legende_december18

Besedilo: Nika Osredkar

Marilyn Manson je ameriški goth-rock izvajalec, ki ga zaradi svoje izzivalnosti in strašljivega videza mnogi tako zelo ne marajo, da so ga povezovali s hudičem, prepovedovali njegove nastope in mu pripisali slab vpliv na mlade. Manson je prav gotovo posebnež, a je vsekakor uspešen glasbenik, ki ga je vredno predstaviti.

Marilyn Manson se je rodil leta 1969 kot Brian Hugh Warner – šele kasneje si je nadel umetniško ime Marilyn Manson, ki je danes pravzaprav ime celotnega benda, čeprav ga običajno enačimo le z glavnim pevcem Brianom. Brian je imel težko otroštvo, saj ga je sosed zlorabljal. Da bi ubežal žalosti in bolečini, se je zatekel k pisanju pesmi. Že od mladih nog je bil poseben in uporniški, kar je zelo izrazito tudi v njegovih pesmih, ki so kontroverzne, saj se upirajo religiji in s tem poslušalce razdelijo na dva pola – tiste, ki jim je Mansonovo uporništvo všeč, in tiste, ki ga nikakor ne odobravajo. Obtožili so ga celo, da je njegova glasba kriva za strelski napad na eni od ameriških srednjih šol.

Leta 1989 je ustanovil band Marilyn Manson & the Spooky Kids (Marilyn Manson in srhljivi otroci). Štiri leta so igrali po klubih. Njihovi nastopi so vključevali doma izdelane posebne učinke, ki so popestrili koncerte, in na območju Floride so postali precej priljubljeni. Po štirih letih nastopanja jih je odkril Trent Renzor, glavni pevec benda Nine Inch Nails. Pomagal jim je, da so leta 1994 izdali debitantski album, dve leti pozneje pa so zasloveli z drugim albumom Antichrist Superstar, ki je še danes njihov najbolj znan album, njihova najbolj znana pesem pa je Sweet Dreams (Are Made of This), ki se je veliko predvajala na MTV. Njihov tretji album se je povzpel na vrhove glasbenih lestvic in uspeh benda se je še povečal. Do danes je bend izdal 10 albumov, med katerimi so številni prejeli zelo dobre kritike – zadnji, Heaven Upside Down, je izšel lani, z njega pa prihajata singla We Know Where You Fucking Live in Kill4Me.

  • Njegov zaščitni znak je strašljiv mejkap: bel puder, rdeča šminka, črno obrobljene oči in srhljiva leča v enem očesu.
  • Marilyn Manson je študiral novinarstvo in pisal za glasbeno revijo. Tako je, še preden je postal slaven, dobil priložnost, da se začne družiti z glasbeniki.
  • Igral je tudi v več filmih in televizijskih serijah.
  • V prostem času rad slika. Njegova slikarska dela so bila tudi razstavljena.
  • Ime Marilyn Manson je kombinacija imen Marilyn Monroe in Charles Manson.
  • Obtoževali so ga, da časti hudiča.
  • Nominiran je bil za štiri nagrade grammy.

Objavljeno v Pilu, december 2018