legende_september18

Besedilo: Nika Osredkar

Elvis Presley je eden od najbolj vplivnih glasbenikov dvajsetega stoletja. Po njem so se zgledovali številni drugi glasbeniki, na primer skupina The Beatles. Velja za najbolje prodajanega solo glasbenika vseh časov, za svoje delo je prejel več prestižnih nagrad. Brez njega glasbeni svet ne bi bil isti, zato ni presenetljivo, da je dobil naziv kralj rokenrola, včasih pa mu rečejo preprosto samo »kralj« oziroma angleško The King.

Elvis Presley se je rodil 8. januarja leta 1935 v ameriški zvezni državi Mississippi. Po končani srednji šoli je nameraval postati voznik tovornjaka, a je poskusno posnel nekaj svojih pesmi in vzbudil pozornost producenta, ki je iskal belca s črnskim zvokom in našel Elvisa.

Leta 1956 je izdal singel Heartbreak Hotel, ki je postal hit številka ena v ZDA. Zatem se je pojavil v številnih TV-oddajah in postal zelo priljubljen. Glasbeni žanri, ki jih je izvajal, so bili blues, country in gospel. Ljudi je navdušil s svojo energijo in stilom in hitro je postal vzornik uporniških mladih generacij. Leta 1958 se je za dve leti odpravil v vojsko. V tem času je izdajal pesmi, ki jih je posnel predhodno, in spoznal bodočo ženo Priscillo. Ko sta se spoznala, je imela komaj 14 let. Leta 1968 se jima je rodila hčerka Lisa Marie in postali so najbolj znana zvezdniška družina. Po vrnitvi iz vojske je uspešno obudil svojo glasbeno kariero, nato pa za nekaj let prenehal nastopati in se posvetil snemanju filmov; za vsakega naj bi dobil milijon dolarjev in odstotke od gledanosti. Na glasbeno sceno se je vrnil leta 1968 z zelo uspešnim televizijskim nastopom. V svoji karieri je posnel 24 studijskih albumov, po njegovi smrti pa je izšlo še več kot 90 kompilacij.

Rokenrolovski način življenja je pustil pečat na Elvisovem zdravju in »kralj« je po letih odvisnosti umrl leta 1977, star komaj 42 let, njegov vpliv pa ostaja pomemben še štiri desetletja po njegovi smrti. O njem si lahko ogledate številne dokumentarne filme in preberete veliko knjig.

  • Med nastopi je večkrat poljubljal dekleta v občinstvu, kar pa njegovi ženi ni bilo všeč.
  • Nastopal je v več filmih, del katerih je bila tudi njegova glasba. Iz filmov prihaja kar nekaj njegovih hitov, na primer Love Me Tender in Viva Las Vegas.
  • Bil je prvi rokenrolovski zvezdnik na svetu in mnogi so menili, da je slab vzornik.
  • Po svetu je po nekaterih podatkih prodal več kot milijon izvodov svoje glasbe.
  • Na Billboardovih lestvicah je imel kar 149 singlov: 114 se jih je uvrstilo med najboljših 40, 40 med najboljših 10 in kar 18 na prvo mesto.
  • Na začetku svoje kariere je mami kupil roza avto znamke Cadillac.
  • V življenju je nastopil na več kot 1100 koncertih.

Objavljeno v Pilu, september 2018