legende_junij18

Besedilo: Nika Osredkar

Avicii je bil švedski glasbenik, DJ in producent elektronske glasbe. Z glasbo se je resno ukvarjal več kot 10 let in bil prepoznan kot eden najbolj nadarjenih mladih ustvarjalcev in DJ-jev. Njegova glasba je našla mesto na številnih glasbenih lestvicah po svetu, navdušila pa ni le oboževalcev, temveč tudi glasbene kritike.   

Avicii se je rodil leta 1989 v Stockholmu na Švedskem. Glasbo je začel mešati v svoji sobi, ko je imel komaj osem let. Kasneje se je glasbene produkcije učil kar iz videov na YouTubu, pri šestnajstih pa je začel svoje remikse objavljati na internetnih forumih elektronske glasbe. Tam ga je odkrila glasbena založba in podpisal je svojo prvo pogodbo. Širšo prepoznavnost je dosegel leta 2011 s singlom Levels, dve leti kasneje pa je izdal tudi svoj prvi studijski album True. Na albumu je slišati elektronsko glasbo, pomešano z vplivi različnih glasbenih žanrov. Glavni singel z albuma je bil Wake Me Up, ki je postal velik hit po vsej Evropi in še do danes ostaja Aviciijeva najuspešnejša pesem. Leta 2015 je izdal svoj drugi album Stories, še lani pa je izdal EP-izdajo Avīci (01). Glasbo je ustvarjal tako rekoč neprestano.

Nekatere njegove najbolj znane pesmi so Wake Me Up, I Could Be the One, You Make Me, X You, Hey Brother in Addicted to You. Glasbeni ustvarjalci, ki so ga navdihovali, so bili Daft Punk, Swedish House Mafia in Eric Prydz. Nominiran je bil za prestižno nagrado grammy in sodeloval s številnimi znanimi glasbeniki, na primer z Madonno, Rito Oro, Robbiejem Williamsom, skupino Coldplay in Davidom Guetto.

Imel je zelo naporen življenjski slog. Zelo veliko je delal in potoval, zato je moral zaradi zdravstvenih težav leta 2016 narediti premor v nastopanju, aprila pa nas je razžalostila novica, da je umrl, star komaj 28 let. Gotovo je bil eden najbolj priljubljenih in uspešnih DJ-jev in producentov tega tisočletja.

  • Avicii na koncu imena sprva ni želel imeti dveh i-jev, a je bilo ime Avici na strani MySpace že zasedeno.
  • Aviciija so bolj kot čustva navdihovale melodije. Melodije so bile zanj pomembnejše od besedila.
  • Glasba je bila zanj kot virus, njegov cilj pa je bil, da kot DJ naredi dobro zabavo.
  • Njegovo pravo ime je Tim Bergling.
  • Nastopal je celo na švedski kraljevi poroki.
  • V prostem času je rad gledal filme, zanimal pa se je tudi za modo.
  • Njegov recept za uspeh je bil, da ne smeš nikoli obupati.

Objavljeno v Pilu, junij 2018