glasba1_november18

Besedilo: Matevž Sušnik

Škotski producent Calvin Harris je že nekaj časa najbolj priljubljen producent na britanskem otoku. Njegov zadnji hit je bil One Kiss, ki ga je odpela Dua Lipa. Zdaj pa je združil moči z britanskim pevcem Samom Smithom. Skupaj sta napisala komad, ki se je v številnih državah uvrstil na prvo mesto glasbenih lestvic – tudi v Sloveniji je že več tednov na prvem mestu najbolj priljubljenih pesmi.

Glavni je ples!

Oba glasbenika sta skupni komad napovedala sredi avgusta po Twitterju. Calvin je napisal: »Zelo sem navdušen nad to pesmijo.« Sam pa: »Presenečenje! Komaj čakam, da boste slišali novo pesem.« Elektronska pesem in njen videospot se spogledujeta z disko ritmi iz sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Video se temu primerno odvija v klubu. Ljudje sproščeno plešejo okoli disko krogle. Sam: »Še nikoli se nisem pri snemanju videospota tako zelo zabaval. Poudarek je na plesu, saj marsikdo med plesanjem pozabi na nevšečnosti. Nekateri se popolnoma izrazijo in postanejo to, kar so, ravno med plesom.«

Pomen

Pesem govori o iskanju ljubezni za eno noč. Pevec pravi, da se ne more zavezati k čemu resnejšemu in da v stanju, v kakršnem je (sam pravi, da je uničen), ne more dajati obljub večnosti; lahko pa se z dekletom zabavata in obljublja ji, da bo noč čarobna. Tako to ni najbolj romantično besedilo na svetu, saj ne govori o nesmrtni ljubezni na prvi pogled, temveč omenja zgolj telesno privlačnost in se osredotoča na tukaj in zdaj – je pa iskreno in življenjsko.

Odziv

Poslušalci in kritiki so bili nad pesmijo navdušeni. Neki glasbeni kritik jo je opisal kot »popolno sodelovanje.«

Tega o Samu Smithu gotovo niste vedeli:
  • Ima obsesivno-kompulzivno motnjo (zanjo so značilne obsesivne misli in strahovi ter ponavljajoče se vedenje).
  • Preden mu je uspelo v glasbi, je čistil stranišča.
  • Navdih za album In the Lonely Hour je bila nesrečna ljubezen.
Tega o Calvinu Harrisu gotovo niste vedeli:
  • Preden mu je uspelo v glasbi, je polnil police v supermarketu.
  • Prvič je pritegnil pozornost z objavami na družabnem omrežju MySpace.
  • Zavrnil je sodelovanje z Lady Gaga, preden je postala slavna.

Objavljeno v Pilu, november 2018