veje tik nad tlemi. Na jajca pazi samec in jih ves čas vlaži s svojim urinom. Ko se izležejo paglavci, jih samica odnese v primerno vlažno okolje, podobno kot pri zeleno-črni podrevnici.

Obe vrsti žab hranita mladiče z neoplojenimi jajci, ki jih samica odlaga v vodo s paglavci.

Ogroženost

Človekovo uničevanje tropskega deževnega gozda ima uničujoč vpliv tudi na žabe s strupom za zastrupljanje puščic, saj skupaj z gozdom izginja življenjski prostor teh zanimivih in lepih živali.

Objavljeno v Pilu, marec 2018