legende_maj18

Besedilo: Nika Osredkar

Beatli so gotovo najbolj znana rock skupina vseh časov. S svojim pojavom so v šestdesetih letih prejšnjega stoletja sprožili pravo evforijo, ki je dobila posebno ime – beatlomanija. Beatli so obnoreli svet in za vedno pustili pečat v glasbeni industriji. Glasbeni vplivi Beatlov ostajajo vse do danes; veljajo za najbolje prodajan bend vseh časov in gotovo vsaj kakšno njihovo pesem poznate tudi vi!

Leta 1957 sta se spoznala John Lennon in Paul McCartney in skupaj začela pisati pesmi. Takrat si še nista predstavljala, da bosta za vedno spremenila glasbeno industrijo in bila še desetletja kasneje vzor marsikateremu glasbeniku. Paul je Johna kmalu prepričal, da se skupini lahko pridruži še George Harrison. Leta 1960 sta se skupini pridružila še Stu Sutcliffe in Pete Best, ki ju je leta 1962 zamenjal Ringo Starr. John, Paul, George in Ringo so postali tisti Beatli, o katerih govorimo še danes.

Na začetku so veliko nastopali predvsem v domačem Liverpoolu. Ko jih je odkril menedžer Brian Epstein, se je odloči, da bo iz njih naredil profesionalce. Njihove oprijete kavbojke in črne usnjene jakne je zamenjal z oblekami in drugačnimi frizurami. Sprva so jih zavrnile skoraj vse glasbene založbe, nato pa se jim je končno nasmehnila sreča. Kmalu se je začela beatlomanija – gruče oboževalcev so kričale, ko so jih zagledale, in številni so kopirali njihov stil. Zaradi tako velikega števila oboževalcev jih je morala v javnosti skoraj vedno spremljati policija, v trgovinah pa so prodajali nešteto izdelkov z njihovimi fotografijami, njihove lutke in celo lasulje. Do sredine šestdesetih let prejšnjega stoletja so jih poznali že praktično vsi. Nizali so številne hite in za svoje delo prejeli veliko nagrad; eno jim je podelila celo angleška kraljica!

Kot skupina so delovali skoraj desetletje, leta 1970 pa so se razšli in svoje kariere nadaljevali samostojno. Ugibanja o ponovni združitvi so se končala decembra 1980, ko je bil Lennon ustreljen.

  • Prodali so več kot 600 milijonov izvodov svojih albumov.
  • Člani skupine so sami pisali svoje pesmi in dokazali, da je rock’n’roll lahko še veliko več, kot so mislili do tedaj.
  • Sprva so si nadeli ime Silver Beetles, kasneje pa so postali The Beatles.
  • Njihove frizure so postale zelo priljubljene.
  • Njihov nastop v oddaji The Ed Sullivan Show si je na televiziji v živo ogledalo več kot 70 milijonov gledalcev.
  • John Lennon je nekoč izjavil, da so bolj popularni od Jezusa.
  • Njihove najbolj znane pesmi so Hey Jude, I Want to Hold Your Hand, Yesterday, All You Need Is Love, Hello, Goodbye, Lucy in the Sky With Diamonds, Love Me Do in še številne druge.

Objavljeno v Pilu, maj 2018