youtuberji_april

Besedilo: Nika Osredkar

Tjašo je od nekdaj zanimala tehnologija in YouTubu se je pridružila že davnega leta 2006. Čeprav je z objavljanjem videov začela kasneje, je bila ena prvih slovenskih youtuberk. Youtubanje je danes njen poklic in čeprav je dosegla že veliko, ima še veliko načrtov. Spremljate jo lahko na osebnem kanalu Tjaša Deu in novejšem kat4K, kjer izveste različne zanimivosti o tehnologiji.

 

Rojstni dan: 26. 6. 1992

Kraj rojstva: Ljubljana

Starost: 25 let

Zvezdno znamenje: rak

Sledilcev na YouTubu: 9600 (Tjaša Deu) in 18 500 (kat4K)

Pridružila YouTubu: avgusta 2006

 

Kako si se naučila delati videe?

Že ko sem dobila prvi fotoaparat, sem z njim ves čas snemala. Moj oče je fotograf, zato mi je bila vizualna umetnost vedno blizu. Video mi je bil še toliko bolj všeč, ker sem se lahko »afnala« in zabavala. S prijateljicami smo že v osnovni šoli začele snemati razne skeče, reklamice in podobno. Kasneje sem hodila v Pionirski dom na delavnice režije in tam so me naučili osnov filma in montaže. V srednji šoli pa se nas je našlo nekaj, ki smo želeli posneti film, sposodili smo si opremo, napisali scenarij in potem smo ta film toliko časa montirali, da se je disk, na katerem so bili posnetki, pokvaril. Film torej nikoli ni bil objavljen, imeli pa smo se super in veliko smo se naučili.

Kako se je začela tvoja pot na YouTubu?

YouTube je bil takrat še precej nov. Rada sem gledala posnetke in všeč mi je bila skupnost, ki je tam nastajala. Prvi posnetek, ki sem ga objavila, je bil posnetek Bežigrada v dežju in dobil je 300 ogledov. Potem sem se začela s tem bolj intenzivno ukvarjati in sem snemala  video response, ki so bili takrat zelo popularni – s svojim videom si se lahko odzval direktno na drug videoposnetek. Potem sem to za nekaj let opustila, ker nisem točno vedela, o čem bi delala videe. Nato sem se med študijem vrnila k YouTubu, in ker sem takrat urejala nohte v nekem kozmetičnem salonu, sem se odločila, da bom snemala videe o negi nohtov. Hitro pa mi je postalo jasno, da lahko pokažem še kaj drugega.

S čim si imela na začetku največ težav?

Najtežje se mi je zdelo zbrati misli v neko povezano celoto in ključne stvari povedati kratko in jedrnato. Na začetku sem poskusila, kako je, če si natančno napišeš scenarij za video, a rezultat ni bil dober. Veliko sem se ukvarjala tudi s tem, kako video narediti bolj dinamičen.

Kje dobiš ideje za svoje videe?

To je vedno najtežje. Lažje je, če imaš ozko usmerjen kanal – za kat4K dobim ideje takoj, ker je kanal osredotočen na tehnologijo. Za kanal Tjaša Deu, ki pokriva vse po malem, pa moram malo dlje razmišljati. Poudarek dajem bolj na svoje življenjske situacije. Ta kanal nekako odrašča z mano.

Kako si se odločila, da ustvariš še en kanal – kat4K?

O tem sem razmišljala kakšno leto. Vedela sem, da si želim delati tech review-e in zapletene tehnološke koncepte razložiti na preprost način. Take videe sem najprej poskusila narediti v angleščini na svojem kanalu, a to ni bila najboljša rešitev, zato sem se odločila, da začnem na novo. S tem sem dobila nov zagon, da se zares posvetim temu, kako iz nič zgraditi uspešen kanal.

Kaj bi svetovala mladim, ki želijo postati youtuberji?

Osnovna oprema, ki jo potrebuješ, je snemalna naprava – pametni telefon. Ni važno, da imaš najboljšo in najdražjo kamero, važno je, da se naučiš narediti največ z opremo, ki jo imaš. Kvaliteta zvoka in slike morata biti zadovoljiva, ni pa treba, da sta perfektna. Zelo pomembna je vsebina. Mislim, da mora vsak imeti cilj, da bo video všeč tistim, ki te ne poznajo. To pomeni, da mora biti video zabaven ali izobraževalen, da gledalec iz njega izve kaj novega. Mora biti tudi dinamičen – če bo kamera ves čas na istem mestu, bo video verjetno malo dolgočasen.

Kako se je tvoje življenje spremenilo zaradi YouTuba?

YouTube mi je življenje obrnil za 360 stopinj! V zadnje pol leta delujem samo kot youtuberka in YouTube mi je omogočil, da imam lahko službo, ki jo lahko opravljam od koderkoli – zato sem se zdaj lahko preselila v Črno goro!

Si kdaj želela obupati nad youtubanjem?

Ja, velikokrat! Kar nekaj videov je, za katere sem mislila, da bodo zadnji, ampak vedno znova ugotovim, da mi je to še vedno najbolj všeč in da to res rada delam.

Kako sprejemaš negativne komentarje?

Če se mi zdi neki komentar neprimeren in mi je neprijetno, ko ga preberem, ga takoj zbrišem. Če je komentar še žaljiv, osebo blokiram in ji s tem onemogočim, da bi še kdaj komentirala moje videe. Takoj ko imaš na kanalu negativen komentar, ki mu posvetiš pozornost, se bo našlo še nekaj ljudi, ki bodo napisali tak komentar. Če pa skrbiš za to, da takih komentarjev ni, se tudi novi negativni komentarji ne bodo pogosto pojavljali. Se pa vedno najde kdo, ki mu nisi všeč. YouTube ponuja tudi možnost, da vsak komentar odobriš, preden se pojavi, kar se mi zdi zelo pomembno še zlasti za mlajše uporabnike.

Kakšen je tvoj dan?

Okoli 9h ali 10h grem v svojo pisarno. Običajno imam zjutraj kakšen sestanek, nato pogledam, kaj moram narediti. Vsak dan je drugačen. Kakšen dan montiram videe, spet drug dan več snemam, včasih pa ves dan pišem scenarije.

Kdaj te je začela zanimati tehnologija?

Ko sem bila še zelo majhna. Verjetno me je za tehnologijo navdušil oče. Potem pa sem se hitro naučila izbrskati, kar me je zanimalo. Ko mi je mami zaklenila računalnik, sem porabila 20 minut, da sem se naučila, kako se prebiti čez njene varnostne nastavitve. In ko so nam servisirali računalnik, sem vedno stala zraven in opazovala, kaj počnejo. Bila sem zelo iznajdljiva.

Brez katerih tehnoloških pripomočkov si ne predstavljaš življenja?

Brez mobilnega telefona, ker je računalnik v malem. Z njim lahko snemam, montiram in delam vse, kar lahko počnem z računalnikom.

Kaj je zate uspeh?

To, da si v življenju srečen. Da se zjutraj zbudiš in z veseljem začneš nov dan.

Kaj rada počneš v prostem času?

YouTube je moj hobi in služba hkrati. Prostega časa imam bolj malo, če pa že, ga izkoristim za to, da si uredim nohte. Rada tudi kaj rišem ali barvam po planerjih in berem.

Kakšni so tvoji načrti za prihodnost?

Želim se posvetiti kanalu kat4K in iz njega ustvariti enega izmed močnejših virov informacij o tehnologiji na YouTubu.

Na kaj si najbolj ponosna?

Na pot, ki sem jo prehodila, in na to, da sem vztrajala, čeprav sem velikokrat hotela obupati. In da sem v vsaki negativni situaciji našla nekaj pozitivnega. Ponosna sem tudi na to, da sem si ustvarila službo, ki jo z veseljem opravljam. Nisem še na cilju, ampak mi je pot izjemno všeč.

Objavljeno v Pilu, april 2018