bralni_julij

Pripravila: Katja Stergar v sodelovanju z Bralno značko

Spet je priložnost za poletni knjižni miš-maš, za knjige, ki so samo čakale, da jih zamažejo sladoledni prsti, borove iglice ali slana voda. Čas je za branje ljubezenskih zgodb, pustolovščin, fantazijskih avantur. Pod domačo blazino ali blazino v šotoru lahko vedno na skrivaj jočete ali se v viseči mreži zibate s pomočjo smeha. Poletje je tukaj in zdaj, ali pa pred davnimi stoletji in bo tudi v prihodnosti. Čisto tako kot Pilov bralni zalogaj.

Anna Ehring: Mira in Martin

Prva ljubezen je lahko hudo naporna reč, še zlasti, ko nihče ne sme vedeti zanjo. Kako pred fantom skriti, da je že dolgo mnogo več kot samo najboljši prijatelj, kako to skriti pred sošolkami, ki ga ne poznajo pol tako dobro, pa so vseeno vse zaljubljene vanj? Za Miro je Martin najboljši fant na svetu, z njim si lahko deli skrivni bunker in le njima znane igre, v družbi pa ob njem onemi. Še dobro, da ni edina, ki zaradi ljubezni dela neumnosti, in da je ljubezen tako nepredvidljiva kot luknje v nogavicah.

Slavko Pregl: Poletje pod lastovičjim zvonikom

Ko zaspanega jutra ne prebudijo zvonovi v zvoniku, se začne življenje odvijati po čisto drugačnih notah. Med odraslimi završi, iz kakšne odprtine zasmrdi po gnojnici, pokaže se priložnost za zarote, a tudi možnost za veličastne trenutke. Domača mularija pa tako ali tako vsak dogodek izkoristi v svojo dobrobit, če pa se je treba pokazati še pred kakšno punco, potem ni nobeno herojstvo odveč. Takšne so namreč note poletnih ljubezni.

Anna Woltz: Aljaska

Tudi s prijateljstvom je podobno kot z ljubeznijo – nikoli ne veš, kje srečaš človeka, ki postane tvoj najboljši prijatelj. Čeprav se zdi nemogoče, je mogoče tudi to, da je nekdo podnevi tvoj najhujši sovražnik, ponoči pa najboljši prijatelj. Sven in Parker sta čez dan sošolca – takrat sta kot pes in mačka, ponoči pa se Parker tihotapi v Svenovo sobo, da lahko boža svojo nekdanjo psičko Aljasko. V zavetju noči skrivnostno dekle postane njegova zaupnica, on pa njen pomočnik. Včasih je pač potreben samo pes in prijateljstvo ter pustolovščine se lahko začnejo.

David Walliams: Mišburger

Ljudje imamo različne domače ljubljenčke, nekaterim ljubljenčki pomenijo vse, za druge so nepotrebna smrdeča zalega. Zoji je od vsega največ pomenil njen hrček, za njeno zlobno mačeho pa je bil mali glodavec le sredstvo za mučenje Zoje. Kot da ne bi bilo dovolj, da je nanjo kričala, jo stradala in bila nasilna do njenega očeta, je Špela poskrbela še za Medenjačkovo smrt. Ko je neko noč Zoja v sobi zagledala majhnega podganka, je vedela, da ga mora skriti in zaščititi. Lahko pa si predstavljate, da podgane niso nikjer posebej priljubljene – razen med tistimi, ki iz njih delajo burgerje. Kdo je končni zmagovalec – Zoja in podganek ali Špela in Bunko z Mišburgerji?

J.K. Rowling: Magične živali

Če je podgana nenavaden hišni ljubljenček, kaj so potem magične živali magizoologa Salamandra Scamandra? Za ameriško čarovniško skupnost so nevarni stvori, ki jih je treba uničiti, saj so zagotovo krivi za nenavadne napade v New Yorku. Povsem nemogoče je namreč, da bi razdejanje povzročilo karkoli drugega kot živali iz Salamandrovega kovčka. A Scamander ve, da ni tako, in nekako mu uspe prepričati suspendirano aurorko Tino Goldstein, da je za nasilje kriv precej zlobnejši um kot um redkih živali. Obeta se boj dobrega in zla – a kaj, ko je oboje tako zmuzljivo kot magija.

Ulrich Hub: Lisice ne lažejo

Morda opice, gosi, ovce, tigri, pande, psi in lisice res niso nekaj tako posebnega kot magične živali, a govoreče živali vseeno niso čisto vsakdanje. Pa živali, ki z letali same potujejo po svetu, tudi ne, nekoliko pogostejši so sicer psi, zaposleni pri letališki varnostni službi, pa še ti so dokaj redki. Ampak na zaprtem letališču se v čakalnici naberejo prav te živali. In čakajo in čakajo, njihovega leta pa ni in ni, in če ne bi lisica imela zlobnih nakan, bi morda v letališki čakalnici dočakale svoj tragični konec. Tako pa jim ne preostane drugega, kot da zaupajo lažnivi tatici in čas na letališču preživijo nekoliko drugače kot na smrt dolgočasno. Začne se z brezplačnim »nakupovanjem« v letaliških trgovinah – si lahko predstavljate?!

Tuutikki Tolonen: Pošastno podzemlje

Se še spomnite Graka – pošasti, ki je varoval Mio, Karla in Hano v prvem delu serije Pošastna varuška? Potem se morda spomnite tudi, da sta z Mio postala res dobra prijatelja in da mu je sledila v podzemlje. Karlo in Hana sta ostala na površju in skušala ugotoviti, kam je Mia izginila, Mia pa je v podzemlju z vratarjem in svojim kopalnim plaščem iskala Graka. Najboljši prijatelj namreč ne odide, ne da bi te na dogodivščino med svoje domače povabil s sabo. Zdaj vam je najbrž že jasno, kaj sledi – tavanje po temnih hodnikih, raziskovanje neznanega in nepredvidljivi dogodki. Malce seveda pomaga, če te Grak kmalu najde, pa če se ti v podzemlju pridruži še sestra in če ti mama skozi žep kopalnega plašča pošilja prigrizke, vseeno pa je treba pretentati zlobne čarovnice in nekako in nekje spet priti na površje.

Michelle Paver: Božanstva in bojevniki; Bojevniški bron

Hilas in Pira sta naša stara znanca, a zdi se, da zanju še ni konec preizkušenj. V Ahaji, Hilasovi rodni zemlji, ju čaka končni spopad z Vranjimi bojevniki. Ne glede na to, da se Hilas in Pira redko ločita, je tokrat nujno, saj ju čakata dve, enako pomembni nalogi. Hilas mora Vranjim bojevnikom odvzeti Koronosovo bodalo, Pira pa mora najti Isi, Hilasovo sestro. Pred končnim spopadom se v Ahaji združijo vsi junaki, vračarica Hekuba, upornik Perifas, Akastos, vrhovni poglavar Miken. Hilasu na pomoč priskoči še delfin Duh, levinja Kaos in sokolica Ika pa sta tako ali tako stalni del tropa. Prerokbe se morajo izpolniti, vojna se mora zaključiti in pustolovščina končati. Prej pa je treba sprejeti kup težkih odločitev, najti zaupanja vredne ljudi ter včasih storiti tudi stvari, ob katerih ti poka srce.

Veronika Roth: Vreži znamenje in Usode, ki ločujejo

Ljubezenska zgodba sodobnih Romea in Julije? Vojna za oblast in prevlado? Družinska saga? Znanstvena fantastika z elementi vsega omenjenega se dogaja v osončju devetih zelo različnih planetov z zelo različnimi narodi. Med bolj bojevitimi so Šoteti, med miroljubnejšimi Thuvhejci, tako eni kot drugi pa živijo na istem planetu, oboje zaznamujejo stan, usoda in energijski dar. Cira izhaja iz krute vladarske družine Šotetov, Akos pa iz družine thuvhejske prerokinje. Ko Cirin brat naroči ugrabitev Akosa in njegovega brata Eijeha ter umor njunega očeta, se zgodbe obeh družin v skladu z napovedanimi usodami prekrižajo. A ne glede na usodo vsakdo še vedno sprejema lastne odločitve in vpliva na dogajanje, ki je vse prej kot preprosto. Zlasti še, ko Cirin tiranski oče po vrnitvi na prestol začne veliko vojno. Kdo ima pravico odločati o življenju in smrti? Kdo odloča, katero življenje je več vredno? In komu lahko Cira in Akos zaupata?

Sally Green: Polovično življenje; Pol zgubljeni

Končno tretja in zadnja knjiga o belih in črnih veščih. Natan je še vedno star le sedemnajst let, pa je ubil že več kot petdeset ljudi. Njegov oče, ki so ga vedno predstavljali kot enega najbolj krutih veščov, je v tem času ubil le štiri. Ali je kaj čudnega, da so se tudi vsi v Zavezništvu odmaknili od Natana, da tudi Gabriel, najzvestejši prijatelj in fant, težko zdrži z njim? Smrti, nočne more, iskanje lovcev ter zlasti neizmerno sovraštvo do izdajalske ljubezni Annalise so ga spremenili. A cilji Zavezništva so še vedno enaki – enakopravnost belih in črnih veščov, ne pa maščevanje posameznih smrti. Brez Natanove osredotočenosti in žrtvovanja je napad pa sovražni Svet nemogoč, a vprašanje je, ali se Natan lahko zbere, darove uporabi v dobro skupnosti in lastno usodo pusti ob strani.

Jessica Townsend: Prekletstvo Morrigan Vran

Ljubitelji fantazijskih pripovedi, čarovnij, nenavadnih svetov, pred vami se odpira nov svet. Vsi otroci, ki se v Volkavi rodijo na prednočje, so zakleti in v njihovi usodi je zapisano, da umrejo ob polnoči na enajsti rojstni dan. Morrigan Vran prav nič ne pomaga, da je kanclerjeva hči – prekleta je enako, če ne še bolj, saj so oči javnosti vedno uprte vanjo. Zaradi prekletstva je kriva za vse težave  – pa naj bo to tako bedasto kot pokvarjena marmelada ali polomljen kolk pri drsalnih urah starejših občanov ali pa za resna iztirjenja vlakov in eksplozije. Da je življenje še lepše, so pri Morrigan tudi družinski odnosi topli kot v hladilnici in pristni kot silikonske prsi. Zdi se, da se oče in mačeha prav veselita njenega rojstnega dne, ko se je bosta končno znebila. Si predstavljate, kakšno je življenje, ko veš, natanko kdaj boš umrl in da nimaš prav nobene prihodnosti? Vse je določeno, a se na zadnji večerji prikaže Jupiter Sever iz Čudežnega društva, ki poskrbi za spektakularni pobeg pred lovci dima in senc. V vzporednem svetu Nikdarja se Morrigan lahko samo čudi – mi pa tudi. Hotel Devkalion ni Bradavičarka; pri Čudežnem društvu ni razredov, ampak imajo vsi kandidati magične moči. Tudi Morrigan jo bo odkrila… a morda še ne v prvi knjigi te fantazije.

Objavljeno v Pilu, julij 2018