glasba1_april

Besedilo: Matevž Sušnik

Meghan Elizabeth Trainor prepeva že od mladih nog. Čeprav je stara šele 24 let, se že lahko pohvali z več hiti in celo pomembno glasbeno nagrado grammy. Kdo se ne spomni njene največje uspešnice All About That Bass?

O pesmi

No Excuses je novi hit te pevke, ki nam je v zadnjih letih zlezla pod kožo. Žanrsko gre za pop s prvinami countryja. Komad napoveduje njen tretji studijski album, o čemer pa je še precej skrivnostna. No Excuses je bila ena zadnjih pesmi, ki jih je napisala pevka za prihajajoči album. Kot pravi, je bila to zelo osebna izkušnja: »Na svetu nam manjka spoštovanja – spoštovanja do drug drugega,« je povedala in dodala: »Morate slišati to pesem. Svet bi se lahko kaj naučil iz nje. Napisala sem jo januarja, in to v zgolj sedmih urah. Govori o moči žensk. Ne smemo jih več podcenjevati in jih imeti za manjvredne.« Nekateri so pesem opisali kot žensko himno. Seveda je Meghan s tako oznako zelo zadovoljna, saj se tudi sama bori za pravice žensk.

Moški

Meghan o moški prevladi v glasbeni industriji razmišlja takole: »V glasbi je še vedno veliko seksizma oziroma prepričanja, da smo ženske vredne manj kot moški, kar se mi seveda ne zdi prav. Še posebej na začetku glasbene kariere, ko sem bila stara kakih 18, 19 let, me moški v glasbeni industriji niso jemali resno. Ženske si morajo na začetku kariere precej bolj prizadevati, da jih spoštujejo. Prišla sem do točke, ko sem čutila, da moram o vsem tem napisati pesem. In sem jo. Upam, da bo koga navdihnila.«

Zanimivosti:

  • Meghan se bori z depresijo in tesnobnostjo.
  • Pesem No Excuses je dolga le dve minuti in pol.
  • Meghanini starši so draguljarji.
  • Pesmi je začela pisati pri enajstih letih.
  • Njena družina je zelo glasbeno usmerjena.
  • Med 15. in 17. letom je v samozaložbi posnela tri albume.
  • All About That Bass je napisala že leta 2013.
  • Navdihujejo jo glasba petdesetih let prejšnjega stoletja, legenda Frank Sinatra in pevec Bruno Mars.

Objavljeno v Pilu, april 2018