legende_november18

Besedilo: Nika Osredkar

Tupac Shakur, znan tudi kot 2Pac, je bil ameriški raper, ki ga imajo mnogi še danes za najboljšega raperja vseh časov. Je eden najbolje prodajanih glasbenikov, in čeprav je bila njegova kariera kratka – trajala je zgolj pet let, še danes ostaja med pomembnejšimi rap izvajalci.

Tupac Amaru Shakur se je rodil v New Yorku leta 1971 kot Lesane Parish Crooks, a si je kasneje spremenil ime. Z družino so se veliko selili. Tupac je povedal, da je kot otrok veliko jokal. Zaradi številnih selitev ni imel pravih prijateljev in nikjer se ni počutil doma. Z očetom ni imel stikov, mama je bila odvisna od drog,  Tupac pa jih je preprodajal. Kasneje je povedal, da ga je ustvarjanje rap glasbe rešilo iz kriminalnega življenja. Svoj prvi album 2Pacalypse Now je izdal leta 1991 in hitro postal pomemben v hiphop sceni zahodne ameriške obale.

Za časa svojega življenja je izdal štiri albume, nekaj pa jih je izšlo še po njegovi smrti, saj je imel posnetih veliko neizdanih pesmi. V času izida tretjega albuma je bil v zaporu zaradi domnevnega spolnega nadlegovanja, album pa se je povzpel na vrhove glasbenih lestvic. Zanj je Tupac prejel tudi dve nominaciji za prestižno glasbeno nagrado grammy. Kasneje je glasbena založba plačala varščino, da je lahko odkorakal na svobodo in začel pripravljati četrti album, ki je nato izšel leta 1996 na kar dveh CD-jih.

7. septembra 1996 je bil v Las Vegasu štirikrat ustreljen in umrl je šest dni pozneje, star komaj 25 let. Storilec še do danes ni znan, predvideva pa se, da je bil umor posledica spora med Vzhodno in Zahodno obalo. Po smrti je njegov album All Eyez on Me, ki ga je izdal v letu pred smrtjo, postal eden najbolje prodajanih albumov v ZDA. Tupac je s svojo glasbo vplival na mnoge znane izvajalce, na primer Eminema, Kendricka Lamarja in Rihanno, zato se njegova glasbena zapuščina prenaša naprej.

  • Tupac je igral tudi v nekaj filmih in bil uspešen igralec.
  • Rad je imel poezijo in že kot najstnik je pisal pesmi. Všeč mu je bila tudi Shakespearova drama Romeo in Julija.
  • V njegovem času je vladal izrazit boj med raperji z Vzhodne in raperji z Zahodne obale ZDA.
  • Nekateri menijo, da je Tupac odigral svojo smrt in da še danes živi. Nekateri celo poročajo o tem, da so ga videli.
  • Njegove najbolj znane pesmi so California Love, Changes, Brenda’s Got a Baby, Dear Mama, I Ain’t Mad at Cha, So Many Tears …
  • Avto, v katerem je bil ustreljen, so prodali za 1,5 milijona dolarjev.
  • Njegov glasbeni vzornik je bil Prince.

Objavljeno v Pilu, november 2018