bralni_oktober18

Pripravila: Katja Stergar v sodelovanju z Bralno značko

Nicola Yoon: Vse, vse

Moja bolezen je ravno tako redka, kot je slavna. Imam obliko hude kombinirane imunske pomanjkljivosti (Severe Combined Immunodeficiency – SCID), ampak ti poznaš »bolezen otrok v vati«.

V osnovi sem alergična na svet. Karkoli lahko sproži napad bolezni. Lahko so kemikalije v čistilu, s katerim so obrisali mizo, ki sem se je ravno dotaknila. Lahko je nekogaršnji parfum. Lahko je eksotična začimba v hrani, ki sem jo pravkar pojedla. Lahko je eno ali vse ali nič od tega, lahko je nekaj čisto drugega. Nihče ne pozna sprožilcev, vsi pa poznajo posledice. Moja mami pravi, da sem skoraj umrla, ko sem bila dojenček. SCID Row, torej. Nikoli ne grem od doma, že sedemnajst let nisem šla.

Moj rojstni dan je tisti dan v letu, ko se obe najpopolneje zavedava moje bolezni. Krivo je zavedanje minevanja časa. Še eno celo leto bolezni, nobenega upanja za zdravilo na vidiku. Še eno leto zamujanja vseh normalnih najstniških stvari – vozniški izpit, prvi poljub, maturantski ples, prve srčne bolečine, prvi karambol. Še eno leto, ko moja mami ne počne drugega, kot da dela in skrbi zame. Vsak drug dan je te minuse lahko ali vsaj lažje ignorirati. Letošnje leto je malo težje kot prejšnje. Mogoče zato, ker jih imam zdaj osemnajst. Odrasla sem, teoretično gledano. Morala bi se seliti od doma, na fakulteto. Moja mami bi morala trepetati pred sindromom praznega gnezda. Ampak zaradi scida ne grem nikamor.

Madeline

Najbrž ni nikogar, ki bi si želel Madelinino življenje. Maddy nima možnosti za življenje. Ker življenje v vati dejansko ni pravo življenje, ampak nadzorovano dihanje, spanje, celo iztrebljanje, nadzor nad vsem, s čimer je Madeline v stiku, preprečena možnost česarkoli nepredvidenega, drugačnega, zares tudi zanimivega. In če morda to v otroštvu še nekako gre, je v odraščanju vedno težje, saj se človek zaveda vseh možnosti, ki zanj ne obstajajo. In ne glede na to, kdo je tisti »v vati«, enkrat pride do točke preloma, ko bi naredil vse, samo da bi bilo tvoje življenje normalno. Maddy se to začne dogajati ob novem sosedu, nenavadnem fantu, ki jo zagleda skoraj v istem trenutku kot ona njega. Zaradi Ollyja začne spreminjati svojo življenjsko rutino in kršiti pravila. Saj veste, kako je, ko se človek zaljubi. Takrat nastanejo romani.

E. Lockhart: Bili smo lažnivci

Cadence

Cadence je vnukinja uglednega bogataša gospoda Sinclaira. S svojimi bratranci in sestričnami se ne druži veliko, le poleti na dedkovem zasebnem otoku. Cadence, Johnnyju in Mirren se neko poletje pridruži še Gate, Cadenceina poletna romanca in tudi ljubezen. Štirje najstniki so nerazdružljivi, njihove mame pa so polne besa in ljubosumja. Srž nesporazumov in prepirov je seveda denar, vse ga imajo dovolj, a vsaka bi ga imela še več in vsaka meni, da si ga bolj zasluži kot njena sestra. Mame skušajo manipulirati tudi z življenjem najstnikov, a vsi stiki med njimi se prekinejo ob nenavadni nesreči na otoku, ki se je Cadence sploh ne spomni. Po nesreči ima hude glavobole in najprej ne zmore ponovno navezati stika z drugimi, kasneje pa si stikov želi, a odgovora ne dobi od nikogar.

Preizkušanje možnosti

Madeline zaradi Ollija postaja drugačna, Cadence je postala drugačna zaradi Gata, indijskega fanta, ki po nobenem ključu ni sodil na njihov bogataški otok. Obe sta zaradi fantov, zaradi zaljubljenosti in hrepenenja začeli razmišljati, iskati nove poti in preizkušati možnosti. Madeline v zaprtem svetu svoje hiše, Cadence v zaprtem krogotoku svojih možganov. Dokler človek ne tvega in preizkusi nečesa novega, sploh ne more vedeti, da novo obstaja in da obstaja drugače. A tudi pri tveganju je treba vedeti, da obstajajo meje. Madeline si jih zaradi metuljčkov v trebuhu ali histerične abdominalne rhopalocere postavi že pri komunikaciji po Messengerju, a kaj ko je svoje lastne meje tako lahko podirati, ko na drugi strani stoji hudo seksi fant. Cadence zaradi bolečine najprej sploh noče razmišljati o tem, kaj se je ob nesreči zgodilo, noče tvegati. Tudi ona počasi popusti, saj si želi ponovne Gatove bližine, spet je v igri en seksi fant.

Razkrivanje resnice

Ker hoče Cadence razkriti resnico o nesreči, se mora vrniti na otok, čeprav jo hoče mama zaščititi pred tem stresom. Tudi Maddyjina mama skrbi, da je Maddy varna. A kaj ko tako Cadence kot Madeline zaradi ljubezni odkrijeta pravo resnico. Bolečo. Grozljivo. Strašljivo. Noro. Nepredstavljivo. Polno ljubezni. Kaj je torej resnica? Komu lahko verjamemo? Sebi? Svojim najbližjim? Svojim spominom? Znanstvenim dokazom? Ljubezni? Nikomur? Spopad z resnico ni lahek, zato ljudje lažejo. Zato ljudje lažemo. Sebi. Drugim. Vsi smo lažnivci.

Objavljeno v Pilu, oktober 2018