legende_julij18

Besedilo: Nika Osredkar

Green Day je ameriški punk rock band, ki je eden od krivcev za to, da je punk rock postal bolj razširjena in priljubljena zvrst. Delujejo že več kot trideset let in v tem času so izdali 12 albumov, s čimer so poskrbeli, da so jih vzljubile nove in nove generacije. Po svetu so prodali več kot 85 milijonov izvodov svojih albumov in prejeli pet nagrad grammy.

Skupina Green Day je nastala leta 1986 v Kaliforniji. Ustanovila sta jo prijatelja iz otroštva – kitarist in vokalist Billie Joe Armstrong in basist Mike Dirnt, ko sta bila stara 14 let. Band sta sprva poimenovala Sweet Children, nekaj let kasneje pa so se preimenovali v Green Day. V bandu se jima je pridružil bobnar Al Sobrante, ki ga je kmalu zamenjal Tre Cool. Zasedba je ostala enaka do danes.

Sprva so zavladali na underground sceni in opazilo jih je več pomembnih glasbenih založb. Že prej so izdali dva albuma, s pomočjo katerih so postali opazni, pod okriljem založbe pa jih je čakal še večji uspeh. Leta 1994 so izdali album Dookie, s katerega prihaja hit Basket Case. Album je bil zelo uspešen – pesmi so kraljevale na glasbenih lestvicah in skupina je prejela prve večje nagrade. Naslednji album Insomniac je bil manj uspešen in člani skupine so zaradi utrujenosti prekinili evropsko turnejo ter preostanek leta v miru pisali glasbo za novi album Nimrod.

Presenetljiv uspeh so ponovno dosegli leta 2004 z albumom American Idiot, ki velja za punk rock opero, kar pomeni, da se vse pesmi na albumu povezujejo v zgodbo. Nekateri pravijo, da je prav to njihov najboljši album, saj je postal zares priljubljen in zanj je skupina prejela več nagrad. Po uspehu pa skupina ni počivala in od takrat so izdali še pet albumov, zadnjega, Revolution Radio, leta 2016. Lani so izdali kompilacijo svojih največjih hitov z naslovom Greatest Hits: God’s Favorite Band.

  • Za skupino je značilen punkerski stil oblačenja in črna ličila okoli oči.
  • Billie Joe je leta 2012 na odru doživel živčni zlom in razbil svojo kitaro.
  • Na turneje s seboj vzamejo profesionalnega maserja, saj vsi člani skupine obožujejo masaže.
  • Billie Joe je edini član skupine, ki je obdržal svoj resnični priimek. Mikov pravi priimek je Pritchard, Tre Cool pa nosi ime Frank Edwin Wright III.
  • Člani skupine obožujejo tatuje in vsak izmed njih ima kakšnega zelo posebnega. Tre ima tatu razbitega okna, skozi katero pada TV.
  • Priljubljena pesem Wake Me Up When September Ends je spomin na očeta Billie Joeja, ki je umrl za rakom.
  • Njihove najbolj priljubljene pesmi so Basket Case, 21 Guns, Wake Me Up When September Ends, American Idiot, Boulevard of Broken Dreams, Longview, Good Riddance in druge.

Objavljeno v Pilu, julij 2018