youtuberji_junij18

Besedilo: Nika Osredkar

Lea Filipovič je simpatična punca, ki jo večina bolj pozna pod imenom Lepa Afna. Na svojem vse bolj priljubljenem YouTube kanalu objavlja nasvete za ličenje, vloge s potovanj in raznorazne smešne izzive. Gledalce očara s svojo pozitivno energijo in zabavnostjo. Spoznajte jo!

 

Rojstni dan: 16. 3. 1991

Kraj rojstva: Kranj

Zvezdno znamenje: riba

Sledilcev na YouTubu: 31 000

Pridružila YouTubu: september 2014

 

Kako si se odločila, da boš začela vlogati?

Od nekdaj sem imela rada medije in vse, kar je bilo povezano z nastopanjem. V osnovni šoli sem vodila vse šolske prireditve in v tem zelo uživala. Med študijem na Filozofski fakulteti sem začela na veliko spremljati tuje youtuberke, na primer Chloe Morello, Nicole Guierro. Navdušena nad njimi sem se nekega dne tudi sama odločila poskusiti z vloganjem v slovenščini. Ostalo je zgodovina. (smeh)

So bili začetki težki ali je šlo vse gladko?

Kateri začetek pa ni težak? (smeh) Seveda so bili moji začetki težki. Nisem vedela kako, nisem znala montirati, strah me je bilo, kako bom videti na kameri … Spomnim se, da sem imela celo tremo! Potem pa vztrajaš in se boriš in danes sem veliko bolj samozavestna, montaža ni več noben bav bav in vse je lažje. Vesela sem, da nisem nekje na pol poti obupala, ker je bilo težko. Če bi obupala, danes zagotovo ne bi bila tukaj, kjer sem.

Kakšni so bili odzivi tvoje okolice, ko si se začela ukvarjati s tem?

Mami ni bila navdušena. (smeh)  No, zdaj je! Haha. Takrat slovenskih youtuberjev ni bilo veliko. Jaz in še nekaj punc smo orale ledino. Odzivi so bili različni. Nihče razen mojega fanta Anžeta pravzaprav ni vedel, koliko dela in truda je bilo vloženega v en video. Še danes je ravno on moj največji fen in podpornik.

Kako si prišla do imena Lepa Afna?

Ker jaz sem lepa afna! (smeh) Katera punca pa ni rada lepa?! In katera punca ni vsaj malo afnasta? Jaz sem oboje, moje prijateljice tudi. Vse imamo rade lepe stvari in rade naredimo kakšno dobro fotko, gremo v šoping in si kupimo lepe hlače… Se mi zdi, da družba kar malo obsoja punce, ki smo rade lepe in urejene. Češ, ta je pa afna, ali pa tej je važno samo, da dobro zgleda. Pa ni res! To, da se punce rade dobro počutimo v svoji koži, je super! Hvala bogu, da rade poskrbimo zase. Narobe pa je, če je punca samo lepa! Samo lepa punca je brezvezna. Samo lepa punca je dolgočasna. Fejst fantje hitro ugotovijo, da lepa punca ni dovolj. Biti srčen in lep – to je dobitna kombinacija. Mislim, da so moje afnice oboje in ravno zato me rade gledajo, ker čutijo, da sem jaz oboje. Upam, da mi je uspelo spremeniti prizvok besedi afna. Želim, da ljudje najprej pomislijo na kul punco, ki se dobro počuti v svoji koži in je srečna, ne pa na nekaj negativnega.

Kje dobiš navdih za videe?

Bodisi iz komentarjev mojih afnic ali pa me kar prešine: »Uh, to bi bilo super posneti!«

Ali bereš in upoštevaš komentarje gledalcev?

Berem. Ne čisto vseh, ampak večino ja. Sem jih zelo vesela. Vsakič, ko vidim, koliko jih je, sem kar malo presenečena. V smislu, vau, še vedno so tukaj in še vedno mislijo, da sem kul. Najbolj me je pravzaprav strah, da se bodo nekega dne zbudile in rekle: »Ah, tale Lepa Afna je kar nekaj.« Upam, da nikoli ne pride ta dan. (smeh)

Te negativni komentarji prizadenejo? Kako jih doživljaš?

Me ne. Sem z leti dobila trdo kožo. Vem, kdo sem, in vem, da ljudje, ki jih imam rada, vedo, da sem fejst.

Kaj si se naučila iz vloganja?

Da ni nič nemogoče. Da lahko človek uživa v svojem delu. Da si lahko sam svoj šef in da je fino prisluhniti svojemu notranjemu glasu, ki nam pove ogromno.

Kakšen je recept za uspeh na YouTubu?

Zanimive vsebine, karakter, dobra oprema, pozitiva in močan stik s svojimi gledalci.

Kateri so tvoji najljubši youtuberji?

Chloe Morello, Nicole Guierro, Negin Mirshalehi in Will Smith.

Kdaj si se začela zanimati za ličenje in kako si se naučila ličenja?

Najbolj v prvem letniku faksa, ko sem kot študentka začela delati na televiziji. Ker niso imeli denarja za vizažistko, sem se morala kar sama znajti in se vsakič sama tudi urediti. Takrat sem spoznala svet YouTuba, ugotovila, koliko videov v obliki nasvetov je na spletu, in z vajo in vztrajnostjo lahko danes rečem, da obvladam ličenje. Nič mi ni pretežko. Eyeliner, umetne trepalnice, rdeča, popolno nanesena šminka … Z vajo se doseže vse!

Imaš kakšen lepotni nasvet za naše bralke?

Imam! Naj vas ličila ne zasužnjijo. Uživajte v brezskrbnem življenju in ne podlegajte popolnim retuširanim slikam na Instagramu. Za vse bo še čas, tudi za kakšen močnejši mejkap. V teh letih pa za vsak dan priporočam malo maskare in svetujem, da ne uporabite več kot treh ličil naenkrat. Kdaj pa kdaj pa si seveda lahko privoščite malce več afnanja (doma, med počitnicami, za prijateljičin rojstni dan …), ker je mejkap zabava! Z leti sicer ugotoviš, da je minimalni mejkap najbolj praktičen in »komot«.

Kaj je tvoje življenjsko vodilo?

Delaj dobro in uživaj življenje.

Kakšna si bila kot najstnica?

Zelo pridna. Seveda se mi kdaj ni ljubilo odnesti smeti (to sem sovražila), pomiti posode (to sem tudi sovražila) ali pa ubogati, kdaj moram biti doma (vedno je bilo prezgodaj). Ampak sicer pa mami pravi, da sem bila kar okej. (smeh)

Ko si bila osnovnošolka, še ni bilo družabnih omrežij, npr. Facebooka in Instagrama. Se ti zdi, da je bila to prednost ali slabost?

Prednost. Mi smo se imeli res fajn. Telefoni v osnovki sploh niso bili kul. Itak so bili še zelo nedovršeni, spomnim se, da je bila recimo vau igrica kača. Pa na tipke je bil telefon. No, mi smo se raje lovili, delali razne lumparije, med odmori gledali za simpatijami in podobne stvari. Res smo se imeli fajn.

Kakšen je tvoj dan?

Vstanem nekje med sedmo in deveto zjutraj, pojem zajtrk, odpišem na maile, odhitim na sestanek ali dva, skuham kosilo, grem na Šmarno goro, posnamem video ali objavim kaj na Instagramu, berem in se crkljam z Anžetom. Kičasto, ampak tako nekako je videti moj dan.

Kaj rada počneš v prostem času?

Berem knjige, zelo pomembno je brati! Ne vem, če to današnja mladina še počne, ampak knjige so res top! Nekje sem prebrala, da človek, ki bere, živi 1000 življenj, človek, ki ne, pa zgolj eno. In je čisto res. No, sicer pa rada tudi kuham, še raje pečem (najraje kaj sladkega) in rada sem s svojo družino.

Kaj bo po tvoje modni trend tega poletja?

Torbice okoli pasu in pa pisani sandali.

Kako boš preživela poletje?

Ah, poletje! To je čas, ko sploh nerada kaj preveč načrtujem, ker je že samo po sebi uživaško in super. Že samo ledena kava v mestu s kolesom je lajf! (smeh) No, sicer pa upam, da mi letos uspe prvič v življenju iti na jadranje. Anže je enkrat že bil in pravi, da je noro. No, to bi letos rada doživela tudi jaz.

Objavljeno v Pilu, junij 2018