youtuberji_julij18

Besedilo: Nika Osredkar

Ob youtuberjih najprej pomislimo na lepotne vlogerke, komedijante, pevce in popotnike. Hm, kaj pa izumitelji in izdelovalci? Navdušenci nad roboti in tisti, ki se neizmerno zanimajo za to, kako stvari delujejo, in imajo polne delavnice orodja, s katerim izdelujejo prav neverjetne stvari? Tudi taki obstajajo! In so tako zelo kul, da v svoj svet posrkajo tudi tiste, ki mislijo, da jih take zadeve sploh ne zanimajo. Po ogledu videev, ki jih pripravljata Simone in Adam, si boste zagotovo zaželeli, da bi v roke vzeli orodje in postali pravi mojstri.

SIMONE GIERTZ

Rojstni dan: 1.11.1990

Kraj rojstva: Stockholm, Švedska

Starost: 27 let

Zvezdno znamenje: škorpijon

Sledilcev na YouTubu: 1,2 milijona

Pridružila YouTubu: marec 2013

Simone Giertz je punca, ki sama sebe predstavlja kot »izdelovalko slabih robotov«. Pravzaprav je na tem področju najboljša. Bi imeli robota, ki pripravi zajtrk in te nahrani, robota, ki te z nekaj udarci po glavi z umetno roko zjutraj zbudi, robota, ki ti na ustnice namaže šminko, robota, ki reže zelenjavo …? Ali pa robota, ki ti umije in postriže lase ter uredi nohte? Simone je sama zgradila že vse omenjene. Njeni roboti niso popolni in ne delujejo tako, kot bi si želela, so pa edinstveni in bolj zabavni od katerihkoli drugih.

Sprva je na svojem YouTube kanalu objavljala skeče, a jih je zbrisala, ko se je začela ukvarjati z izdelovanjem robotov. Prvi projekt, ki ga je objavila, je bila čelada, ki ti umije zobe. In čeprav izum ni spremenil sveta, je vesela, da se je z njim podala na svojo pot izdelovanja robotov.

Idej ji ne zmanjka nikoli, saj pravi, da išče nove rešitve za povsem vsakdanje probleme. Da bi lahko kadarkoli počivala (kdo pa ne bi?!), je na primer ustvarila prenosno vzmetnico, ki jo je prilepila nase, da bo pripravljena, ko si bo zaželela počitka. Seveda se tudi ta poskus ni izkazal za zelo učinkovitega, zabava ob ogledu videa pa je zagotovljena.

Simone je bila v šoli odlična učenka, ki je imela večkrat težave z anksioznostjo, saj je želela vse narediti popolno. Zdaj, ko izdeluje slabe robote, ne išče več te popolnosti, temveč domišljiji pusti prosto pot in enostavno uživa v svojem delu. Ja, gradnja slabih robotov (ona jih kliče kar shitty robots) je danes njena služba!

Zase pravi, da si ne predstavlja življenja brez interneta, ki je zanjo kot nekakšna Narnija. Naokoli se vozi s kolesom in kljub temu, da zaradi svoje popularnosti potrebuje menedžerja, ostaja skromna. Pred kratkim je imela operacijo možganov, vendar po njej že dobro okreva. Gotovo ji tudi v vsakdanjem življenju pomaga, da zna na stvari pogledati s pozitivne plati in se veliko šaliti. Youtuberka, ki jo enostavno morate imeti radi!

ADAM SAVAGE (Tested)

Rojstni dan: 15. 7. 1967

Kraj rojstva: New York, ZDA

Starost: 50 let

Zvezdno znamenje: rak

Sledilcev na YouTubu: 3,3 milijone

Pridružil YouTubu: marec 2010

Adam Savage je bil eden izmed voditeljev popularne TV oddaje Mythbusters, v kateri sta s sovoditeljem Jamiejem kar 14 let preverjala, ali raznorazni urbani miti držijo – na primer, ali se človeški jezik res lahko zalepi na ledeni drog, ali lahko običajni sesalec dvigne avto in ali bi Jack iz filma Titanic lahko preživel? Oddaja je bila izjemno priljubljena in Adam Savage se je odločil, da svojo ljubezen do odkrivanja novih stvari nadaljuje z YouTube kanalom Tested.

Adam je skrbnik omenjenega kanala, h kateremu sicer prispevajo tudi drugi spretni in radovedni posamezniki – ena izmed njih je tudi Simone Giertz, vseeno pa Adama vidimo v večini videev. V seriji filmčkov Adam Savage’s Maker Tour obiskuje različne delavnice, kjer ga drugi strokovnjaki naučijo vsega mogočega – tako se je na primer naučil izdelati kovinski fidget spinner!

Adam je na svojem kanalu dokumentiral tudi obisk ogromnega studia animiranih filmov ter se s preostalimi člani svoje ekipe odpravil na prav posebno kampiranje. Vsak član ekipe je namreč prilagodil svoj avto za potrebe kampiranja. Simone Giertz je tako v svoj avto namestila kopalno kad. Pa naj si še kdo predstavlja izumitelje kot dolgočasne ljudi!

Adamov cilj je širiti veselje do izdelovanja različnih stvari in tudi kakšne zakomplicirane postopke ali znanstvena dejstva predstaviti na enostaven in sproščen način. Čeprav se zdi, da obvlada res vse (preverite v videih!), se tudi sam ves čas uči novih stvari in nikoli ne izgubi radovednosti in navdušenja nad svetom.

Objavljeno v Pilu, julij 2018