legende_oktober18

Besedilo: Nika Osredkar

Legendarna rock skupina Queen s pevcem Freddijem Mercuryjem na čelu je s svojim revolucionarnim zvokom ena najvplivnejših glasbenih skupin vseh časov. Njihove pesmi so še danes priljubljeni hiti radijskih valov, razbili so marsikakšen stereotip, za svoje delo pa so prejeli mnogo nagrad, od katerih je največja verjetno kar število oboževalcev, ki je še danes ogromno.

Skupina je nastala leta 1970 v Londonu. Pred nastankom skupine sta Brian May (kitarist) in Roger Taylor (bobnar) igrala v skupini Smile. Ko je skupino zapustil pevec, je Freddie Mercury, rojen kot Farrokh Bulsara, predlagal, da bi lahko pel kar on. Vajeti je hitro vzel v svoje roke. Spremenil si je ime in na novo nastalo skupino poimenoval Queen. Pridružil se jim je še basist John Deacon in prvi album so izdali leta 1973.

Do leta 1975 so izdali kar štiri albume! S četrtega prihaja pesem Bohemian Rhapsody, šestminutna pesem brez refrena, ki je sestavljena iz več delov, med katerimi najdemo baladnega, operetnega in rockerskega. Vsekakor gre za legendarno mešanico žanrov, ki jo dandanes le malokdo ne pozna, takrat pa so mnogi mislili, da je pesem predolga, da bi postala hit. Queeni so seveda dokazali nasprotno in pesem se je povzpela na vrhove glasbenih lestvic.

Do začetka osemdesetih let prejšnjega stoletja so bili Queen največji rock band na svetu. Njihovi hiti so postali We Will Rock You, We Are the Champions, Don’t Stop Me Now, Under Pressure, Somebody to Love, Another One Bites the Dust, Radio Gaga, Crazy Little Thing Called Love … Imeli so tudi kar nekaj uspešnih turnej – bili so na primer prvi rock bend, ki je imel turnejo v Južni Ameriki – in posneli nekaj kultnih videospotov. Dva od njih so posneli na vrtu Rogerja Taylorja.

Novembra leta 1991 je Freddie naznanil, da ima AIDS, in naslednji dan umrl. Njegova zadnja želja je bila, da bi s pomočjo pesmi Bohemian Rhapsody zbirali denar za boj proti AIDSU. Skupina je zadnji album izdala leta 1995, May in Taylor pa še vedno nastopata pod imenom Queen skupaj s Paulom Rodgersom in Adamom Lambertom.

Zanimivosti:

  • V začetku novembra k nam prihaja film Bohemian Rhapsody, filmski poklon skupini Queen in njihovi večno navdihujoči glasbi.
  • Pesem Bohemian Rhapsody je bila izbrana za pesem prejšnjega tisočletja.
  • Brian May je povedal, da je navdih za pesem I Want It All dobil pri svoji ženi Aniti, ko je rekla: »I want it all and I want it now«! (»Hočem vse in to hočem takoj.«)
  • Skupina sprva ni želela izdati hita Another One Bites the Dust, ko pa je pesem slišal Michael Jackson, jih je prepričal v nasprotno. Še dobro, saj gre danes za eno najuspešnejših pesmi skupine.
  • Brian May je svojo slavno kitaro izdelal skupaj z očetom.
  • Logotip skupine je narisal Freddie Mercury.
  • Fan klub skupine je v Guinessovo knjigo rekordov zapisan kot najstarejši delujoči fan klub katerekoli rock skupine.

Objavljeno v Pilu, oktober 2018