tiinjaz_september18

Besedilo: Jana Zirkelbach

Začela se je šola in v šoli so najboljši odmori, pa druženje pred in po pouku. Ne le zaradi sošolcev in čvekanja, tudi zaradi pripadnikov nasprotnega spola. Pa če si priznamo ali ne, je že tako. Šolski hodniki dišijo po ljubezni. Statistično dokazano se v najstniških letih največ ljubezni splete prav v šolskih klopeh.

Čez počitnice se zgodi marsikatera sprememba. Nekdo, ki ti prej ni padel v oči, se je zagorel in z novo frizuro pojavil na hodniku in je videti kar zanimiv. Hm, kateri od sošolcev se je potegnil, kot radi rečemo, kar naenkrat te opazuje z višine in ni več majhna nadloga, ki te sitno sprašuje o rešitvi matematične naloge. Opaziš, kako se iz poletne oprave bohotijo mišice tipa iz paralelke. In punce? Kakšno prisrčno poletno frizuro ima sošolka, ki je še prejšnje leto sedela v zadnji klopi kot kakšna siva miš. Zdaj pa se zagorela smeje na vsa usta in otresa s čopom vrh glave …

Prednosti

Ne samo, da je šola priročen kraj, ker lahko svojo simpatijo vidiš vsak dan, ampak je tudi primeren prostor za opazovanje. Jasno ti je, s kom se fant ali punca, ki te zanima, druži, in že tako lahko marsikaj izveš o njem. Precej ti, na primer, razkrije slog oblačenja (rockerski, metalski, športni ali elegantni). Lahko pa se pozanimaš tudi,  kakšno glasbo posluša tvoja simpatija, katere krožke obiskuje, kaj jo zanima, ali se ukvarja s športi, ali hodi v glasbeno šolo … Podatkov o simpatiji kar mrgoli, samo treba se je naučiti dobro opazovati, kot kakšen detektiv, na primer.

Kaj lahko narediš?

Kaj sedaj? Pravzaprav ni treba početi nič posebnega. Ostani to, kar si. Ne pretvarjaj se, da si nekaj drugega, samo da boš simpatiji bolj všeč. Res bi bilo neumno, da se začneš oblačiti v metalskem slogu, če ti je bližji športni. Ali da zaradi simpatije počneš neumnosti, zamenjaš družbo, igraš klovna na šolskem hodniku in se izpostavljaš na način, ki ni tebi prav nič podoben. Raje razmisli, kaj so tvoje prednosti, kaj ti je na tebi všeč. Potem poskrbi, da bodo to opazili tudi drugi. Če rad/a pomagaš, počni to še z večjim veseljem. Če si dobre volje in znaš poskrbeti za zabavo, izkaži se! Če si športnik, športnica, se prijavi na šolsko tekmovanje, udeleži se metanja na koš po pouku ali med odmorom. Kaj pa, če vse to nisi? Nič hudega, pomisli, kaj je tisto, kar je pri tebi fajn, in se odloči, kako boš to pokazal/a. Vsak človek ima nekaj lepega, po čemer izstopa. Le pomisliti je treba in zbrati pogum, da to pokažeš!

Videz

Videz je pri sveže zaljubljenih hudo pomembna reč. Uh, koliko skrivnosti bi lahko povedala ogledala, če bi znala govoriti!

Ampak malenkosti so v resnici bistveno manj pomembne, kot se nam zdi, ko smo zaljubljeni. Recimo, sploh ni tako grozno važno, če je na čelu velik mozolj, in vsekakor ni tako tragično, kot se zdi. Človeka vedno gledamo kot celoto. Kot mozaik lastnosti, videza, drže, glasu, govorjenja. In en mozolj ne more kar vsega podreti in spremeniti.

Oddajaj signale

No, to je pa obvezno. Simpatija mora nekako začutiti, da se zanimaš zanjo. Odmori in šolsko dvorišče so prav priročni za to. Recimo za spogledovanje, to pomeni, da simpatijo lepo pogledaš večkrat, kot je običajno. Če ti vrne pogled, se lepo nasmehni. Izkoristi priložnost za klepet, ko je le mogoče. Večkrat bodi v njegovi ali njeni bližini. Poskrbi, da bo opazil tvoje smukanje okoli nje oziroma njega. V gneči se simpatije lahko mimogrede dotakneš, malo nehote, a vendar opazno.

Skupna druženja

Pozanimaj se tudi, katere krožke in dejavnosti obiskuje, in se včlani še ti, če te vsaj malo zanimajo. Če se vozi domov z avtobusom, lahko takrat, ko odhaja domov, ujameš avtobus tudi ti. Če rad/rada športa, se udeleži tega športa tudi ti, če ti vsaj za silo gre. Skupne aktivnosti pritegnejo pozornost in nehote si prislužiš dodatne točke.

Pogovor

Čez čas je dobro, da svojo simpatijo tudi malo bolje spoznaš. Le tako boš zares ugotovil/a, ali ima tvoja zaljubljenost trdne temelje ali ne. In tudi ti boš lahko pokazal/a, kakšen, kakšna si.  Pogovor je temelj vsega. In če se ujameš v pogovoru,  je to zeloooo veliko. To je tisto, čemur rečemo simpatičnost. Ampak do pogovora je treba priti. Naša Justi bi rekla, da je pač treba biti pogumen in narediti prvi korak. In da ni važno, ali to naredi dekle ali fant. Danes smo enakopravni in puncam ni več treba čakati, da se fant približa. In kako naj narediš prvi korak? Veliko je izgovorov, da se nekomu približaš, in če malo pomisliš, se hitro najde nekaj, kar je lahko dober izgovor za prvi korak. In še za naslednje.

Prijatelji

Če je vse zgoraj opisano zate pretežko in prepogumno, ostanejo še prijatelji in njihova pomoč. Saj veste: Povej mu, da mi je všeč. Reci njegovemu prijatelju, naj mu pove, da bi ga rada spoznala itd.

Te poti so lažje, ampak lahko tudi spolzke. Včasih takšni »telefončki« narobe delujejo, včasih naletimo na koga, ki se lahko iz nas malo dela norca, tvegamo, da dobimo odgovor, ki nas prizadene, in tvegamo, da se bomo nekaj časa slabo počutili v svoji koži, ker  se bo razvedelo po vsej šoli, da si ti v njega. Ampak to so možni scenariji, če damo tole osvajalsko zadevo v tuje roke. Ni pa nujno.

Huh, je tole zapleteno, kajne? No, zapleteno je v vsakem primeru,  za kakršno koli pot se boste že odločili. In vedno je bilo tako. Pa smo do zdaj še vsi živi in zdravi prišli iz teh življenjskih zagat. Kako bi že rekla Justi? Pogum v roke!!!!

Objavljeno v Pilu, september 2018