glasba2_oktober18

Besedilo: Matevž Sušnik

Skupina 5 Seconds of Summer deluje že od leta 2011, a je najuspešnejša postala letos – z albumom in pesmijo Young Blood. Četverica prihaja iz Sydneyja v Avstraliji in preigrava pop rock. To je očitno predvsem v pesmi Youngblood, ki bo zadovoljila tako pop kot rock navdušence.

Odziv in turneja

Prvi singel s tretjega studijskega albuma Youngblood je bil komad Want You Back, ki pa ni nikogar pretirano navdušil. No, oboževalci skupine so bili zagotovo zadovoljni, toda kritiki so skomigali z rameni, češ da gre za povsem povprečen pop. Res dobro vprašanje, zakaj so fantje za vodilni komad izbrali prav tega, saj je njihov drugi singel Youngblood boljši in takoj sede v uho. V Veliki Britaniji, Avstraliji in Novi Zelandiji je na lestvicah zasedel prvo mesto, v ZDA pa 13. mesto – najvišje do zdaj za to skupino. Poleg tega se je v desetih drugih državah uvrstil med prvih pet hitov. Glavni pevec Luke Hemmings je povedal: »Takšen odziv nas je navdušil! Veseli smo, da je pesem všeč toliko ljudem. Trenutno smo na svetovni turneji Meet You There. Poleg komada Youngblood – naj vam izdam, da ga zaigramo zadnjega – na koncertu odigramo še devetnajst pesmi. Do zdaj so bili poslušalci zelo zadovoljni in upamo, da se bo tako nadaljevalo.« Najbližje Sloveniji bodo nastopili15. novembra, in sicer v Münchnu, ter 17. novembra v Milanu.

Najpesem

Kitarist Michael je v intervjuju povedal, da pesem Youngblood dobro povzema ves njihov –  istoimenski – album. Bobnar Ashton pa je dodal: »Med vsemi komadi mi je še posebej všeč in sem ponosen nanj, saj se v njem prepletata tako melanholija kot optimizem. Po eni strani je pesem jezna, po drugi pa romantična. Prevevata jo energija in barvitost.  Točno to smo želeli, da bi bila naša glasba.«

O čem govori

Youngblood je angleški izraz za mladega in neizkušenega človeka. O pomenu pesmi sicer govori kar nekaj teorij, vendar si jo lahko razložimo tudi tako, da govori o mladi ljubezni. Ta se običajno začne z obljubami večnosti, pozneje pa se marsikdaj sprevrže v igro približevanja in izmikanja, dajanja in jemanja. Težko se je raziti čez noč; enkrat mislimo, da moramo iti, in drugič, da moramo ostati, da brez svoje simpatije ne moremo živeti … Takrat, ko nas nekdo zares pusti, pa nam, jasno, stre srce.

Objavljeno v Pilu, oktober 2018