tacke_julij18

Besedilo: Marina Dermastia

Glasni, značilno vreščeči zvoki galebov nas prebudijo v še en čudovit poletni dan ob morju. Če pohitimo na obalo, kjer ribiči čistijo svoj jutranji ulov, jih gotovo opazimo, kako letajo nad njimi ali  opazujejo z bližnjih obrežnih skal. Prav nič se ne bojijo in kar malo nasilno čakajo na ostanke, ki jim bodo prihranili iskanje zajtrka.

Robusten ptič

Galebi so srednje veliki do veliki ptiči s težkim trupom, dolgimi krili, srednje dolgim vratom in odsekanim repom. Imajo močan, kljukast kljun, ki je običajno rumene barve z rdečo piko pri velikih vrstah in rdeč ali črn pri manjših. Galebi imajo dokaj dolge noge s plavalnimi stopali.

Zgradba telesa jim omogoča, da enako dobro plavajo, letijo in hodijo. V resnici so galebi veliko bolje prilagojeni hoji po kopnem kot drugi vodni ptiči. Njihovo rahlo pozibavanje med hojo je še poudarjeno med parjenjem.

Galebi so izvrstni letalci. Med letom lahko lebdijo in lahko zelo hitro pristajajo na zelo majhnem prostoru. Letijo visoko in si pri iskanju hrane pomagajo z izostrenim vidom.

Običajno so beli ali sivi, pogosto imajo na glavi ali krilih črna znamenja. Glave galebov imajo lahko temno kapuco ali pa so povsem bele. Barva perja na glavi se spreminja s paritveno sezono. Spola sta enaka, pri mladičih prevladuje rjava barva. Mladiči velikih vrst se v celoti prebarvajo šele po nekaj letih.

Leteči smetarji

Galebom pravijo smetarji, saj pri izbiri hrane niso prav nič izbirčni in jih pogosto zares najdemo na smetiščih. Ker nimajo krempljev za lovljenje, prežijo na tisto, kar lahko zgrabijo s svojimi ostrimi kljuni. V svojem naravnem okolju pobirajo ribe, lignje, školjke, tudi žuželke, majhne glodavce, plazilce, jajca. Ne branijo se niti mrtvih živali in občasno jedo tudi mladiče svoje lastne vrste. Pogosto jih vidimo, kako se med sabo stepejo za hrano.

Galebi so zelo pametni ptiči

Galebi se med seboj sporazumevajo s številnimi zvoki in tudi z govorico telesa. Galebi niso dobri potapljači, zato sledijo morskim živalim, ki med lovom preženejo plen na površino. Ko se to zgodi, si galebi hitro postrežejo s tujim ulovom. Naučili so se tudi privabljati ribe na površino, tako da pobirajo krušne drobtine in jih mečejo v vodo. To pa še ni vse. S topotanjem z nogami znajo proizvajati zvok, ki je podoben padanju dežja. Ta tudi ob suhem vremenu privabi na površino deževnike, s čimer si galebi prihranijo kopanje po tleh. Svoje lovilne tehnike uspešno prenašajo na potomce.

Par za vse življenje

Galebi živijo v zelo glasnih kolonijah, ki jih sestavlja nekaj parov do več tisoč ptičev. Znotraj kolonije je življenje natančno urejeno. Posamezen par galebov ostane skupaj vse življenje. Samec in samica vsako leto skupaj zgradita gnezdo na tleh ali na težko dostopnih pečinah ter nato skrbita za mladiče, ki se izvalijo iz enega do treh jajc. Par svoje ozemlje brani tudi znotraj kolonije. V naravi galebi živijo do 15 let.

Galebi živijo skoraj povsod

Več kot 40 vrst galebov najdemo na vseh celinah, celo na robovih Antarktike in visoko na severnih arktičnih območjih. Še najredkejši so na tropskih otokih. Veliko vrst živi ob morju, a nekatere vrste tudi ob sladkovodnih jezerih. Večinoma so galebi selivke, ki pozimi odletijo v toplejša območja. Nekateri se selijo zelo daleč, npr. iz Kanade v Južno Ameriko, drugi pa se le razpršijo ob obali v bližini gnezdišč.

Z morske obale v mestno življenje

V zadnjih letih se je število predvsem rumenonogih galebov pri nas tako povečalo, da so se iz svojih morskih bivališč začeli seliti tudi v notranjost. V slovenski prestolnici se zelo dobro počutijo in celo gnezdijo na ravnih strehah nekaterih ljubljanskih zgradb, prehranjujejo pa se na osrednjem odlagališču smeti.

In za konec

Kot v vseh nas, vidite, so tudi v galebih združene različne dobre in slabe lastnosti in prav zaradi te pisane raznolikosti je naš svet tako lep. Kljub vsemu galeb pooseblja naše spomine na počitnice, morje, zrak in svobodo. O enem prav posebnem galebu, ki mu je ime Jonatan Livingston, pa je pisatelj Richard Bach napisal celo izjemno knjigo. Tisti malo starejši si jo lahko vzamete tudi na plažo.

Objavljeno v Pilu, julij 2018