legende_april

Besedilo: Nika Osredkar

Švedska glasbena skupina ABBA je leta 1974 zmagala na Evroviziji in si s tem utrla pot do svetovne slave – postali so najuspešnejši evrovizijski zmagovalci vseh časov! Njihova glasba je osvojila srca oboževalcev po svetu in jih osvaja še danes. Gotovo poznate muzikal Mamma Mia, ki je sestavljen iz pesmi skupine Abba! Ogledate si ga lahko v živo ali na filmu, mi pa že nestrpno pričakujemo tudi 2. del.

Glasbena pot skupine ABBA se je začela pred več kot petdesetimi leti na Švedskem, ko sta se leta 1966 spoznala Björn in Benny. Oba sta se že prej ukvarjala z glasbo in bila člana glasbenih skupin.  Nekaj tednov kasneje sta skupaj napisala prvo pesem, in ker sta se pri tem dobro ujela, sta s skupnim pisanjem nadaljevala. Tri leta kasneje sta spoznala pevki Agnetho in Anni-Frid, ki sta postali njuni zaročenki in tudi druga polovica skupine ABBA. Četverica si je sprva pomagala in sodelovala pri različnih pevskih projektih, ki so jih ustvarjali kot solisti, šele pozneje so dobili idejo, da bi sodelovali kot skupina.

Prva pesem, ki so jo izdali, je bila People Need Love, a ni dosegla velikega uspeha. Med zvezde jih je izstrelil evrovizijski nastop leta 1974, kjer so zapeli Waterloo. Pesem je kmalu postala hit v mnogih državah po Evropi in se znašla celo na lestvici najboljših 10 pesmi v ZDA. Velik uspeh na Švedskem je dosegel tudi istoimenski album. Kljub temu da so bili zmagovalci Evrovizije, pa uspeh ni prišel zlahka. Šele po letu in pol so izdali naslednji hit SOS, nato pa še Mamma Mia. V naslednjih letih so nizali hit za hitom in postali ena najbolj priljubljenih glasbenih skupin na svetu. Uspehi so se vrstili do leta 1982, ko so se odločili, da si kot skupina vzamejo odmor, ki pa še vedno traja.

Vseeno pa njihova glasba še živi. Izjemno uspešen je muzikal Mamma Mia, ki je premiero doživel v Londonu leta 1999, dve leti kasneje pa je začel igrati tudi na newyorškem Broadwayu. Leta 2008 je po muziklu izšel film, ki bo kmalu dobil tudi nadaljevanje. Priporočamo ogled!

  • Agnetha in Björn sta se poročila leta 1971, Anni-Frid in Benny pa 1978. Oba para sta se kasneje ločila.
  • Ime skupine ABBA so sestavili iz začetnic svojih imen.
  • ABBA je bilo tudi ime švedske tovarne za konzerviranje rib in podjetje se je moralo strinjati, da lahko njihovo ime uporablja tudi pop skupina.
  • Njihove uspešnice so bile še Fernando, Dancing Queen, Money, Money, Money, Knowing Me, Knowing You, Take A Chance On Me, Chiquitita, Honey, Honey in druge.
  • Björn je povedal, da se ABBA nikoli več ne bo združila.
  • Nosili so zanimive kostume, ki so bili velikokrat svetleči in živih barv.

Objavljeno v Pilu, april 2018