tiinjaz_december

Besedilo: Irena Duša

Draga Niki, žal je tako, da se starši delijo na tiste, ki svoje otroke pustijo povsod, in na tiste, ki jih ne. Očitno ti je usoda namenila to drugo sorto. Kaj točno gre po glavi staršem, ki jim je vseeno za lokacijo in obšolske (ne)dejavnosti njihovih otrok, bolj slabo razumem, z njimi se intenzivneje ukvarjajo socialne službe. Na srečo starše, kakršni so tvoji, poznam nekoliko bolj in nekaj manevrskega prostora je vsekakor tudi pri teh.

Kot ti verjetno radi očitajo, da pod njihovo streho veljajo njihova pravila (in hvala bogu, če živiš pod njihovo streho, nimajo vsi te sreče). V tej situaciji imajo premoč, ki jo radi in pogosto uveljavljajo, in tu kakšno upiranje prej škodi kot pomaga. Na srečo sva se iz Disneyjevih risank naučili, da v bitki med močnim in pametnim vedno zmaga slednji. Zato pamet v roke, pa poglejva, v čem bi lahko bil problem, ne le za novo leto, ampak bolj na splošno, za vsak slučaj, če ti kateri od nasvetov pride prav tudi v naslednjem letu.

Zaupanje

Starši načeloma nimajo problema s spuščanjem svojih otrok v urbano divjino, če svojim otrokom zaupajo, da:

  • se bodo držali dogovorov
  • ne bodo zganjali neumnosti.

Težavo vidim v tem, da vsak od nas hoče ven ravno zato, da kakšno uro zadiha brez nadzora in je mogoče tudi malo poreden. Pridni smo konec koncev lahko tudi doma, a ne? Zato bi se na tvojem mestu osredotočila na prvo alinejo.

Starše lahko recimo vprašaš, pod kakšnimi pogoji bi pristali na to, da greš k prijateljici na žur.

Če jih vprašanje ujame nepripravljene in ostanejo brez idej, jim lahko pomagaš. Predlagaš recimo, da s sabo vzameš telefon in se slišite vsaki dve uri. Če bodo prijateljičini starši doma, se lahko tvoji starši z njimi dogovorijo, kako in kaj. Predlagaš, da te prideta iskat ob pol enih in te odpeljeta domov. Morda bo od tod naprej staršem domišljija stekla sama od sebe in boste lahko dosegli dogovor.

Pozor, ta pristop verjetno ne bo deloval, če:

  • je žur pri prijateljici, ki je na zelo slabem glasu (laganje, alkohol, slab šolski uspeh itd.);
  • če si si v bližnji preteklosti privoščila kaj od ravnokar naštetega.

V tem primeru priporočam abstinenco od večjih neumnosti in več sreče prihodnjič.

Kaj imajo od tega starši?

Starši pogosto dajejo vtis, kot da bi bili najraje vedno in povsod s svojimi otroki, vendar je to daleč od resnice. Tudi starši so ljudje s povsem človeškimi potrebami, ki jih otroci (pa naj jih imajo še tako radi) včasih omejujejo. Med starševske potrebe recimo spada nekaj ur miru: pred teženjem otrok, pred prepiranjem med otroki, pred neznosno glasbo, ki jo poslušajo otroci, pred še bolj neznosnimi prijatelji, ki jih otroci vlačijo domov. Starši imajo tudi potrebo po klepetanju in klevetanju, ne da bi njihove grešne besede padle v tvoja nedolžna otroška ušesa, imajo potrebo po crkljanju in druženju z vrstniki. Vsemu temu se pogosto odpovejo, samo da bodo njihovi otroci varni, srečni, zadovoljni, živi in zdravi, in, seveda, da ne bo trpela šola. Aja, pa da ne bodo nikomur v napoto in da jim ne bodo delali sramote.

Če ti jih uspe prepričati, da so vsi našteti pogoji izpolnjeni, si že čez pol poti.

Vrzi zraven še primer kakšnih bolj sproščenih staršev (samo ne preveč očitno), da se jim bodo pocedile sline po bolj odraslih užitkih, pa si skoraj na cilju.

Osamljenost

Včasih se zgodi, da se kakšni starši družbe svojih otrok oklepajo, ker nočejo ostati sami. To bolj velja za novoletne zabave in manj za običajne dni. Takšni starši so mogoče osamljeni, ali pa ne prenašajo družbe drugega starša, pa še par bizarnih razlogov je, ampak mogoče se na tej strani nima smisla spuščati v podrobnosti. V glavnem se zgodi, redkeje sicer, da kakšni starši svojih otrok ne pustijo ven v imenu skrbnosti in varnosti, v resnici pa so oni tisti, ki se počutijo zapostavljene in ogrožene. Če se ti zdi, da bi bil problem lahko v tem, ti v skladu s prej omenjenim Disneyjevim naukom krepko odsvetujem, da jim to kar naravnost očitaš. Raje poskusi na obisk povabiti kakšno zabavno teto, strice, sosede, kogarkoli, ki bi lahko zapolnil družabno praznino v vašem domu. Kadar se teža samote enega človeka porazdeli na več ljudi, je življenje takoj lažje.

Alternativa

Kot pri vsakem barantanju je tudi v tem primeru praktično, če si človek vnaprej pripravi še tolažilno nagrado, sploh glede na to, da do novega leta ni več veliko časa za taktično zavlačevanje.

Če se starši ne bodo pustili premakniti glede tvojega izhoda, si bodo morda oddahnili, če pristaneš na to, da rajši povabiš koga k sebi.

Pomemben nasvet pri dogovarjanju je tudi, da nikoli ni pametno riniti čez rob prepada. Včasih je bolje predstaviti svoje argumente in starše prositi, naj o njih razmislijo do jutri. Dober spanec dela čudeže. V upanju, da ti uspe, te lepo pozdravljam in ti želim veliko sreče in svobode v novem letu!

Objavljeno v Pilu, december 2018